Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Frambozen tijdelijk in pot houden


LaraLuna

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

We zouden dit jaar graag frambozen planten in de tuin, dus in volle grond, maar online vind ik dat de periode om dat te doen: november - maart is. Ik ben vrij zeker dat we maart niet gaan halen, omdat we eerst de bamboe die er nu staat moeten verwijderen. Ik had al gehoord dat dit absoluut niet prettig is en best wel lang kan duren, vandaar dat ik vermoed dat maart niet haalbaar is (we hebben ook nog wel ander dringender werk in de tuin). Nu was mijn vraag dan ook of we wel al de plantjes kunnen aankopen en deze verplanten in een grotere pot om ze dan later in de tuin te planten.

 

Heeft bovengenoemde manier nadelen? Wacht ik misschien beter tot het nieuwe plantseizoen aanbreekt?

Moest het bovengenoemde geen nadelen hebben, moet ik dan wachten op het nieuwe plantseizoen om ze in volle grond te verplanten? Misschien een bijbehorende vraag: waarom is april-oktober niet geschikt om te planten?

 

Alvast bedankt!

Link to comment
Share on other sites

Je kunt ze in april ook nog planten of in de zomer. Gewoon zorgen dat ze dan voldoende water krijgen in droge periodes aangezien ze minder wortels zullen hebben. Tot einde maart wel goedkoper om plantgoed aan te kopen aangezien je dan met blote wortels kunt aankopen, daarna is het potverkoop. 

Houden in een pot is dus geen probleem. Juist ook opletten dat ze voldoende water krijgen want een pot droogt vlug uit.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de snelle reactie simonvb! Dan denk ik dat ik tot half - eind maart wacht met aan te kopen en dan zie hoever we staan met de bamboe en dan beslis of we ze tijdelijk eerst nog in een grotere pot houden of al weldra kunnen gaan planten.

 

Ik zal dan al rekening houden met het snelle verdrogen van de grond.

Link to comment
Share on other sites

Planten vanuit pot kan jaarrond. Vanuit volle grond verplaatsen wordt bezwaarlijker vanaf dat planten groen beginnen worden, want dan verdampen ze water via de bladeren, en de aanslag op de wortels die een verplanting inhoudt betekent dat de kans op verdroging van de plant groot wordt.

 

We zitten in een nogal zachte winter en kwekers zien dat planten alweer vroeg beginnen. Ik weet van een kweker die dit weekeinde voor het laatst nog vanuit de volle grond verkoopt, omdat de planten al te ver zijn ontwaakt en het niet goed is voor het welzijn van de planten om ze nog te verplaatsen, en er zullen waarschijnlijk meer kwekers deze beslissing hebben genomen. Dat is dan eerder dan andere jaren; het is een erg vroeg jaar.

Maar dat geldt dus voor verplaatsen vanuit volle grond, niet vanuit pot. Vanuit pot heb je volgens mij erg weinig problemen, want het is nog zo nat; dat is een voordeel.

Maar in het algemeen valt het najaar te prefereren voor nieuwe aanplant, en dan zie je eigenlijk altijd dat een goed begint het volgende voorjaar, vanuit een wortelgestel dat ruim de kans heeft gekregen zich te vestigen.

Link to comment
Share on other sites

@LaraLuna
 

Als je nu nog niet kan planten.
Misschien is het handig om alvast je zelf te verdiepen in welk ras je wilt nemen.

 

Herfst of Zomerframboos.

https://www.marechal.be/informatie/verschil-zomerframbozen-en-herfstframbozen/

 

 

En ik zou dit artikel ook lezen. Vooral ook het stukje over de verschillende soorten.

https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/framboos/

 

Eventueel de groei kracht van de frambozen, grote struik of compactere struik. Licht aan de hoeveelheid ruimte je hebt.

 

Ik heb vorig jaar dus een verkeerde braam gekocht, wat dus takken van 5meter kan maken, terwijl ik er maar 2meter voor had gereserveerd.

 

 

Link to comment
Share on other sites

En ook nog een opmerking van mijn kant..kun je de frambozen in pot niet snel plaatsen dan kan je misschien de potten ingraven in een bed dat heb ik vaker gedaan, met bessen, met bomen enz. In de grond drogen de pot ten minder snel uit.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

@roeier

Aha, bedankt voor de tip! Dan kijk ik morgen even of de plantjes te bestellen vallen, dan brengen we wel in rekening dat de oogst het eerste jaar wat minder kan zijn. Maar dan is er wel een oogst 😄.

 

@rorror

Bedankt voor de links! Dat er zomer en herfst frambozen waren wist ik wel, maar dat de soorten zo konden verschillen in groei, dat wist ik niet!

Het plan is om om en bij de 4m vrij te maken en ze dan ieder op 1m te planten in rij. Hoe dat ik op de website kon zien stond er niet echt vermeld dat de rassen die ik koos uitzonderlijk lange takken kregen. Vond het wel verdacht dat er soms gemeld werd dat 30 cm afstand al genoeg was... Hoe dat dan met die lange takken zit, weet ik niet echt.


Welke rassen ik wou heb ik mij even de hele avond mee bezig gehouden:
- Golden Everest

- Valentina

- Himbo Top

- Aroma Queen

 

Normaal een gelijke verdeling van zomer - herfst frambozen, al zeiden de reviews dat de Golden Everest eerder een herfst framboos was.

 

@appelvrouw

Dat klinkt ook als een super tip! Dankjewel hiervoor!

Link to comment
Share on other sites

ik zou de zomer en herfstframbozen niet tussen elkaar en zelfs niet direct naast elkaar zetten. De snoei van beiden is volledig anders en dan zou ik me te vlug eens kunnen vergissen. Ze maken ook uitlopers waardoor ze dan door elkaar zullen gaan groeien.
Bij mij staan ze tussen twee palen zodat ik er een touw kan tussen spannen wanneer ze te hoog worden en dreigen om te vallen.
Ik had in het begin 4 stekken en 2 rassen op 2.5meter gezet, maar zie nu niet meer welke soort wat is aangezien ze door elkaar gegroeid zijn en massaal verschijnen, moet dus redelijk wat verwijderen elk jaar. Maar voor de rest bijna geen onderhoud behalve eens wateren bij grote droogten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...