Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Assimilatie, gevorderd teeltbelichtingstopic


donaldk

Recommended Posts

Henk heeft gelijk dat zijn led groeilamp topic voor absolute beginners is en voor budget oplossingen. Voor hen die meer van de achtergronden van teeltbelichting  willen weten of juist willen delen dus even een apart topic.

 

Ook ik ben een leek, maar ik weet wel dat je niet naar zichtbaar licht moet kijken, maar naar de fotonen die de planten gebruiken voor groei, bloei en productie. Dan heb je het niet over lumen of candela's maar over PAR in Mollen.

 

Ik weet wel dat natriumlampen een betere doordringing hebben dan LED of LEP maar LED kan door de geringe warmteproductie weer dicht in/op het gewas geplaatst worden ter compensatie hiervan. Gavita adviseerde een paar jaar geleden dan ook een combinatie van Sodium en LEP https://gavita.com/horti/nl/producten/plasma-armaturen/. Gavita heeft dan ook distributie van de Philips sodium lampen (en ceramics), dus dat is wat ze verkochten, maar wel met een goed verhaal.

 

Zolang we geen cannabis kweken (Amerikaans artikel https://www.ledsmagazine.com/horticultural-lighting/article/14168365/cannabis-growing-with-horticultural-ssl-is-a-numbers-game-magazine sprak van $13K opbrengst per vierkante meter versus $100 voor groentes) halen we de stroom van sodium of zelfs keramische lampen er niet uit en LED groei lampen die hetzelfde presteren kosten giga veel, er niet uit, dus we zoeken goedkopere methoden. En full spectrum daglicht lampen zijn dus een goed uitgangspunt.

 

De geciteerde leverancier heeft een heel aardig learning center: https://www.lumigrow.com/learning-center/.

 

Uit Henk's topic:

 

Uhm je wilt toch PAR, niet Lumens?

 

Belichting is lux, totale lichtstroom is flux. Lumens per vierkante meter = candela per vierkante meter, ookwel nits worden in de praktijk ook wel gebruikt voor de straal als de belichting/verlichting/illumination. Maar is volgens wikipedia niet correct. Want lumen geldt enkel voor puntbronnen. En dan een maat die ik met brandhout ook altijd al slecht begreep sterradiaal.

 

Lichtbronnen worden ongeacht aperature omgerekend naar cd/m2.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lumen_(eenheid)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lux_(eenheid) Lambert in het bijzonder footLambert word in de praktijk wel degelijk nog veel gebruikt, US is namelijk de normzetter in Projection, dus zelfs in Europa wordt nog veel gewerkt met fL in plaats van Cd/M2. 

 

Tekst 2:

https://www.ledsmagazine.com/horticultural-lighting/article/14168365/cannabis-growing-with-horticultural-ssl-is-a-numbers-game-magazine

https://www.lumigrow.com/learning-center/blogs/understanding-light-using-daily-light-integral-dli/

 

The DLI is a measure of photosynthetically active radiation (PAR) received each day as a function of light intensity and duration.

average supplemental intensity (or PPFD — photosynthetic photon flux density)

 

Deze commerciele kweeklicht systemen aanbieder heeft een aardige introductie: 

 https://www.lumigrow.com/learning-center/blogs/understanding-light-using-daily-light-integral-dli/.

 

Dan zijn er teeltspecifieke frequentie regimes, waar altijd artikelen met succesverhalen over verschijnen, maar je nooit leest welk regime en waarom welke frequenties een bepaald effect hebben.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...