Jump to content
Sign in to follow this  
JessicaL

Vlonder ervaringen

Recommended Posts

Hoi,

 

Wij zijn onze tuin flink aan het verbouwen en een gedeelte hiervan wordt straks bedekt met een houten vlonder. Het terras wordt zo'n 36 m2 groot, dus behoorlijke kostenpost. Om die kosten wat te drukken (we willen over 3 jaar naar een ander huis verhuizen) hebben we naar Lariks, Vuren en Grenen planken gekeken. Heeft iemand ervaring met deze houtsoorten qua splinters? Ik snap dat deze minder lang meegaan als hardhout, maar het is vooral ook voor de verkoopbaarheid van het huis dat we de tuin netjes willen maken en daardoor wil ik er geen 5000 euro in steken. En ook zachthout zou toch zeker rond de 15 jaar mee moeten kunnen mits goed behandeld. 

 

Dus, graag ervaringen met zachthouten vlonders en vooral; kun je hier gewoon veilig op lopen. Ook vanwege onze bijna 1 jaar oude zoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vermoed dat niet de splinters maar het glad worden het grootste probleem is qua veiligheid.  In de winterperiode worden planken iha groen en glad.  Je kan voor een terras daarom het beste zogenaamde steigerplanken gebruiken met een profiel. 
 

Er is een heel mooie behandeling mogelijk als je zwarte planken oké vind. Fungi (Xhylo) waarmee je het hout conserveert op een natuurlijke manier. Met een zwarte schimmel en lijnolie. Heel mooi. 
 

Met dat Fungi spul kun je heel goed planken gebruiken van zacht naaldhout. Ik heb dat een paar jaar geleden gebruikt op vurenhout voor de kippenren en ga er nu ook het kippenhok mee behandelen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je wel voor je reactie. We hebben besloten toch een iets grotere investering te doen en voor composiet te gaan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn ervaringen met composiet zijn slecht. Het verkleurt en erger nog, het behoudt zijn vorm niet, het zakt uit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tani, ik had juist heel veel mensen met positieve ervaringen gesproken. We hebben ook stalen gekregen en die zien er top uit en ze zijn dan ook besteld en worden normaal maandag bezorgd ;) Dus hopelijk hebben wij betere ervaringen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

WiIj hebben ook een stukje vlonder liggen, op de filterput van/naast de koivijver. Geen ervaringen met composiet, wel met douglas. Geen splinters, maar wel (zoals eerder opgemerkt) glad als er algen op komen.

We maken het vlonder 2x per jaar schoon. Gewoon met de tuinslang flink natmaken (geen hogedrukspuit!) en dan de 2e persoon met een harde bezem schrobben. En dan eigenlijk helemaal geen last meer van een gladde vloer. Behalve in de winter met sneeuw en ijs natuurlijk.


Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben benieuwd, vandaag wordt alles geleverd. We hebben aan frame gebouwd van oude stoeptegels omdat onze grond alles behalve waterpas was en zelfs afliep naar achteren. We hebben 40 zakken van 25 kg ophoogzand gehaald (we hebben geen achterom dus laten storten was geen optie) en het geheel ligt nu waterpas. Ik ben alleen bang dat ik dit jaar het zwembad er nog niet op durf te zetten. 7 kuub water op een net opgehoogd stuk zand, ik weet niet of ik dat aandurf. Het is een grote investering voor ons geweest en wil niet dat de boel gaat verzakken...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...