Jump to content

Oudholland

Members
 • Content Count

  165
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  omgeving Eindhoven
 • OCCUPATION
  GIS-medewerker natuurbeheerorganisatie

Recent Profile Visitors

33 profile views
 1. Ik had de datum eigenlijk ook al in de agenda gezet om eindelijk eens te komen, maar die kan ik er weer uitstrepen. Dan in het najaar maar. Of anders volgend voorjaar. Helaas, maar begrijpelijk dat deze maatregelen door de overheid worden genomen, en dan hebben wij natuurlijk geen keus.
 2. Hier staan de tomaten in het voorjaar in ronde potjes in een grote trap, en als het warm genoeg is in de kas overdag daar en ‘s nachts naar binnen. We hebben vandaag de uien gepoot en zomerwortels gezaaid. En gekeken hoe de buurvrouw op haar tuin nog steeds wegzakte in de modder. Ook een deel van de kas omgespit om daar later in de week prei en sla in voor te zaaien.
 3. Oudholland

  Stormy weather

  Op de hoeken palen diep de grond in. Normale weipalen werken goed, of ander duurzaam hout. Eventueel ijzeren buizen of kokers kan ook. En daar het bestaande frame aan vastschroeven/bouten. Als de palen maar diep genoeg de grond in gaan en genoeg houvast hebben. En zorg dat de wind verder geen vat op de kas krijgt: kijk hoe de deur zit (bij voorkeur niet op de kant waar de meeste harde wind vandaan komt) en zorg dat de deur en eventuele ramen dicht zijn bij voorspelling van storm. Als de wind er in kan slaan, heb je net een enorme vlieger, en dan helpt bijna niets meer. Als het frame dan stevig staat, begeeft het volgende zwakke punt het. En als de wind er niet in kan, is dat gevaar al een stuk minder.
 4. Ik zaai altijd in stukjes pvc-buis (32 mm drukbuis van een cm of 5 lang). Mengsel van ongeveer 50% potgrond en 50% kokosgrond (beiden gezeefd). Onderste helft van de grond in het buisje licht aandrukken om een bodem te vormen, daarna aanvullen met losse grond en daarin zaaien. Deze buispotjes staan bij mij op een drainagemat zodat ze van onderaf vochtig blijven. Met het verspenen pak ik ze voorzichtig op en druk ik de kluitjes van onderuit omhoog hun 'potje' uit. Meestal blijft het dan een redelijk mooi kluitje, en als ik de grond eraf wil hebben omdat ik meerdere zaailingen in een potje heb staan, breek ik het kluitje zonder veel beschadigingen in stukken door de grond er vanaf te tikken. Geen gedoe met uitgraven uit een potje waarmee je wortels beschadigt, en goed herbruikbaar. Ik had nog wat stukken pvc liggen van de aanleg van de beregening hier in de kas en heb daar de eerste potjes van gezaagd, maar ben later naar de lokale pvc-groothandel gegaan en heb voor bijna niets een hoop reststukken buis kunnen meenemen.
 5. Wat ik zelf fijn vind aan de kweektafel van Stappaerts, is dat die werkt met losse bakken die op een stalen profiel rusten. Daardoor haal je de bakken er ook makkelijk even uit, bijvoorbeeld als je er vroeg in het voorjaar jonge planten in hebt staan (tomaten bijvoorbeeld) en er komt nachtvorst, dan staan de planten overdag in de kas en haal je ze 's avonds met bak en al naar binnen. Ook kan je makkelijk watergeven; ik zet de jonge planten er altijd in losse potjes (rond of vierkant 7 cm) in en giet een laagje water van een cm (of 2 bij warm weer en grotere planten) onder in de bak. Dan staan de planten nooit droog. Vooral bij koolplanten handig, die staan later in het seizoen in de kas als het overdag toch al flink begint op te warmen. Maar ik ken het systeem van Dave Storm niet, dus ik dan daar niets over zeggen.
 6. Een kas van 3 x 6 hoeft op zich niet gekrijt te worden. Ja, de temeratuur kan wel oplopen, maar ik heb nog nooit last gehad van zonnebrand, wel in mijn oude kleine kasje. Maar bij mij staan in de zmer ook alle ramen (2 automatische en 1 handmatig) en de deur open overdag. Gehamerd glas levert wel een gespreider licht op heb ik gehoord, zelf geen ervaring mee. Qua sterkte maakt het geloof ik niets uit. Extra hoog is zeker aan te raden. Bij de standaard hoogte van Stappaerts kon ik net wel / net niet onder de horizontale ligger halverwege doorlopen zonder mijn hoofd te stoten. Daar heb je bij de hoge geen last van. En je hebt extra hoogte voor de ondersteuning van tomaten etc. Rob / Oudholland
 7. De zaden zijn hier vandaag in de brievenbus gevallen. Hopen dat ik nog een kans maak na het zien van de profi-installatie van Beukwood
 8. Oudholland

  problemen?

  Hier ook steeds snel uitgelogd. Zojuist de cookies leeggegooid en de browser (Firefox) opnieuw opgestart, maar helaas nog steeds. Voor het schrijven van dit bericht kreeg ik ook de melding dat ik opnieuw moest inloggen ("je moet ingelogd zijn om te kunnen citeren"), terwijl ik net 1 minuut daarvoor was ingelogd omdat ik eruit was gegooid. En inderdaad gisteravond kon ik helemaal niet op het forum komen. De al eerder genoemde error 522. Hopen dat het snel is opgelost, en vooral BEDANKT JORG dat je dit wilt doen voor 'ons' forum!
 9. Bij mijn vader in de boomgaard staan meerdere appelbomen met vruchtboomkanker. Dat hebben ze al zolang ik me kan herinneren (zeker al 20 jaar), en de vruchtdracht is nog altijd goed. Ondanks het feit dat ze nauwelijks worden gesnoeid/onderhouden. De kanker is m.i. geen reden om de bomen op te ruimen; andere problemen wel (zoals slechte groei en daardoor slechte vruchten). De mosgroei erop is inderdaad niet zo'n heel goed teken, maar het kan ook zijn dat de boom erg in de schaduw staat (=blijft lang vochtig en goede standplaats voor mos). Kijk het inderdaad nog een seizoen aan, en vergelijk als het mogelijk is ook de vruchtgift met andere vergelijkbare (leeftijd, standplaats) bomen in de omgeving. Want als we weer zo'n droge hete zomer krijgen of vroege nachtvorst is het mogelijk niet representatief als er weinig of slechte vruchten aan je boom komen.
 10. Ik zaai qua tomaten ieder jaar bijna hetzelfde: Cherry: Oranje van Goeijenbier Golden Grape F1 Gadener’s Delight Tros Mountain Magic F1 <-- favoriet Moonglow Roma Orange Banana Zabava Opalka Pirkstine Orange Federle Mount Vesuvius San Marzano BHN 783 <-- de grootste favoriet Vleestomaat Gigantesque Lilac Giantt Maria Amaziletei’s Giant Red Orange Russian Valencia <-- favoriete vleestomaat Beefmaster Zaaien doe ik pas eind februari / begin maart, anders is het veel te vroeg vind ik. Ik zet ze wel binnen onder de lampen, maar op een gegeven moment worden ze toch te groot. En om dan iedere dag als het 's avonds weer kouder wordt te gaan slepen met een enorm aantal paprika-, pompoen-, komkommer- en tomatenplanten zie ik niet zo zitten omdat de kas achterin de (vrij diepe) tuin staat. Hier in de kas is eigenlijk maar plaats voor 18 planten, maar het worden er ieder jaar een paar meer. Zeker de BHN 783 is een hele goede tomaat voor op de pizza, en als ik daar een mooie tweede plant van heb vind ik daar altijd nog wel een plekje voor... De rest van de tomaten, voor zover niet uit de hand opgesnaaid, gaat in de weckpot voor tomatensaus (en het uitlekvocht apart als basis voor soep).
 11. Hier goede ervaringen met potgrond van de Boerenbond of Welkoop (beiden eigen merk), vermengd met 1/3 tot de helft kokospotgrond. Voorheen die van de Action, vorig jaar de zakken van de Welkoop omdat ze het bij ons in de Action niet (meer) hadden. En naar behoefte wat compost of koemestkorrels bij het verplanten van planten die wat extra groeikracht mogen hebben (tomaten bij de 2e verplantronde, kool, pompoenen). Ik haal de potgrond voor het fijnere werk (zaaien) wel door een zeef; voor verplanten pluk ik alleen eventuele grove delen eruit als ik ze zie, maar die zitten er meestal niet zoveel in. (het hele jaar is trouwens de kokospotgrond niet te krijgen geweest in onze lokale Action, weet iemand of het nog wel wordt verkocht?)
 12. Hier vorig jaar ervaring met een Leutschauer Paprika. Zou helemaal niet heet moeten zijn, maar m'n vriendin heeft een hele avond met d'r handen in het ijs gezeten na het snijden ervan. Dacht dat het een paprika was, gooide het gesnipperd door de salade en (gelukkig) voor het doorroeren proefde ze een stukje. HEET! Alles met blote handen eruitgevist, maar daarna begon het te branden. Alleen ijsblokjes hielpen tegen de pijn... Waarschijnlijk niet soortecht en een kruising gehad met een wel hete peper. Beloofd om geen pepers meer te kweken, en alleen zoete paprika's. Maar deze zijn zo herkenbaar (als ik het goed doe) dat ik het wel aandurf... Rob/Oudholland
 13. In ieder geval een goede keuze, ik heb er ook een van die firma en ben er zeer tevreden over. Welke hoogte heb je genomen? De 'normale' of de hoge variant? Ik heb de hoge en ben daar heel bij mee, bij de normale loop je toch snel tegen de ligger van het middelste spant aan. Ik heb achterin de kas een rij oppotbakken hangen. Toen ik de kas een jaar of 6 geleden kocht, was er die mogelijkheid. Zijn zwarte bakken die je in een rail kunt hangen op een kleine meter hoog, ideaal om potjes in te zetten om planten in voor te kweken. Verder heb ik een pad van 50 cm breed tot achteraan (tegels van 40x60 met aan beide kanten een stoepbandje) en achteraan (voor de kweekbakken) een pad van 80 cm. Ook heb ik tussen het eerste en tweede spant, op de hoogte van de bovenkant van de deur, 2 liggers gemaakt waaronder mijn tomatenplanten staan, zodat ik die met touwen omhog kan leiden. Ik heb bij mij een touw aan de handgreep van het manuele raam zitten, zodat ik deze kan vastbinden als die open staat (en dus niet verder kan openwaaien, mocht er onverwacht toch wind komen). Is denk ik niet nodig, maar better safe than sorry. Je moet zeker in de volle grond gaan werken, dat is veel makkelijker dan in bakken. Houd er rekening mee dat het in de kas 's zomers flink heet wordt, en dat potten dan nog veel sneller uitdrogen dan wanneer ze buiten staan! In de volle grond hebben de planten dan nog de mogelijkheid om zelf naar water te zoeken. Ik weet niet of je de mogelijkheid hebt om water en/of stroom naar de kas te leggen? Ik heb in de kas een druppelsysteem liggen met een beregeningscomputer, waardoor de planten automatisch een paar keer per dag water krijgen met druppelaars. (Ik heb ook een grondwaterbron laten aanleggen in de hoek van de kas, net voordat de kas geplaatst werd en heb een elektrische pomp erin staan. Dus dat was voor mij al een voordeel).
 14. Ik doe ook graag mee. Heb ik een reden om weer pepers te zaaien ipv alleen (punt)paprika's. En pepers waarvan ik vergeet dat het pepers waren en geen paprika
 15. Dat is zeker geschikt. Zand is zand, toch? Het gaat er hierbij vooral om dat het een mate van bescherming biedt en een bepaalde vochtigheidsgraad houdt om uitdrogen van je wortels etc te voorkomen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...