Essie28 Posted August 20, 2011 Share Posted August 20, 2011 Zou je ook appelstroop van klokhuizen en schillen kunnen maken zonder suiker? Bv met marmello ofzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 (edited) Zou je ook appelstroop van klokhuizen en schillen kunnen maken zonder suiker? Zonder toegevoegde suiker is het natuurlijk geen appelSTROOP meer Edited August 28, 2011 by Guest Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 Als marmello het stroperig maakt.....toch weer wel! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pieter1 Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 Appelstroop maak je altijd zonder suiker. Ook Marmello hoeft er niet aan toegevoegd te worden. Je hebt alleen appels en wat peren nodig. Ik zou wel de hele vruchten gebruiken en niet alleen de klokhuizen. Kook de vruchten stuk en laat dit een poosje doorkoken, laat dit afkoelen en zorg dat je het sap eruit krijgt dit kan door het te laten uitlekken in een grote doek, of door een fruitpers met perszak te gebruiken. Dit vocht moet je nu heel lang op een rustig vuurtje laten doorkoken wel regelmatig roeren anders brand het aan. Wanneer het vocht voldoende is ingekookt kun je kijken of het stroperig begint te worden. Doe een paar drupjes op een koud bord en laat het afkoelen. Houd nu het bord scheef en kijk of het er nog afloopt, of dat het stroop is geworden. Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 Appelstroop maak je altijd zonder suiker. Ook Marmello hoeft er niet aan toegevoegd te worden. ....... Beste Pieter, er hangen wat mensen op dit forum rond die niets willen weggooien, ergo alles willen gebruiken. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij van hun (geschilde) appelen moes of sap of gelei of anderszins maken. Wat zij dan overhouden zijn schillen en klokhuizen. Zonde om dat weg te gooien en dus was het heel fijn dat er in een oud kookboek een recept stond waarmee je van schillen en klokhuizen appelstroop kan maken. 100% genot van je appelen. Dat recept (waar de oorspronkelijke vraagsteller ongetwijfeld aan refereert) staat hier beschrevenmoestuin-de-weduwe-couderc-t1011-40.html#p42544 Hieruit blijkt maar weer dat je appelstroop niet ALTIJD zonder suiker maakt. Vlak onder het schillenrecept staat dat (en hoe) je ook stroop van de appel zelf kunt maken, en dat je daar dan niets aan toe hoeft te voegen. Daar staat dus al jouw genoemde recept. Het is fijn dat je kennis met ons deelt maar misschien moet je eerst even verder lezen dan je neus lang is voor je reageert. (Of mag ik dit niet zeggen ) Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 Is wel heeeeeeeeeeeeeeeeeel erg veel te lezen op t forum hoor....ik raak vaker verdwaald.....mag ik ook wel zeggen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pieter1 Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Zou je ook appelstroop van klokhuizen en schillen kunnen maken zonder suiker? Zonder suiker is het natuurlijk geen appelSTROOP meer Beste Veuvecouderc, bedankt voor je reactie. Zoals je het hierboven stelt wordt stroop altijd met suiker gemaakt, de waarheid is precies andersom. Er zijn tegenwoordig veel soorten stroop verkrijgbaar waar suiker aan is toegevoegd. Maar echte ambachtelijke stroop is gemaakt zonder suiker. De vruchten bevatten voldoende suikers.Productie-eisen De ambachtelijke en traditionele aanpak wordt gekenmerkt door de volgende eisen:de keuze van geëigende rassen, bij voorkeur authentieke hoogstamrassende keuze van het juiste rijpmoment van het fruit;het ‘spelen’ met vuur;het fruit wordt op het vuur gekookt in een koperen ketel;het fruit wordt na het koken geperst en het sap vervolgens gezeefd;het sap wordt vervolgens door koken ingedikt tot stroop;Van fruit tot stroop is één ononderbroken procesgang. Géén enkele toevoeging. Bron: http://www.slowfood.nl/biodiversiteit-ark-van-de-smaak/presidia/fruit/Probeer je eerst wat meer in de materie te verdiepen voordat je het hier in hoofdletters schreeuwt... Hier nog een leuk artikel: http://vorige.nrc.nl/wetenschap/article1722267.ece P.S. je bedoelde waarschijnlijk dit draadje.search.php?keywords=appelstroop&t=1011&sf=msgonly Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Zoals je het hierboven stelt wordt stroop altijd met suiker gemaakt, de waarheid is precies andersom. Er zijn tegenwoordig veel soorten stroop verkrijgbaar waar suiker aan is toegevoegd. Je hebt helemaal gelijk, voor de duidelijkheid had ik in mijn oorspronkelijk reactie toegevoegde suiker moeten toevoegen. Die ommissie heb ik meteen maar even goedgemaakt. We moeten wel duidelijk blijven namelijk Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
pieter1 Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Zojuist heb ik de eerste sappan op gezet..met peren. De bedoeling is het sap op te vangen, en dan een pan vol appelen erachteraan koken.Dan morgen -of misschien een deel vanavond- appelstroop maken. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beertjerinke Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 lijkt me een leuk karweitje Ga het opzetten voor volgend jaar Quote een beginner moet toch ergens beginnen en door jullie lukt het ook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 moet je de appels persee koken van te voren? Of kan je ze ook gewoon meteen persen of al eerder geperst appelsap gebruiken om stroop van te maken? Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Dat kan ook,maar je moet je wel bedenken dat het uren duurt.Heb vorig jaar gemaakt na 3 uur was het nog niet hard,heb toen marmello erin gedaan toen werdt het stijf. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Ok dankje.. ik ga het proberen, ik heb namelijk al veel appelsap staan. En..buiten op een zacht houtvuurtje, in de tuinstoel, boekje en wijntje erbij....hmm moet lukken Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
LizzStone Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Appelstroop maken van alleen de schillen en klokhuizen, dat klinkt heel efficient! Ik kan alleen de link niet openen: moestuin-de-weduwe-couderc-t1011-40.html#p42544krijg dan de melding: Je beschikt niet over de nodige permissies om dit forum te lezenHeeft iemand misschien het recept voor mij?Bedankt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 (edited) Hier een linkje naar het archief van mijn blog.. http://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?ID=1299403daar staat het recept en ook foto`s...ik heb het eerder gemaakt in 2011. Toen vond ik het economisch onhaalbaar, maar nu maak ik het sap op het fornuis, en morgen kook ik de stroop in op de houtkachel. Let goed op dat je het niet te lang kookt, dan wordt het een stijve brij.Ik dacht dat ik het iets te kort had gekookt vorige keer, maar uiteindelijk midden in de winter was het supersmeerbaar, en vreselijk lekker!! Edited October 11, 2013 by Guest Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Lees ook even de tips van de stroopstoker: http://eten-en-drinken.infonu.nl/bereiding/48464-zelf-ambachtelijke-appel-peren-stroop-maken.html Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Als echte Limburger die is opgegroeid met appel/perenstroop bij boterhammen met kaas, worst en met verder niks en die een pannenkoek zonder die appelstroop niet eens het bekijken waard vindt, volg ik deze forumberichten zeer aandachtig en nogal likkebaardend. Mag ik alvast een goede prijs bieden voor een klein potje van iemands zelfgemaakte stroop!? Ben echt benieuwd naar jullie resultaten! Stroop ze!! Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Ik maak het elk jaar, en vind het nog wel moeilijk om de juiste dikte te krijgen. Ik heb de stroop namelijk liefst nog ietwat schenkbaar. Niet keihard en snijdbaar De stroop van dit jaar is weer wat te stijf geworden, maar toch heerlijk! Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 en nogal likkebaardend. Volgend jaar maar een stroop en jam proeverij op de MTFD. Jorieke, de enige keer dat ik hem maakte vond ik hem nog te dun, maar had geen zin meer om te roeren..later bleek het prima smeerbare stroop te zijn...dus misschien toch ophouden als je denkt dat hij nog niet goed is Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Appelvrouw schreef: Volgend jaar maar een stroop en jam proeverij op de MTFD. Ja! Die onthouden we Goed idee! Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Ja Appelvrouw, zo is bij mij de schenkstroop ontstaan. Ik wou vaste appelstroop, maar heb het toen te vroeg in potjes gedaan. Bleek ontzettend handig, want we gebruiken het vooral op een pannenkoek met spek! Maar goed... probeer dan de volgende keer maar eens dezelfde dikte te krijgen Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 4 potjes heb ik. Van 12 kilo appelen en peren.Misschien is het schenkstroop, misschien echt smeerbaar, we zullen zien als het afgekoeld is. Ik ben in ieder geval tevreden met het inkoken op de kachel..ik moet er wel bij zeggen dat ik ramen en deuren open heb ( buiten is het 8 graden) en dat het hier nog 26 graden is van he opstoken met het snelle hout. Tegelijkertijd heb ik water gekookt voor een kookwas, om de vloer te dweilen en om de potten te steriliseren... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 En met deze temparatuur in de bikinie? Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.