Jump to content

Appelstroop maken


Essie28
 Share

Recommended Posts

Appelstroop maak je altijd zonder suiker. Ook Marmello hoeft er niet aan toegevoegd te worden. Je hebt alleen appels en wat peren nodig. Ik zou wel de hele vruchten gebruiken en niet alleen de klokhuizen. Kook de vruchten stuk en laat dit een poosje doorkoken, laat dit afkoelen en zorg dat je het sap eruit krijgt dit kan door het te laten uitlekken in een grote doek, of door een fruitpers met perszak te gebruiken. Dit vocht moet je nu heel lang op een rustig vuurtje laten doorkoken wel regelmatig roeren anders brand het aan. Wanneer het vocht voldoende is ingekookt kun je kijken of het stroperig begint te worden. Doe een paar drupjes op een koud bord en laat het afkoelen. Houd nu het bord scheef en kijk of het er nog afloopt, of dat het stroop is geworden.

Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/

Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Appelstroop maak je altijd zonder suiker. Ook Marmello hoeft er niet aan toegevoegd te worden. .......

 

Beste Pieter,

 

er hangen wat mensen op dit forum rond die niets willen weggooien, ergo alles willen gebruiken. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij van hun (geschilde) appelen moes of sap of gelei of anderszins maken. Wat zij dan overhouden zijn schillen en klokhuizen. Zonde om dat weg te gooien en dus was het heel fijn dat er in een oud kookboek een recept stond waarmee je van schillen en klokhuizen appelstroop kan maken. 100% genot van je appelen. Dat recept (waar de oorspronkelijke vraagsteller ongetwijfeld aan refereert) staat hier beschreven

moestuin-de-weduwe-couderc-t1011-40.html#p42544

 

Hieruit blijkt maar weer dat je appelstroop niet ALTIJD zonder suiker maakt.

Vlak onder het schillenrecept staat dat (en hoe) je ook stroop van de appel zelf kunt maken, en dat je daar dan niets aan toe hoeft te voegen. Daar staat dus al jouw genoemde recept.

 

Het is fijn dat je kennis met ons deelt maar misschien moet je eerst even verder lezen dan je neus lang is voor je reageert. (Of mag ik dit niet zeggen )

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Zou je ook appelstroop van klokhuizen en schillen kunnen maken zonder suiker?

 

Zonder suiker is het natuurlijk geen appelSTROOP meer

 

 

Beste Veuvecouderc, bedankt voor je reactie.

 

Zoals je het hierboven stelt wordt stroop altijd met suiker gemaakt, de waarheid is precies andersom. Er zijn tegenwoordig veel soorten stroop verkrijgbaar waar suiker aan is toegevoegd. Maar echte ambachtelijke stroop is gemaakt zonder suiker. De vruchten bevatten voldoende suikers.

Productie-eisen

 

De ambachtelijke en traditionele aanpak wordt gekenmerkt door de volgende eisen:

de keuze van geëigende rassen, bij voorkeur authentieke hoogstamrassen

de keuze van het juiste rijpmoment van het fruit;

het ‘spelen’ met vuur;

het fruit wordt op het vuur gekookt in een koperen ketel;

het fruit wordt na het koken geperst en het sap vervolgens gezeefd;

het sap wordt vervolgens door koken ingedikt tot stroop;

Van fruit tot stroop is één ononderbroken procesgang.

Géén enkele toevoeging.

 

Bron: http://www.slowfood.nl/biodiversiteit-ark-van-de-smaak/presidia/fruit/

Probeer je eerst wat meer in de materie te verdiepen voordat je het hier in hoofdletters schreeuwt...

 

Hier nog een leuk artikel:

 

http://vorige.nrc.nl/wetenschap/article1722267.ece

 

P.S. je bedoelde waarschijnlijk dit draadje.

search.php?keywords=appelstroop&t=1011&sf=msgonly

Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/

Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/

Link to comment
Share on other sites

 

Zoals je het hierboven stelt wordt stroop altijd met suiker gemaakt, de waarheid is precies andersom. Er zijn tegenwoordig veel soorten stroop verkrijgbaar waar suiker aan is toegevoegd.

 

Je hebt helemaal gelijk, voor de duidelijkheid had ik in mijn oorspronkelijk reactie toegevoegde suiker moeten toevoegen. Die ommissie heb ik meteen maar even goedgemaakt. We moeten wel duidelijk blijven namelijk

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Zojuist heb ik de eerste sappan op gezet..met peren. De bedoeling is het sap op te vangen, en dan een pan vol appelen erachteraan koken.

Dan morgen -of misschien een deel vanavond- appelstroop maken.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Appelstroop maken van alleen de schillen en klokhuizen, dat klinkt heel efficient! Ik kan alleen de link niet openen: moestuin-de-weduwe-couderc-t1011-40.html#p42544

krijg dan de melding: Je beschikt niet over de nodige permissies om dit forum te lezen

Heeft iemand misschien het recept voor mij?

Bedankt!

Link to comment
Share on other sites

Hier een linkje naar het archief van mijn blog.. http://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?ID=1299403

daar staat het recept en ook foto`s...ik heb het eerder gemaakt in 2011. Toen vond ik het economisch onhaalbaar, maar nu maak ik het sap op het fornuis, en morgen kook ik de stroop in op de houtkachel.

 

Let goed op dat je het niet te lang kookt, dan wordt het een stijve brij.

Ik dacht dat ik het iets te kort had gekookt vorige keer, maar uiteindelijk midden in de winter was het supersmeerbaar, en vreselijk lekker!!

Edited by Guest

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Als echte Limburger die is opgegroeid met appel/perenstroop bij boterhammen met kaas, worst en met verder niks en die een pannenkoek zonder die appelstroop niet eens het bekijken waard vindt, volg ik deze forumberichten zeer aandachtig en nogal likkebaardend.

 

Mag ik alvast een goede prijs bieden voor een klein potje van iemands zelfgemaakte stroop!? Ben echt benieuwd naar jullie resultaten!

Stroop ze!!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

en nogal likkebaardend.

 

Volgend jaar maar een stroop en jam proeverij op de MTFD.

 

Jorieke, de enige keer dat ik hem maakte vond ik hem nog te dun, maar had geen zin meer om te roeren..later bleek het prima smeerbare stroop te zijn...dus misschien toch ophouden als je denkt dat hij nog niet goed is

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Appelvrouw schreef:

Volgend jaar maar een stroop en jam proeverij op de MTFD.

 

Ja! Die onthouden we Goed idee!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ja Appelvrouw, zo is bij mij de schenkstroop ontstaan. Ik wou vaste appelstroop, maar heb het toen te vroeg in potjes gedaan. Bleek ontzettend handig, want we gebruiken het vooral op een pannenkoek met spek! Maar goed... probeer dan de volgende keer maar eens dezelfde dikte te krijgen

Link to comment
Share on other sites

4 potjes heb ik. Van 12 kilo appelen en peren.

Misschien is het schenkstroop, misschien echt smeerbaar, we zullen zien als het afgekoeld is. Ik ben in ieder geval tevreden met het inkoken op de kachel..ik moet er wel bij zeggen dat ik ramen en deuren open heb ( buiten is het 8 graden) en dat het hier nog 26 graden is van he opstoken met het snelle hout. Tegelijkertijd heb ik water gekookt voor een kookwas, om de vloer te dweilen en om de potten te steriliseren...

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...