Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Featured Replies

Geplaatst:

Mijn zelfgemaakte (gefermenteerde!) zuurkool zou vandaag klaar moeten zijn. En dat is ie ook!! Maar, helaas... ik heb ergens een foutje gemaakt en blijkbaar te veel zout toegevoegd. Lees: veel te veel! Waarschijnlijk door onoplettendheid de dubbele hoeveelheid. Vreselijk zo zout, bah! 😮😝 Hierdoor is de zuurkool echt niet eetbaar. Ik weet dat ik de zuurkool zou kunnen afspoelen, maar dan spoel ik ook de zo belangrijke stoffen weg, waar ik de zuurkool nou juist voor gemaakt heb.

 

Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? En enig idee hoe ik t zou kunnen oplossen (uiteraard met behoud van de goede stoffen)?? Weggooien vind ik ook zoiets... En t zoute vocht, zou ik dat eventueel als starter kunnen gebruiken, dus ipv zout, voor een volgende keer? Alvast bedankt.

Geplaatst:

Hoeveel zout heb je gebruikt?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

Ik weet het niet precies, maar ik denk dat ik per ongeluk 2 x (de normale hoeveelheid) zout heb toegevoegd. Dus de hoeveelheid zout voor 2 kilo kool op 1 kilo. Heel suf, heel dom... 

Geplaatst:

Ja dan rest er weinig anders dan uit laten lekken. En dan kan je twee dingen doen, afspoelen en koken in iets vocht wat zurig is, bijvoorbeeld wat verse sinaasappel of appelsap of niet afspoelen en koken in wat appelsap. En de aardappels die je erbij eet geen zout toevoegen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

Dan ga ik dat maar proberen... Bedankt voor je reactie! Voor mij wel weer een goede les om mijn aandacht er nog

beter bij te houden... 

aangepast door Hermientje

Geplaatst:

toch nog even vragen: zegt je recept wel 1 % zout, 10 g per kg kool?

Geplaatst:
  • Auteur

Nee, 2%, dus 20 gram per kilo. En dat is nu door mijn domme actie 4% geworden 😝

Geplaatst:

ik denk: 1% is echt genoeg, goed mengen

Geplaatst:
  • Auteur

Dat zal ik de volgende keer aanhouden. En dan niet nog een keer dubbel toevoegen uiteraard 😉

Geplaatst:

Ik gebruik 2,4 % zout en mijn zuurkool is niet te zout. Ik knijp wel altijd al het vocht eruit als ik hem rauw eet. Met weinig zout is de kool moeilijk te kneuzen, dus ik zou niet lager dan die 2% gaan zitten.

 

Je kan natuurlijk nog een keer dezelfde hoeveelheid kool toevoegen. Goed mengen en weer een paar weken geduld hebben. De al vergiste zuurkool wordt beschermd door de stikstof die nieuw ontstaat. En dan heb je prima zuurkool. Ik heb laatst ook nieuwe kool toegevoegd aan al gistende. Geen probleem.

aangepast door fre3ke

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic