Jump to content

welke kers, welke onderstam?


Artemis

Recommended Posts

Ja, daar ben ik meteen weer terug met een nieuwe vraag. Hierover heb ik nogal wat hoofdbrekens. We willen twee bomen planten, waarvan een nu vaststaat: de morus nigra (hij is ook gereserveerd) Dat is een boom waar we al lang van dromen, die niet snel zal worden gewijzigd. Waarom ook, zou je denken, maar er is plaats voor nog een andere boom, en we hebben nu besloten dat dit een kers wordt. En daaruit vloeit het probleem voort...

 

Op het kweekterrein van een bomenkweker waar we op bezoek waren zagen we prachtige oude hoogstam kordia's. Dus niet op een kaarsrechte onderstam, maar kronkelend vanaf de grond. Ik heb echter verzuimd om te vragen of dit een andere onderstam was. Men zei dat dit de originele hoogstam was, en ik vrees nu dat deze bomen dan uiteindelijk makkelijk boven de 20m komen. Erover lezend blijkt dat een GiSeLA-5 onderstam de beste productie geeft, maar wel met ingetoomde groei. Dat is echter een halfstam, waarbij de kroon al op 1,20 m begint. Dat is te laag, je moet er wel onderlangs kunnen lopen. Dus dan toch maar een hoogstam, maar moderne onderstammen kronkelen niet lieflijk.

 

Bovendien zie ik in bestuivingstabellen nergens terug dat de kordia zelfbestuivend zou zijn, terwijl hij wel zo aangeprezen wordt door diverse boomkwekers (bomenonline, batterijen). Nu begrijp ik er niets meer van. Ik houd erg van kordia-kersen, vandaar de voorkeur, en er is dus geen sprake van om als tweede boom een bestuiver voor de kordia te planten, want hier in huis zijn we allemaal zeer enthousiast over onze komende moerbei. Ik heb wel al de buren voorgesteld om hun bijna dode bospest (vogelkers) te vervangen voor een mooie partner voor onze kers, die dan als elkaars bestuivers kunnen optreden...

 

Mijn vragen kort en goed zijn dus:

- Is de kordia nu wel of niet zelfbestuivend?

- Wie kent een goed, zelfbestuivend alternatief voor de kordia?

- welke boom (stam) zou je aanraden, om een rustiek ras in huis te halen en niet een saaie rechte stam?

 

Hartelijk dank weer, ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

bezig met het creëren van een pluktuin!

Link to comment
Share on other sites

Hallo!,

 

Ik ben zelf van Fruitbomen.net, en bij ons is ook een hoop gedoe geweest of hij nou wel of niet zelfbestuivend was. Eerst moet je begrijpen dat zelfbestuivend niet zwart-wit is. De Kordia kersenboom geeft wat kersen als hij niet bestoven wordt: is die productie hoog genoeg om de boom echt zelfbestuivend te noemen? Ja, daarover valt te twisten. Zelf vind ik Kordia wel een zelfbestuiver, maar net zoals bij andere zelfbestuivende kersenbomen zou ik er indien mogelijk een bestuiver bijzetten. Ook wil ik voordat ik je vraag kan beantwoorden je even verbeteren, een Gisela 5 is meestal geen halfstam maar zelfs een laagstam. De Gisela 5 groeit erg langzaam, en geeft idd een hoge productie. Het is alleen niet de onderstam die ik standaard gebruik voor mijn kersen (alleen op bestelling).

 

Hoogstam kersenbomen zijn tegenwoordig bijzonder, laat staan met een gekronkelde stam. Daar kan ik je denk ik dus ook niet echt mee verder helpen. Ik denk niet dat er kwekers zijn in Nederland die bomen met kronkelige stammen kweken: die zijn zo goed als onverkoopbaar Wat je natuurlijk wel kunt doen is even bij een kweker gaan kijken of er een boom is die toevallig iets minder recht is, maar ik geef je eigenlijk een kleine kans.

 

Ik zou zelf jou een Kordia kersenboom (dat is een prima ras) aanbevelen op een hoogstam. Deze bomen zijn nu nog recht, maar uiteindelijk worden de stammen toch mooi oud en enigszins kronkelend. Een rustiek ras is Kordia overigens niet echt, er zijn veel oudere rassen maar vaak zijn die kwalitatief toch minder goed. En buiten dat natuurlijk even bij ons langskomen voor advies!

 

Groetjes,

 

Frank van Fruitbomen.net

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter

Link to comment
Share on other sites

Als de batterijen zegt dat de kordia zelfbestuivend is kun je dat gerust geloven is een uitstekend bedrijf, een van de beste vindt ik zelf.

Verder over de kronkelstam ik neem aan dat het hier om oudeboom gaat voor dat sfeertje betaal je meestal extra

maar ik vindt dat ook mooi, oude fruitbomen kopen is wel beetje trend op het moment, heeft meest met leeftijd te maken dat jonge bomen rechter zijn, of die bewuste boom geent is of niet kunnen wij niks zeggen maar weet de verkoper vast netzo als de uiteindelijke hoogte dat kan diegene je dan ook vertellen.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Wow, dat is meteen deskundig advies! We komen graag bij jou kijken natuurlijk, maar waren eerst ergens anders geweest omdat we bij jullie gezocht hadden naar een morus nigra, die er niet was... Toen we bij de Batterijen waren zijn we ook meteen langs gegaan bij Kuus, van bomenonline, en bij zijn kweekgrond, dat zit in Hemmen; hij heeft ook oude bomen, peren etc maar dus ook een groepje niet-rechte kordia's. Maar bedankt Frank, ik verwacht ook geen hoge productie bij een zelfbestuiver, hoop idd op een bestuiver tzt of misschien plant ik nog wel een geleide laagstam bestuiver langs de moestuin, zoiets zaten we te denken. Er is ook een oostmuur, maar die is gereserveerd voor geleide abrikozen en pruimen (ja, grootse plannen, maar alles op zijn tijd...) We komen zeker even bij je kijken! @Hansm ik vrees idd dat het mode is... daarbij moet ik wel zeggen dat ik al als kind onder de oude perenboom van mijn oma dacht dat als ik later groot was ik ook zo'n boom wilde...

 

Laten we zeggen dat dat de kronkel is die er bij al van jongs af aan in zit...

bezig met het creëren van een pluktuin!

Link to comment
Share on other sites

Zoete kersen zijn eigenlijk zo goed als nooit goede zelfbestuivers, alleen over Sunburst hoor ik wel eens dat ze echt geheel zelfbestuivend zijn. Maja, doe mij als échte zelfbestuiver maar een zure kers! (en anders natuurlijk 2 bomen)

 

Voor zwarte moerbei trouwens: http://www.fruitbomen.net/newsearch/search.php?query=morus+nigra&search=1

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter

Link to comment
Share on other sites

Kan je naast je hoogstam kerselaar Kordia geen plaatsje vrijmaken voor een andere kerselaar (Regina is een absolute topper) maar dan op een onderstam Gisella 5 (dus een kleine laagstam boom)?

 

Lapins wordt vaak als zelfbestuivend omschreven...

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link to comment
Share on other sites

Zoete kersen zijn eigenlijk zo goed als nooit goede zelfbestuivers, alleen over Sunburst hoor ik wel eens dat ze echt geheel zelfbestuivend zijn. Maja, doe mij als échte zelfbestuiver maar een zure kers! (en anders natuurlijk 2 bomen)

 

Voor zwarte moerbei trouwens: http://www.fruitbomen.net/newsearch/search.php?query=morus+nigra&search=1

 

Zo, ik was even een flinke week ziek. Echt beroerd, hoor het overal, hardnekkig en naar. Maar goed, meteen even kijken of er nog wat te lezen valt, en ja hoor.

 

@Frank: dat zijn witte moerbeien, hoewel met zwarte vruchten... de taxonomie van morus vind ik zelf altijd heel verwarrend, maar waar het om gaat is dat de (altijd donkere) vruchten van de morus nigra het lekkerst zijn, veel beter dan de wrangere smaak van de (zowel lichte als donkere) varianten van de witte moerbei. Ook prima zijn de (soms rode, soms donkere) vruchten van de rode morus rubra, maar die zie je weinig in Nl (bijv. een illinois everbearing) De rubra is amerikaans meen ik, de nigra en alba beide aziatisch. Maar dat zeg ik uit mijn hoofd en ik weet niet zeker of dit klopt.

 

Ik heb inmiddels het hele plan veranderd. Het heeft geen zin om een hoge kers te planten, wanneer ik er toch niet bij kan, zelfbestuiver of niet: de vogels eten het meest van de oogst op. Ik ga de kers dus leiden, en dan is het vrij eenvoudig om een koppeltje te planten De boom moet nog steeds geplant, en dan denk ik nu aan een pruim, die een mooiere habitus hebben en vaker zelfbestuivend zijn...

 

Iemand tips???

groetjes weer.

bezig met het creëren van een pluktuin!

Link to comment
Share on other sites

Frank, hier vergis je je. Het zijn echt verschillende soorten. Morus alba heeft echter ook varianten met donkere vruchten, hoewel die nooit dezelfde goede smaak hebben als morus nigra. Die kunnen best nigra genoemd worden, want de naamgeving is een zootje, maar ze zijn minder lekker. Andere goede vruchten komen van morus rubra, maar er zijn nog andere dan die drie soorten in het geslacht morus. Morus nigra is in ieder geval zelfbestuivend, morus alba niet.

 

Uit de taxonomische indeling:

Rijk: Plantae (Planten)

Superdivisie: Spermatophyta

Divisie: Angiospermae

Klasse: Dicotyledoneae

Familie: Moraceae

Geslacht: Morus (ander geslacht in deze familie is de ficus)

Soort: Morus alba L. (Moerbeiboom)

Soort: Morus nigra L. (Moerbeiboom) etc

 

Zie ook voor veel soorten en internationale naamgeving: http://www.plantnames.unimelb.edu.au/Sorting/Morus.html

bezig met het creëren van een pluktuin!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...