Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aardappelen zetters planten


Johanw

Aanbevolen berichten

Dit zou ik zelf niet doen, want aardappelen hebben de ruimte nodig om goed te groeien. Zelf plant ik de aardappelen op een onderlinge afstand van circa 30 centimeter. Door twee aardappelen naast elkaar te poten hebben ze niet genoeg ruimte om goed te groeien en ontstaat er concurrentie tussen beide planten waardoor de opbrengst juist lager zal zijn.

  • Thanks 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is maar de vraag. Stel je plant 1 aardappel in de grond met 4 of 5 scheuten er aan. Dan komen er ook 4 of 5 scheuten boven de grond en heb je een mooie volle plant. Maar er zitten altijd wel van die poters bij die maar 1 of 2 scheuten hebben. Die zet ik rustig twee bij elkaar. Dat doe ik al jaren en de opbrengst is prima. Maar of dat nou minder is of meer dan ten opzichte van 1 aardappel weet ik niet. Ik denk wel dat twee aardappels bij elkaar met elk 1 of 2 scheuten meer opbrengen dan 1 aardappel met 1 of 2 scheuten. 

  • Thanks 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb vroeger gelezen om maximaal 3 scheuten te laten zitten aangezien je anders meer kleine aardappelen krijgt. Al denk ik dat het ras veel belangrijker is voor de grootte.

Ik plant ze ook niet dicht op elkaar, te dicht zijn minder mooie planten is mijn ervaring. Aardappelen met maar 1 of 2 scheuten leveren volgens mij ook mooie aardappelen dus zie geen reden om ze dichter naast elkaar te zetten.

  • Thanks 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Iedere aardappelsoort heeft zijn eigen ideale plantafstand.

Over het algemeen kan je stellen dat vroege aardappels dichter op elkaar staan dan latere soorten.

Zoek even op soort en plantafstand.

Twee bij elkaar wordt niet gedaan, wel kan je groot pootgoed in twee of meerdere stukken snijden om meer pootgoed te krijgen.

Ieder stuk moet dan een of meerdere ogen hebben. Ook even in droge lucht leggen zodat er een kurklaagje op het snijvlak komt.

 

Als aardappels te dicht opeen staan droogt het gewas minder snel op met daardoor meer kans op ziektes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...