Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Waterpomp voor heel moestuincomplex


Mos

Recommended Posts

Goedendag allemaal,

 

Ik ben gevraagd (en fantaseerde al langer) om een centraal pompsysteem voor een moestuincomplex te verzinnen. Het gaat om slootwater uit een sloot die weleens dicht komt te zitten met kroos en waterplanten dus de pomp moet vuil kunnen verdragen en/of op het inlaatpunt moet een filter. 


Ik heb een ruwe schets gemaakt van het idee: 

 

spacer.png

Van sloot tot pomp is ca. 20 meter, van pomp naar slanghaspel 2 is ca. 30 meter en van slanghaspel 2 naar het verste tuintje zal weer ongeveer 20 meter zijn. Heeft iemand ervaringen met een soortgelijk systeem, of heeft iemand dit op de moestuin? Kan dit überhaupt qua afstanden? Moet de pomp dichter bij de sloot?

 

Nu zijn na mijn eerste verkenningen de meest gangbare opties een dompelpomp (kan vuil verdragen) of een hydrofoor met aan de inlaatleiding een filter. Een hydrofoor kan achter slot en grendel dus lijkt mij het beste (en meest gebruiksvriendelijk). Het moet ten slotte ook een beetje makkelijk te gebruiken en bastard-proof worden. Al weet ik niet hoe snel een hydrofoor sneuvelt als er toch wat vuil in terecht komt. 
 

Alvast bedankt voor de hulp!

Link to comment
Share on other sites

Je moet sowieso niet voor een dompelpomp kiezen, die kan geen druk opbouwen (en zeker geen druk op een leiding houden). Dat zou alleen mogelijk zijn als je tonnen wilt vullen op het moment dat je de pomp fysiek aan/uit kunt zetten als de ton leeg/vol is, en dan vrees ik dat je met de lengte van de leidingen niet uitkomt (te lang waardoor er maar een ***straaltje uit komt). En dan moet de pomp zelf ook in de sloot hangen.

 

Is het de bedoeling dat er constant (24/7) druk op de leidingen blijft staan, of moet er alleen gepompt worden als er iemand bij is cq alle kranen open zijn?

Als je een systeem bedoelt waar constant druk op de leidingen staat, en er dus altijd getapt kan worden vanuit kranen, heb je een hydrofoor (dus zelfaanzuigende pomp + drukvat) nodig. Wil je een leidingsysteem waar water uit komt als de pomp aan staat, en geen water als de pomp uit staat, heb je een zelfde soort pomp (zelfaanzuigende pomp) nodig, maar dan kan het zonder drukvat.

De inlaat komt toch onder water te liggen, dus van het kroos heb je (als je de aanzuigslang diep genoeg legt) geen last. Inderdaad, een filter/korf is nodig, boeren hier in de buurt gebruiken vaak een oude trommel van een wasmachine als filterkorf. En ja, je zult die korf regelmatig een keer boven water moeten halen en schoonmaken. Zorg dus wel dat dat makkelijk kan.

 

Mijn inschatting is dat de 20 meter van sloot naar pomp geen probleem is, mits je niet een te dunne slang/buis neemt. Dus geen 25mm die je vaak bij de dhz-pompjes ziet, maar 40mm. En zorg dat er een voetklep aan de slootkant op zit, om te voorkomen dat de aanzuigleiding leeg loopt als de pomp stil staat. Want als er lucht in zit, kan hij geen water beginnen op te pompen.

De leidingen vanuit de pomp naar de tuinen moet ook geen probleem zijn. Ook hier weer, liever een iets dikkere leiding (ook de slanghaspel) omdat een dunne leiding/slang veel tegendruk geeft en dus opbrengstverlies. Al ben ik er met 30 + 20 meter niet bang voor dat je geen water meer uit de slang krijgt.

 

Neem ook een niet te klein drukvat. Beter een drukvat van 60 liter ipv de standaard 24. Hoe kleiner het drukvat, des te vaker zal de pomp aan en uit slaan bij het pakken van een kleinere hoeveelheid water (of het gebruik van een te dunne slang waardoor hij zijn water niet genoeg kwijt kan).

 

Waar ligt de moestuin ongeveer (regio)? Let er wel op dat veel waterschappen de laatste (en zeker de komende) jaren strenger worden met het mogen onttrekken van water uit het oppervlaktewater voor besproeiing. Hier (ZO-Brabant, dus de hoge droge zandgronden) is beregenen uit een sloot veelal verboden. Goed om in ieder geval te informeren hoe het beleid in jullie regio is voordat je kosten gaat maken om dingen aan te schaffen.

 

Een goede winkel waar ze veel ervaring hebben met beregening etc, dus precies de info die jij nodig hebt, is Wildkamp. Dat is officieel een groothandel, maar ze verkopen ook gewoon aan particulieren. Kijk eens of er een vestiging bij jou in de buurt zit en wandel daar eens binnen. Die willen vast wel meedenken en advies geven (in ieder geval in de vestigingen hier zeker wel).

  • Like 1

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link to comment
Share on other sites

Ik zou inderdaad eerst eens uitzoeken of je het oppervlakte water wel mag oppompen. Een heel moestuincomplex van water voorzien is wel wat anders dan 1 particulier tuintje wat veelal wordt gedoogd. 

Edited by loes
Link to comment
Share on other sites

Klinkt als een irrigatie systeem, kan dus, maar de pricipe van die systemen meenemen in ontwerp, dus dikke pijpen en weinig weerstand. Dikke pomp. Eventueel buffers voor gebruik met kleinere pompen. En dat kan allemaal op PV.

 

Maar je schets suggereert dat twee inlaten betrouwbaarder, goedkoper eenvoudiger is.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link to comment
Share on other sites

Het water moet hier gelijkaardige afstanden afleggen, wel telkens maar één of maximum twee afnemers.

- We gebruiken een vaste hydrofoorpomp met drukschakelaar (dus geen drukvat) om het water uit de waterput te pompen naar IBC containers. Een drukvat is goed wanneer er vaker weinig water wordt afgenomen (handen wassen; toilet;...). Op een automatische drukschakelaar zit ook een beveiliging op die de pomp stopt voor wanneer er geen water meer is.

 

- Een grote dompelpomp (Gardena 6000/5 gemaakt door Husqvarna), ook met een drukschakelaar uitgerust, wordt gebruikt om grote hoeveelheden niet zo proper water uit een regenwaterput naar de IBC's te versturen. Deze stopt vanzelf wanneer er geen water wordt afgenomen.

 

- Een derde pomp (Gardena 6000/6), ook weer met drukschakelaar, wordt gebruikt om water van één plek naar een andere te pompen. Van de regenwateropvang aan de paardenstallen naar de IBC in de moestuin bvb of van een IBC naar een kleine watertank op wielen.

 

Alle pompen hebben een RVS pomphuis.

 

Zoals reeds vermeld werd is de diameter van de leidingen super belangrijk om de duurtijd van het pompen te verkorten. Een IBC container van 1000 liter over een tuinslangetje vol gieten duurt al gauw een uur. Een slang met interne diameter van 1" geeft een immens comfortverschil.

 

Zorg zeker dat alle leidingen en pompen goed kunnen laten leeggelopen worden tegen het kapotvriezen. Een IBC container die voor max 90% gevuld is kan tegen het vriezen.

 

Best geen al te kleine pompen nemen, mik op vermogens van 1200 à 1500W of meer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...