Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Recepten met onkruid (vogelmuur, brandnetel, zevenblad, e.a.)


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Hebben net een onkruidtaartje gegeten. Misschien wat teveel onkruid er in, we konden het niet op. Maar verder lekker hoor! Vogelmuur, met look-zonder-look. En wat knoflook, peper, zout, tijm (te weinig). En eieren.

Ik had een boterdeeg gemaakt (200 gram bloem en 100 gram boter en wat water en zout). Wel lekker, maar mocht ook wat gekruider. Ik ben altijd zuinig met zout en peper en kruiden, omdat ik niet wil dat er iets overheerst. Maar nu was het wat... 'blah'.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt wel heel apart!

 

Net vertelde iemand ook al dat je onkruid kon eten, echt grappig, wist ik niet!

Maar kan ik dat gewoon uit het bos/park meenemen?

Onze tuin is onkruidvrij nu Had ik eerder moeten weten hoor

 

Sowieso leuk om alles zelf te maken. Vandaag heb ik Brownies gemaakt, maar dan wel uit een pakje en wat water toevoegen en boter. Maar hij is wel lekker

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat okruid kan je inderdaad overal wel plukken. Kijk alleen uit bij wegen, en bij honden uitlaatplekken

En je moet natuurlijk een beetje weten wat je plukt, en hoeveel je er van mag/kan/wil eten. Hier groeit van alles, van paardebloem tot zevenblad. Als er verder nog weinig te oogsten valt in de tuin, groeit er al heel wat in het wild.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Miranda: Het onkruid gaat vanzelf weer groeien. Geloof mij maar...

 

We eten hier in het voorjaar muur op brood (met een beetje zout). Klettenstengels maak ik thee van. Brandnetel en zevenblad kook ik (kort!) en eet als spinazie.

 

Winterpostelein groeit hier ook als onkruid. Leuke aanvulling voor de wintersalade.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er een flinke twist aan gegeven

Hij doet er namelijk helemaal geen ei in, en dat lijkt me vreemd... Ook heb ik er restjes blauwe kaas doorheen gedaan. En niet de super volkoren bodem gemaakt, maar een 'witte' variant. Het leek me anders wel een heel overdreven geiten-wollen-sokken maaltijd

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jorieke, het recept van peter bouwens was ook niet erg lekker. We hebben er ook extra boter en water aan toegevoegd omdat het niet plakkerig kruimeldeeg was. En bij de vulling hadden we er nog room en kaas bij gedaan. Maar evengoed was het niet erg lekker, zelfs de kippen lustte het niet...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, lijkt me dat de vulling dan te hoog is. In mijn beleving zou het meer een soort quiche moeten zijn (ca. 2-3 cm vulling?).

 

Persoonlijk zou ik er denk ook room en kaas op doen (alleen mag ik dat niet meer - moet er weer even serieus aan werken)

 

Lekker nieuwe culinaire uitdaging voor me.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ja, het moet wel een taart worden, zeg maar. Maar ik had nog wat vulling over, en vond het zonde omdat het nog wel wat werk was om het spul te wassen en alle eikenblaadjes(-stukjes) er tussenuit te halen. Dus heb ik dat laatste beetje er ook op gekwakt. Hij liep bijna over Volgende keer wat minder plukken, al heb ik nu natuurlijk niet genoteerd hoeveel gram ik geplukt had.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

WIj maken vroeg in het voorjaar, inderdaad als er nog weinig anders te eten is, nog wel eens een omelet met brandnetel, zevenblad, paardebloem. Aangevuld met evt wat vroege rucola. Sommige mensen bakken apart een omelet (van eieren en evt wat melk en/of bloem (maar niet teveel anders is het een pannekoek, ook lekker daarnietvan) en de groente er los boven op. Ik doe voor deze omelet de 'groente' altijd al door het eimengsel heen, wordt een dikkere omelet dus.

 

Verder gebruik ik wel brandnetel en zevenblad als aanvulling bij raapstelen en rucola om een stamppotje van te maken (lekker met blokjes kaas erdoorheen).

En ik heb trouwens ook weleens zevenbladsoep gemaakt die lekker was. Bouillon, alle groente die je leuk en lekker vindt, staafmixer, klaar.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vroeg in het voorjaar staan er bij mij in de tuin en tussen de tegels op het erf kleine plantjes met nog kleinere bloempjes. Sorry, ik kan de naam zo gauw niet vinden, maar ik ga straks nog even verder zoeken. Kruisbloemige, vier ienimie bloemblaadjes per bloem, diep ingesneden blad. Het is alles bij elkaar meestal niet meer dan vijf cm. hoog. En lekker! Mmmmm. Soms is het wieden en snoepen tegelijk soms verzamel ik ze zorgvuldig.

Het smaakt richting sterrenkers en rucola. Geen wonder, het is een nauwe verwant. Lekker op een boterham kaas, of in een salade.

Iemand die wel een naam en plaatje paraat heeft?

 

Jeugdherinnering.

Ik hield, en houd, niet van spinazie. Maar als we spinazie aten mocht ik van ons moeder brandnetels gaan plukken. Zij maakte die dan klaar als spinazie (wel eerst even kokend water er over gieten).

Nu:

Volgens mij kun je in vrijwel ieder recept spinazie vervangen door brandnetel. De smaak van brandnetel is wel wat meer uitgesproken dan die van spinazie, dus soms wat minder brandnetel gebruiken dan het recept voor spinazie aangeeft.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat spul is eetbaar?
Ja en lekker (OK over smaak...)
Of heeft hij weer familieleden die er erg op lijken' date=' maar niet lekker zijn?[/quote'] Vast wel. Eerst een enkel blaadje proeven en dan weet je het. Ik heb nog niet gehoord van vergelijkbare plantjes die "gevaarlijk" zijn. Overigens, heel strikt genomen zijn o.a. boerenkool, spruitjes, bloemkool etc. van de zelfde familie (brassicacea = kruisbloemen, eh spelling?)
Dat schiet spul staat hier ook overal.
Ja hier ook. Gemakkelijk hè' date=' niet zaaien, wel oogsten.
Je hoeft het maar aan te raken en de zaadjes schieten weg, toch?
Als de zaadjes helemaal rijp zijn misschien, maar zover laat ik het hier niet komen. Al hoewel, waarom komen ze dan ieder jaar terug ....?
Link naar reactie
Delen op andere sites

....En ik heb trouwens ook weleens zevenbladsoep gemaakt die lekker was. Bouillon, alle groente die je leuk en lekker vindt, staafmixer, klaar.

Ja dit is een heerlijke manier om van heel veel groen te smullen. Beetje room erbij is ook fijn. Niet alleen van "onkruid", maar ook van veel wat anders vaak direct naar de composthoop gaat. Een paar suggesties: wortelloof, bietenloof (krotenloof), radijsblaadjes, de "kop" van een spruitjesplant en ongetwijfeld veel meer, maar deze groenten eet ik ongeregeld zelf.

 

Sorry niet geheel on topic, maar mijn associatie en mijn ergernis, waarom gooien we een halve plant weg. Omdat het niet past in onze kookcultuur? Net als wilde groenten (onkruid?). [/off topic].

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het enige wat ik zo uit de tuin eet op dit moment is de Lorraine bieslook(zo noem ik hem maar, ik heb geen idee van de echte naam)..vanavond nog in een haringsalade. Het is een bieslook die hier overal in de tuin (vooral in het gras) groeit..het smaakt een beetje knoflokerig. Hij groeit vanaf midden winter, lang voor de gewone bieslook.verder is behalve het gras echt alles bevroren! Ik heb een pol uitgegraven en neem wel wat mee op de moestuindag. De bosasperges zijn wel aan t groeien, maar er is nog geen spoortje brandnetel te zien!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry niet geheel on topic, maar mijn associatie en mijn ergernis, waarom gooien we een halve plant weg. Omdat het niet past in onze kookcultuur? Net als wilde groenten (onkruid?). [/off topic].

 

Vraag ik me ook vaak af! Ik vind wel dat als je je groenten zelf kweekt, je meer respect krijgt voor het voedsel, en daardoor vanzelf minder weggooit. Mijn vriend is oorspronkelijk van niet-westerse afkomst en ergert zich ook vreselijk dat er hier zoveel eetbaar spul als niet-eetbaar wordt weggegooid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...