Jorieke123 Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 Hebben net een onkruidtaartje gegeten. Misschien wat teveel onkruid er in, we konden het niet op. Maar verder lekker hoor! Vogelmuur, met look-zonder-look. En wat knoflook, peper, zout, tijm (te weinig). En eieren.Ik had een boterdeeg gemaakt (200 gram bloem en 100 gram boter en wat water en zout). Wel lekker, maar mocht ook wat gekruider. Ik ben altijd zuinig met zout en peper en kruiden, omdat ik niet wil dat er iets overheerst. Maar nu was het wat... 'blah'. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rantje Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 Klinkt wel heel apart! Net vertelde iemand ook al dat je onkruid kon eten, echt grappig, wist ik niet!Maar kan ik dat gewoon uit het bos/park meenemen? Onze tuin is onkruidvrij nu Had ik eerder moeten weten hoor Sowieso leuk om alles zelf te maken. Vandaag heb ik Brownies gemaakt, maar dan wel uit een pakje en wat water toevoegen en boter. Maar hij is wel lekker Quote http://mijnmakkelijkemoestuintje.punt.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted January 1, 2012 Author Share Posted January 1, 2012 Dat okruid kan je inderdaad overal wel plukken. Kijk alleen uit bij wegen, en bij honden uitlaatplekken En je moet natuurlijk een beetje weten wat je plukt, en hoeveel je er van mag/kan/wil eten. Hier groeit van alles, van paardebloem tot zevenblad. Als er verder nog weinig te oogsten valt in de tuin, groeit er al heel wat in het wild. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidje Posted January 7, 2012 Share Posted January 7, 2012 @Miranda: Het onkruid gaat vanzelf weer groeien. Geloof mij maar... We eten hier in het voorjaar muur op brood (met een beetje zout). Klettenstengels maak ik thee van. Brandnetel en zevenblad kook ik (kort!) en eet als spinazie. Winterpostelein groeit hier ook als onkruid. Leuke aanvulling voor de wintersalade. Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted January 7, 2012 Share Posted January 7, 2012 Jorieke, heb je de onkruid taart volgens het recept van Peter Bauwens gemaakt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted January 7, 2012 Author Share Posted January 7, 2012 Ik heb er een flinke twist aan gegeven Hij doet er namelijk helemaal geen ei in, en dat lijkt me vreemd... Ook heb ik er restjes blauwe kaas doorheen gedaan. En niet de super volkoren bodem gemaakt, maar een 'witte' variant. Het leek me anders wel een heel overdreven geiten-wollen-sokken maaltijd Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted January 8, 2012 Share Posted January 8, 2012 @Jorieke, het recept van peter bouwens was ook niet erg lekker. We hebben er ook extra boter en water aan toegevoegd omdat het niet plakkerig kruimeldeeg was. En bij de vulling hadden we er nog room en kaas bij gedaan. Maar evengoed was het niet erg lekker, zelfs de kippen lustte het niet... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted January 8, 2012 Author Share Posted January 8, 2012 Oh jammer zeg, Dennis. Ik maak de taart de volgende keer iets minder hoog. Het was nu wel een vrij dikke laag onkruid (zo'n 7 of 8 cm.) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
snekermoestuin Posted January 8, 2012 Share Posted January 8, 2012 Was het de vulling (onkruid) wat niet lekker was, of was het de combinatie ?? Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted January 8, 2012 Author Share Posted January 8, 2012 Ben ook benieuwd Dennis. In vond het onkruid (vogelmuur in dit geval) net als spinazie. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidje Posted January 8, 2012 Share Posted January 8, 2012 Ja, lijkt me dat de vulling dan te hoog is. In mijn beleving zou het meer een soort quiche moeten zijn (ca. 2-3 cm vulling?). Persoonlijk zou ik er denk ook room en kaas op doen (alleen mag ik dat niet meer - moet er weer even serieus aan werken) Lekker nieuwe culinaire uitdaging voor me. Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted January 9, 2012 Author Share Posted January 9, 2012 Nou ja, het moet wel een taart worden, zeg maar. Maar ik had nog wat vulling over, en vond het zonde omdat het nog wel wat werk was om het spul te wassen en alle eikenblaadjes(-stukjes) er tussenuit te halen. Dus heb ik dat laatste beetje er ook op gekwakt. Hij liep bijna over Volgende keer wat minder plukken, al heb ik nu natuurlijk niet genoteerd hoeveel gram ik geplukt had. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted February 21, 2012 Author Share Posted February 21, 2012 Ik heb hier even wat berichten geplaatst die uit een ander topic komen. Het lijkt me leuk als hier wat recepten komen met onkruid! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 Wat is Klettenstengels??Brandnettel soep is lekker zowel heldere of gebonden soep. Niet mee koken maar als het vuur uit is ondere pan de verse brandnetteltopje erbij doen.extra lekker geraspte kaas erop. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eefje78 Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 (edited) WIj maken vroeg in het voorjaar, inderdaad als er nog weinig anders te eten is, nog wel eens een omelet met brandnetel, zevenblad, paardebloem. Aangevuld met evt wat vroege rucola. Sommige mensen bakken apart een omelet (van eieren en evt wat melk en/of bloem (maar niet teveel anders is het een pannekoek, ook lekker daarnietvan) en de groente er los boven op. Ik doe voor deze omelet de 'groente' altijd al door het eimengsel heen, wordt een dikkere omelet dus. Verder gebruik ik wel brandnetel en zevenblad als aanvulling bij raapstelen en rucola om een stamppotje van te maken (lekker met blokjes kaas erdoorheen).En ik heb trouwens ook weleens zevenbladsoep gemaakt die lekker was. Bouillon, alle groente die je leuk en lekker vindt, staafmixer, klaar. Edited February 22, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 (edited) Vroeg in het voorjaar staan er bij mij in de tuin en tussen de tegels op het erf kleine plantjes met nog kleinere bloempjes. Sorry, ik kan de naam zo gauw niet vinden, maar ik ga straks nog even verder zoeken. Kruisbloemige, vier ienimie bloemblaadjes per bloem, diep ingesneden blad. Het is alles bij elkaar meestal niet meer dan vijf cm. hoog. En lekker! Mmmmm. Soms is het wieden en snoepen tegelijk soms verzamel ik ze zorgvuldig. Het smaakt richting sterrenkers en rucola. Geen wonder, het is een nauwe verwant. Lekker op een boterham kaas, of in een salade. Iemand die wel een naam en plaatje paraat heeft? Jeugdherinnering. Ik hield, en houd, niet van spinazie. Maar als we spinazie aten mocht ik van ons moeder brandnetels gaan plukken. Zij maakte die dan klaar als spinazie (wel eerst even kokend water er over gieten). Nu:Volgens mij kun je in vrijwel ieder recept spinazie vervangen door brandnetel. De smaak van brandnetel is wel wat meer uitgesproken dan die van spinazie, dus soms wat minder brandnetel gebruiken dan het recept voor spinazie aangeeft. Edited February 21, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 ... Sorry, ik kan de naam zo gauw niet vinden, maar ik ga straks nog even verder zoeken. ....Gevonden: Kleine veldkers Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted February 21, 2012 Author Share Posted February 21, 2012 Dat spul is eetbaar? Of heeft hij weer familieleden die er erg op lijken, maar niet lekker zijn? Dat schiet spul staat hier ook overal. Je hoeft het maar aan te raken en de zaadjes schieten weg, toch? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 Dat spul is eetbaar?Ja en lekker (OK over smaak...) Of heeft hij weer familieleden die er erg op lijken' date=' maar niet lekker zijn?[/quote'] Vast wel. Eerst een enkel blaadje proeven en dan weet je het. Ik heb nog niet gehoord van vergelijkbare plantjes die "gevaarlijk" zijn. Overigens, heel strikt genomen zijn o.a. boerenkool, spruitjes, bloemkool etc. van de zelfde familie (brassicacea = kruisbloemen, eh spelling?) Dat schiet spul staat hier ook overal.Ja hier ook. Gemakkelijk hè' date=' niet zaaien, wel oogsten. Je hoeft het maar aan te raken en de zaadjes schieten weg, toch?Als de zaadjes helemaal rijp zijn misschien, maar zover laat ik het hier niet komen. Al hoewel, waarom komen ze dan ieder jaar terug ....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 Suggestie: http://www.plantaardigheden.nl/aardig/recepten/default.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 ....En ik heb trouwens ook weleens zevenbladsoep gemaakt die lekker was. Bouillon, alle groente die je leuk en lekker vindt, staafmixer, klaar. Ja dit is een heerlijke manier om van heel veel groen te smullen. Beetje room erbij is ook fijn. Niet alleen van "onkruid", maar ook van veel wat anders vaak direct naar de composthoop gaat. Een paar suggesties: wortelloof, bietenloof (krotenloof), radijsblaadjes, de "kop" van een spruitjesplant en ongetwijfeld veel meer, maar deze groenten eet ik ongeregeld zelf. Sorry niet geheel on topic, maar mijn associatie en mijn ergernis, waarom gooien we een halve plant weg. Omdat het niet past in onze kookcultuur? Net als wilde groenten (onkruid?). [/off topic]. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 Het enige wat ik zo uit de tuin eet op dit moment is de Lorraine bieslook(zo noem ik hem maar, ik heb geen idee van de echte naam)..vanavond nog in een haringsalade. Het is een bieslook die hier overal in de tuin (vooral in het gras) groeit..het smaakt een beetje knoflokerig. Hij groeit vanaf midden winter, lang voor de gewone bieslook.verder is behalve het gras echt alles bevroren! Ik heb een pol uitgegraven en neem wel wat mee op de moestuindag. De bosasperges zijn wel aan t groeien, maar er is nog geen spoortje brandnetel te zien! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted February 22, 2012 Author Share Posted February 22, 2012 Die bieslook klinkt goed Appelvrouw!Ik ga die veldkers eens proberen, het stikt er hier van. Zou spurrie ook eetbaar (of beter gezegd: lekker) zijn? Eens zoeken... Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eefje78 Posted February 22, 2012 Share Posted February 22, 2012 ...maar er is nog geen spoortje brandnetel te zien! Hier zag ik gisteren bovenop de composthoop de eerste brandnetels weer beginnen met groeien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eefje78 Posted February 22, 2012 Share Posted February 22, 2012 Sorry niet geheel on topic, maar mijn associatie en mijn ergernis, waarom gooien we een halve plant weg. Omdat het niet past in onze kookcultuur? Net als wilde groenten (onkruid?). [/off topic]. Vraag ik me ook vaak af! Ik vind wel dat als je je groenten zelf kweekt, je meer respect krijgt voor het voedsel, en daardoor vanzelf minder weggooit. Mijn vriend is oorspronkelijk van niet-westerse afkomst en ergert zich ook vreselijk dat er hier zoveel eetbaar spul als niet-eetbaar wordt weggegooid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.