Jump to content

Het teeltplan: Planning en lay-out


Erik

Recommended Posts

Als beginner is het niet moeilijk om een moestuin te beginnen. Toch zijn er een aantal regels waar men zich aan moet houden. Laat u niet ontmoedigen door de onleesbare en vaak ontmoedigende literatuur. Er is een flexibele middenweg te vinden tussen de in de boeken opgesomde vaste datums, strenge voorschriften en strikte verboden. In deze special: het teeltplan, waar we van de basis naar een simpele maar duidelijke planning gaan.

 

Na in stap 1 een mooi stukje tuin uit gekozen te hebben en in deel 2 een lijst met groente en de basis van de wisselteelt besproken te hebben gaan we een plan maken. Dit plan is natuurlijk geen verplichting maar omdat er in het begin toch heel wat op je af komt als je een moestuin begint wel erg handig om het overzicht te houden.

 

Lay-out

Eerst moeten we de lay-out maken van de tuin en hierin de vakken voor de wisselteelt in toepassen. Maak een schets op papier en teken alle wisselteelt-vakken, paden, meerjarige groente en fruit vakken, gereedschapskist, waterton, etc. in.

 

Het makkelijkst is het om vakken van ongeveer 120 cm te maken met een paadje van 30 cm tussen de vakken, eventueel meerdere per wisselteelt-groep. Houdt voor het middenpad ongeveer 60 cm aan. In een kleine tuin kan je beter zelf invulling geven aan de maten.

 

  • Tip: maak je lay-out in PowerPoint,
Klik hier voor een opzet

 

Plan

Hierna raden we aan om een plan op te stellen met datums waarop we iets moeten zaaien, wanneer deze uitgeplant moet worden en in welk vak. Eventueel kun je de hoeveelheid, wanneer te oogsten en de prijs er nog bij zetten zodat je het volgende jaar kunt kijken of deze hoeveelheid genoeg was.*

Een aantal groenten kunnen maar in een korte periode gezaaid worden terwijl andere groenten zoals sla een lange periode meerdere keren gezaaid kunnen worden. De zaai en planttijden zijn te vinden in boeken, op de zakjes zaad en in de zaadcatalogi. Ook op het internet en in de toekomst op deze site is veel informatie te vinden.

 

  • Beschouw het schema als een ruwe leidraad. Succes met groente is afhankelijk van vele factoren zoals het weer. Net zoals met de wisselteelt ga flexibel om met dit plan maar gebruik het om overzicht te houden.

 

*pagina wordt binnenkort geüpdate met een voorbeeld plan

 

Vragen zijn welkom in de reacties. Dit 3delige artikel over het teeltplan wordt in de toekomst nog uitgebreid en vernieuwd. Mist u iets, laat het dan even weten.

 

Stap 2: Wisselteelt en indeling

Stap 1: Locatie

 

 

Op dit artikel berust copyright: voor gebruik is toestemming nodig van www.moestuinforum.nl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...