Jump to content

Het teeltplan: de locatie


Erik

Recommended Posts

Als beginner is het niet moeilijk om een moestuin te beginnen. Toch zijn er een aantal regels waar men zich aan moet houden. Laat u niet ontmoedigen door de onleesbare en vaak ontmoedigende literatuur. Er is een flexibele middenweg te vinden tussen de in de boeken opgesomde vaste datums, strenge voorschriften en strikte verboden. In deze special: het teeltplan, waar we van de basis naar een simpele maar duidelijke planning gaan.

 

In dit artikel wordt de locatie voor de moestuin besproken en wordt een bruggetje naar stap twee gevormd, namelijk de invulling van de wisselteelt. In stap 3 zal de planning en lay-out aan de orde komen.

 

Locatie

Het is altijd mogelijk om groenten en fruit te telen, onafhankelijk van de beschikbare ruimte. Zo kun je makkelijk al wat groente en ook fruit telen in potten op je balkon/terras.

 

In principe kan je op elk stukje grond beginnen met het telen van groenten en fruit. Er zijn groenten die niet veel van de grond vragen maar ook groenten die juist heel veel vragen van de grond. In dat geval zal je grond moeten verbeteren, denk aan vruchtbaarheid en afwatering. Dit vergt soms wat geduld maar al na een jaar zijn goede resultaten te boeken.

 

Na het aanleggen van een goed pad en een lichte bewerking van de grond zou je al kunnen beginnen met het in de grond stoppen van zaden. Maar maak niet de vergissing door te denken dat je niks aan de grond terug moet geven.

 

De ideale plek voor een moestuin is een warme, zonnige en beschutte plek. De grond is logischerwijs bij voorkeur vruchtbaar, houdt voldoende water vast maar is ook voldoende afwaterend. Wanneer dit niet het geval is kan de grond verbeterd worden. Hierover zal binnenkort op deze site een op ervaring gebaseerd artikel verschijnen. Wanneer u op een volkstuincomplex wilt gaan telen moet u zeker alle beschikbare percelen bekijken om de beste locatie te kiezen. Bijkomende eis hierbij is het onderhoudt van de vorige eigenaar en zijn/haar gebruikte wijze van wisselteelt.

 

  • Bedenk wel dat u uiteindelijk bepaalt zelf of er gespit moet worden, wat u bij elkaar plant en aan wat voor verzorging u doet.

 

Om aan de volgende stap te beginnen is het verstandig om een lijstje op te stellen met de groenten die u wilt gaan telen in uw moestuin. Kijk bijvoorbeeld is in een zaadcatalogus voor het grote aanbod. Houdt rekening met de hoeveelheid ruimte en concentreer je op de groenten die u lekker vindt.

 

Vragen zijn welkom, stel ze hieronder of stuur een mailtje naar de redactie.

 

Volgende artikelen in deze reeks zijn

Stap 2: Wisselteelt en indeling

Stap 3: Planning en Layout

 

Op dit artikel berust copyright: voor gebruik is toestemming nodig van www.moestuinforum.nl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...