Jump to content

Jasmin 15 april 2023


jasmin

Recommended Posts

Voorlopig heb ik zelf nog geen wensen, maar ik ga binnenkort stekken oppotten van de aloë vera plant en ik kan ook stekken maken van de Jiaogulan (onsterfelijkheidskruid), zodat beiden in april goed geworteld zijn in een potje. Liefhebbers?

 

Ik zoek:

stek citroenverbena

stek citroengeranium

 

Wie heeft er misschien een serie van deze kleine potjes over? Ik verwacht het eigenlijk niet, want ze zijn superhandig met stekken, opkweken en weggeven. Vanwege het laatste verdampt mijn voorraadje helaas. Vroeger kon ik in het voorjaar vaak van die potjes uit de plastic verzamelcontainer vissen, van buren die uitgebreid naar het tuincentrum waren geweest, maar sinds kort heeft elk huishouden hier een eigen kliko voor plastic en de grote wijkcontainers zijn weggehaald door de gemeente. 

IMG_2189.thumb.jpeg.4d109058c6480c204a96abbab427ac0f.jpeg

Aangeboden:

stek aloë vera

stek Jiaogulan (1x Lia56)(1x Goudvis)(1x ACPronk)

zakje Baggerthee (ACPronk)

 

Krijg:

1x aztekenstek (ACPronk)

 

Edited by jasmin
aanvulling
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Heb jij mannelijke of vrouwelijke planten van de jiaogulan?
Ik heb de mijne bij De Oude Kastanje, en daar hebben ze alleen mannelijke planten. Ik heb ze ook gezien bij Schouten Kruiden in Boskoop, maar ook daar alleen mannelijke planten.
Ben op zoek naar een vrouwelijke plant.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

43 minuten geleden, acpronk zei:

Heb jij mannelijke of vrouwelijke planten van de jiaogulan?

 

Géééén idee. Nooit gebloeid. Ik hoop dat we het over dezelfde plant hebben. Saaie groene hangplant met eeuwigheidswaarde. Licht zoetig smaakje van het blad en in de thee. 

 

Ik heb twee planten: 1 van de markt (bio) en 1 voormalige stek bij mijn voormalige werk, twee bronnen dus. Geen van beide ooit gebloeid).

Edited by jasmin
Link to comment
Share on other sites

Een van mijn stekken bloeit zelfs nu. Waarschijnlijk stuk van het bodenste van de plant. Want bloeide hier als een gel. Kleine groene bloemetjes lijkend op druivenbloesem.
Zal vanmiddag een foto maken als ik het niet vergeet.

Link to comment
Share on other sites

https://www.moestuinforum.nl/topic/1577-jiaogulan/page/2/
Bloei van de jiaogulan.


Ik ga zo stekken van mijn stekken citroenverbena maken, hopelijk slaat het aan, want ik zag net dat er weer een stek dood is gegaan. Had er nog aan getrokken, maar zit nog wel vast met wortels. Staat denk ik niet te droog en niet te nat.
Als het lukt dan krijg je daar ook nog wat van.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Op 4-2-2023 om 18:37, Goldfish zei:

Jiaogulan levert tot nu toe telkens bij mij onsterfelijk geworden slakken op (en volledig kaal gevreten plant). Toch wil ik met jouw stek best een 4de poging wagen.

Yup, same here. Ze doen het er uitstekend op. 

 

Ook ik heb belangstelling voor een nieuw stekje jiaogulan. Ik weet niet zeker of mijn citroenverbena het heeft overleefd. Als dat zou is kan ik hem stekken voor je. Anders staat er wellicht wat anders nog op mijn lijstje? 

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link to comment
Share on other sites

Het Moederschip Jiaogolan is overleden 😵😥.De eerste stek zat al in potje. Ik bedacht dat ik maar wat vloeibare bemesting moest geven, voordat ik de rest van de stekken zou nemen. Daar was het Moederschip het niet mee eens: helemaal dood. De baby-stek gaat als een speer, mogelijk kan ik daar straks nieuwe stekken van nemen. Gelukkig heb ik nog een tweede plant, die normaal gesproken net iets minder vrolijk mooi is als de eerste. Die had geen last van de bemesting (misschien gietertje niet goed geroerd, en al schenkend kwam er hooggeconcentreerd of veel meer verdund uit, wie zal het zeggen). 

Ik heb nog een maand, dus ik denk dat alles helemaal goed gaat komen.

Link to comment
Share on other sites

Mocht er nog iemand zijn met zaden van verfplanten, dan houd ik me aanbevolen. Met name Wede en Gele Kamille. Op een of andere manier is dat niet goedkoop te bestellen, en als het kan, vragen ze belachelijke verzendkosten, alsof ze een zwaar pakket moeten versturen, ipv een postzegel op een envelopje met 2 gram zaad plakken, of je moet minimaal 15 euro bestellen enz. enz. 

Ik heb saffloerzaden in ruil, of zaad van Indiaanse witte salie (die dan meer voor de geur en niet de kleur), of zaad Mexicaanse dragon (tagetes lucida) (een afrikaantje, waar je wel mee kunt verven, maar die erg kleine bloemetjes heeft, en je er beter thee van kunt zetten. 

Link to comment
Share on other sites

Even nog terug naar de Jiaogolan: Hoe kan je bepalen of de plant mannelijk of vrouwelijk is? Ik zag net dat de ene plant worteltjes aanmaakt aan de knooppunten van de plantenstengels en de andere niet. Zou dat een aanwijzing zijn? (Ik kan me niet herinneren dat ik ooit bloemetjes heb gezien). 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb die zaden niet, maar wel een fijne webshop waar je kleine beetjes kunt kopen. De verzendkosten zijn zijn niet erg laag. Maar volgens mij ook niet hoog, zeker voor iets wat je niet zomaar overal kunt bestellen. 

www.tuinjoop.com/product/kamille-gele-anthemis-tinctoria-zadenzakje/ 

www.tuinjoop.com/product/wede-isatis-tinctoria/

 

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sitesEven nog terug naar de Jiaogolan: Hoe kan je bepalen of de plant mannelijk of vrouwelijk is? Ik zag net dat de ene plant worteltjes aanmaakt aan de knooppunten van de plantenstengels en de andere niet. Zou dat een aanwijzing zijn? (Ik kan me niet herinneren dat ik ooit bloemetjes heb gezien). 


Als je geen bloemen ziet, dan wordt het lastig denk ik.

Ik laat de jiaogulan gaan, ik kom erin om. De stekken hier gaan als een speer. Heb ze nog niet geknipt, maar ranken zullen soms vast wel over de meter gaan.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...