Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Oeps, moestuintafel van tuinhout..


Recommended Posts

Naïef, maar wij hebben onze flink grote moestuintafels van standaard tuinhout gemaakt. Nadat ze in elkaar zaten beseften we ons pas dat dit geïmpregneerde hout niet bepaald onschadelijk is voor de groenten en kruiden en natuurlijk de gezondheid van ons (gezin met jonge kids). We hebben er nog geen (bio moestuin)aarde ingestort. We willen er eerst voor zorgen dat de impregnering niet in de grond kan dringen. Wie heeft er een slimme suggestie?

 

Zelf denken we aan tuinbouwplastic of zoiets i.p.v. worteldoek. Dan natuurlijk wel uitkijken dat het HPA vrij is. Of misschien bewerken met een natuurverf? Ik zag bijvoorbeeld verf van Rolsma (http://www.rolsmapaint.com) of Moose Farg (http://www.moosefarg.nl). Maar hoe natuurlijk/onschadelijk zijn die?

Link to comment
Share on other sites

Over dat tuinbouwplastic zou ik me niet zo veel zorgen maken. Over het geimpregneerde tuinhout lees je wel regelmatig dat het niet aangeraden wordt. Bedenk je echter wel dat je iets van gaatjes in het plastic moet maken om overtollig water kwijt te kunnen.

Link to comment
Share on other sites

Ja, we wilden dan buisjes maken die net iets (1cm?) boven de bodem uitsteken zodat er wat voorraad water in de bak blijft. En dan afkitten.

 

Ik lees alleen net wel iets over landbouwplastic. Dat deze tegenwoordig afbreekbaar (moeten) zijn. Dat betekent dus dat ze 'opgegeten' worden. Dat kan niet goed zijn lijkt me. Misschien beter voor het milieu, maar ook voor mijn gezondheid als ik eruit eet?

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat je je er iets teveel zorgen overmaakt.

Zou worteldoek niet gewoon genoeg zijn?

 

Als je er water in gaat laten staan rot het denk ik wel erg snel weg.

Je kan van latex spul van de knutselwinkel ook een bak maken die erin staat, helemaal op maat, als het spul droog is ook gaten maken natuurlijk.

Weet alleen niet of latex ook nog een stof afscheidt?

 

Of van onbehandeld hout een bak in je bak maken?

Link to comment
Share on other sites

Ja een houten bak in houten bak gaat wel erg ver hè.. Ook voor de portemonnee. Mjah.. misschien is worteldoek genoeg, maar de idee van worteldoek is toch dat het doorlatend is. Dan werkt dat 2 kanten op lijkt me. Zeker met vocht dat erop staat en vervolgens geabsorbeerd door planten. Misschien wat ver doorgedacht maar houd nu eenmaal niet van gif in of op m'n eten. En als je dan toch moestuiniert - zowel voor de fun als voor gezondheid - dan ook liever goed.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb al mijn bakken van geimpregneerd hout gemaakt,

de bakken staan op stenen en daar op heb ik worteldoek van de action gelegd, en tegen de houten wanden heb ik plastick bouwafval zakken van de action gespijkerd,

1 bak heb ik op pootjes, ook geimpregneerd hout en helemaal bekleed met bouwafval zakken (wel gaten er in gemaakt)

Schrijffouten onder voorbehoud

Link to comment
Share on other sites

Mooie bak Henrietje! Ik zie dat jullie (Night en Henrietje) er dus wel voor kiezen om plastic én worteldoek te gebruiken. Dus niet het een of het ander, wel allebei. Is dit om het hout te beschermen tegen het vocht? Worteldoek laat door, l.plastic niet. Landbouwplastic heeft nog geen gaten? (aangezien dit plastic afbreekbaar is, en ik bedoel natuurlijk niet de gaten die erin geboord zijn voor afvoer )

Link to comment
Share on other sites

Klinkt logisch. En aangezien zowel Night als Henrietje dat hebben en het door Praxis ook zo geleverd werd kan je dat zelfs zien als 'de standaard' moestuintafelmethode?

 

Zou ook wel eens voor ons kunnen werken dus. Ik ga dit even in de groep gooien hier.

Link to comment
Share on other sites

Epoxyhars is gifvrij, maar ik weet niet of dat hecht op geimpregneerd tuinhout. En het is ook een dure grap, epoxy. Maar wel het enige verf-achtige materiaal dat helemaal geen nare stofjes afgeeft, voorzover ik weet. Als het eenmaal uitgehard is tenminste.

Link to comment
Share on other sites

Hehe.. nou.. de tafels zijn verplaatst (en daar moest hemel en aarde ongeveer voor bewogen worden) dus daar al heel blij mee. Maar natuurlijk beren op de weg (verzwikte enkel man, verkeerde plastic, etc) dus nog eventjes geduld!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Sorry, je moest er even op wachten. Het afmaken van de moestuintafel was natuurlijk ook een aanleiding om de rest van de tuin aan te pakken. Nu dan (pas) eindelijk de foto's, voor hen die het geduld hadden

 

imag0455-gemiddeld86931335912342.jpg

imag0471-gemiddeld72731335912343.jpg

 

De postelein is al aan het opkomen, de bindsla ook. Verder een verdwaald en wat nog op krachten komend basilicum plantje uit de keuken, nog wat zaden die nog moeten kiemen en vooral veel, héél veel roze blaadjes van de Japanse kers die welgeteld 2 dagen heeft gebloeid en vervolgens vele malen langer elke dag bergen met roze confetti produceert.

 

O ja. En omdat we er geen zin in hebben dat de moestuintafel als mega kattenbak wordt gebruikt heb ik er een netje omheen gespannen.

Link to comment
Share on other sites

Had geduld en het was het waard. Ziet er Top uit. Het zijn toch bakken op poten...straks als eea goed opkomt kan je vlg mij het net wel weghalen....hier komen er echt geen katten in, terwijl het hier krioelt van die viervoeters

 

Heb de bakken uit de wind verplaatst zodat de Japanse kers stukken minder "schade " aanricht.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...