Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Komkommer mozaïekvirus?


Martine

Recommended Posts

Beste medeforummers,

 

Vandaag ik een zoektocht naar de oorzaak van mijn zielige courgettejes dit forum ontdekt en dit lijkt me de perfecte plaats voor mijn vraag.

 

Een vriendin van mij heeft in haar enthousiasme nogal vroeg een heleboel courgetteplantjes gezaaid. Hiervan hebben wij er een aantal overgenomen. Deze staan binnen op tafel in de volle zon. Eerder stonden ze naast een basilicum die veel bladluis bleek te hebben en helaas zijn er een paar overgelopen naar de courgettes.

 

Het is mij opgevallen dat er steeds meer blaadjes lichte vlekken krijgen en de erg aangedane blaadjes zijn aan het verschrompelen. Zie de foto's die ik heb toegevoegd. Ik vrees dat er mogelijk sprake is van het komkommer mozaïekvirus. Is er iemand die mijn vermoeden kan bevestigen of ontkrachten? Bestaat er trouwens ook iets als zonnebrand bij courgettes?

 

Alvast bedankt!

 

Groetjes, Martine

 

-> zie foto's in de post hieronder. Bedankt Dennis!

 

p1060166-[800x600]78251334313868.jpg

p1060168-[800x600]24401334313870.jpg

p1060175-[800x600]38821334313871.jpg

(Ik denk omdat ik haakjes in de naam heb staan van de foto's, wil img,/img en url,/url bij mij in elk geval niet werken, dus ben bang dat het copy-pasten wordt... Sorry hiervoor)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Op basis van de laatste foto denk ik in eerste instantie denk ik dat de schade veroorzaakt is door de bladluizen, tenminste als je verschrompeld bedoeld zoals op die foto, misschien in combinatie met door de zon verbrand blad. Helemaal zeker ben ik overigens niet door de eerste twee foto's.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk niet dat we voor virus moeten vrezen. Het zou, zoals Jorg schrijft, kunnen veroorzaakt zijn door bladluizen, een soort toxine-reactie. Dergelijk verschijnselen zie je ook wel eens bij één op de honderd of duizend zaailingen of zo. Men noemt dit dan "chimeren". Maar ik ga ervan uit dat alle plantjes dit hebben?

De jonge groei bekijken en volgen, en als dat ok is, dan groeit het er wel weer uit. Bladluizen moeten wel weg natuurlijk

mvg

Luc

GroentenInfo & Plantaardig

www.groenteninfo.com & www.plantaardig.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...