Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Featured Replies

Geplaatst:

Vanavond bij thuiskomst nog even met een zaklamp door de tuin gelopen,.het had net daarvoor nog even flink geregend. Vier slakken naar de slakkenhemel geholpen. Dat aantal viel dus nog mee. Ik vrees wel voor al die eitjes die nu in de grond zitten, dat moeten er miljoenen zijn. 

Geplaatst:

Ik ben plantjes aan het verpotten die in de tuin hebben gestaan. Talloze mini-naaktslakjes. Zucht. Het is nog redelijk droog, ze blijven nog weg. Maar inderdaad, goed om al weer rond schemering of na de regen een rondje te doen. 

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Vanmorgen tien slakken bij de hoopjes platgetrapte slakkenprut van gisteren. Mijn net uitgeplante sla staat er nog. 

Geplaatst:

Ik heb vandaag heel veel slakken geraapt. Ze zijn wakker hoor. Hiervoor vond ik het al veel, maar dat was kennelijk een klein voorproefje. Heel veel de sloot in gegooid.

Geplaatst:
1 uur geleden, Arja zei:

Vanmorgen tien slakken bij de hoopjes platgetrapte slakkenprut van gisteren. Mijn net uitgeplante sla staat er nog. 

Eten ze elkaarliever dan sla?

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Dat durf ik niet te zeggen, de slaplanten staan op een heel andere plek dan waar ik op de slakken ging staan.

Geplaatst:

Iew

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Jakkes. 

 

Ik heb het slakken schrikdraad weer om mijn mm bakken gedaan. Wel pas donderdagochtend. Dus ik ga het wel in de gaten houden. Mogelijk zitten er al slakken in de bakken. Maar tot nu toe nog geen slakken slijm of vraat in de mm bakken gezien. De eigen gemaakte bak en mini's moet ik sowieso in de gaten houden op slakken. Maar het lijkt nog rustig tot nu toe. Misschien hebben de padjes die hier in de tuin en de tuin van de buren zitten (buren hebben een vijver) al heerlijk gegeten. 

Geplaatst:

Ik heb niet veel slakken gezien, maar die er zijn zijn wel mateloos irritant.

Ik heb een gestekte mannelijke kiwibes, die had een hele mooie dikke knop net boven de grond. Maar vandaag was die knop tot op het hout opgevreten. Daarboven is het dood, dus de enige hoop is nog dat er onder de grond nog een knop zit..

Geplaatst:

Wat zonde @acpronk. Ik hoop voor je dat de stek nog wat gaat doen. 

Geplaatst:

Ik moet ook weer gaan kijken en iets gaan doen. 

Vorig jaar begonnen wij rond deze tijd met elke avond rapen, maar vanwege gezondheidsredenen kunnen wij dat niet elke avond een uur of anderhalf uur doen. Zeker de voortuin slaan wij over.

Dus dan maar via andere manieren.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Gisterenavond heb ik 1 van mijn opkomende dahlia’s kunnen redden van een dikke naaktslak die er net aan wilde beginnen. Normaal pak ik dan even een klimopblaadje ofzo om het beest op te pakken. Nu moest ik snel handelen en pakte hem dus met mijn blote handen. Ongetwijfeld herkenbaar voor iedereen, je handen zitten onder het slijm dat je er met normaal handen wassen niet afkrijgt. Heeft iemand misschien de gouden tip hoe je dat spul wel (makkelijk) van je handen krijgt?

Geplaatst:

Even schrobben met een beetje zout?

Geplaatst:

Met jif misschien. Ik doe altijd plastic handschoenen aan.

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
Op 1-5-2025 om 13:23, Dahli zei:

Heeft iemand misschien de gouden tip hoe je dat spul wel (makkelijk) van je handen krijgt?

Een nagelborsteltje doet wonderen. Je doet zeep op je handen en op het borsteltje en schrobt daarmee over je handen dan is het er vrijwel meteen af. Daarna nog een keer normaal wassen en je handen zijn weer stralend schoon.

 

Ik heb ook last van slakken weer. Het zijn er nu echter wel heel veel minder al en nu het de droogste mei ooit lijkt te gaan worden denk ik dat er een hoop gaan sneuvelen en het probleem minder groot gaat worden dan afgelopen jaar.

 

Het enige wat bij mij tot nu toe werkt is een schaal met water waar je een pot op zijn kop op zet en daar weer een pot boven op met je groente. Slakken hebben grote moeite met door het water komen. en kunnen dus erg lastig bij je groente op die manier. Heb een tijdje geleden een test gedaan en slakken kunnen helaas wel degelijk ook onder water kruipen. maar wel echt heel veel lastiger. Ze raken onder water gedesoriënteerd en weten niet meer welke kant ze op moeten. In de meeste gevallen als ze een te grote afstand moeten overbruggen onder water dan verliezen ze grip en gaan drijven (huisjes slakken). Ze kunnen echter wel bij de pot komen uiteindelijk. Terug gaan ze echter niet meer en ze bevinden zich de volgende dag dan aan de onderkant van je pot. Je kunt ze dan zo eraf pakken en in de kliko gooien. (perfecte manier overigens om van je slakken af te raken zonder ze te doden. Ze kunnen namelijk niet uit de groen container kruipen als je de deksel dicht houdt. En bij het legen van de kliko wordt door het groenafval 95% van alle aanwezige slakken mee de vrachtwagen ingebonjoerd.

 

 

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

(Naakt)Slakken kruipen inderdaad ook door en uit het water. Bij wijze van proef heb ik er een paar in een emmer met water gegooid, flink geroerd, desondanks klommen ze na minder dan 10 minuten weer op de rand eruit. Misschien is de sloot niet zo veilig als we dachten @Mellie. Daar gooide ik ze ook in.

 

Ander goed nieuws! Mijn meerjarige boon werd ondanks steeds opkomen, weer opgevreten door naaktslakken. Niks leek te helpen en ik was bang dat de knol het zou begeven. Een kraagje van schapenwol deed wonderen, de boel krijgt nu de kans om te groeien!

 

20250514_211253.thumb.jpg.0bce3e22ae13365d199a793a80eaee8c.jpg

 

De echinacea ernaast is wel flink de pineut, maar die redt zichzelf wel.. het is een sterke plant en de bloemknoppen worden al gevormd.

Geplaatst:

Even afkloppen maar hier valt t gelukkig ook wel mee, wel een paar knoeperds gevangen  en die lekker laten logeren in de kliko. Dinsdag wordt die geleegd dus dan mogen ze ook mee

 

Geplaatst:

Tot nu toe heb ik nog geen slak ontdekt.

Hopelijk blijft dat zo, maar volgende week gaat het weer regenen, dus dan zullen ze wel weer te voorschijn komen.

Hoewel ik me afvraag hoe lang die eitjes en de kleine slakjes overleven in die droge grond.

Of gaan ze dan juist heel diep zitten?

Geplaatst:

Ik denk dat ze allemaal een flinke tijd overleven in de grond, slak én eitjes kunnen lang wachten op vochtig weer.

 

Dit interessante artikel over slakken en slakken bestrijden, is de link hier al eens geplaatst?
Slakken

 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Al weken geen slak gezien gelukkig, wel een paar padjes gesignaleerd. Die zitten precies waar ik verwacht dat de mogelijke slakken eventueel boven komen: onder de lage planten in de schaduw. Mooi!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic