Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Knoppen verwijderen


Ally

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ik heb in de tomatenplanten, courgette, komkommer, augurk en meloenpeer knoppen zitten. Sommige zelfs bloemetjes. Moet ik die nu nog verwijderen of lekker laten zitten. Ik twijfel zo. Wat zijn de voor en nadelen ?

 

groetjes,

 

Ally

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is dat toch met al die vragen over bloemetjes verwijderen. Naar mijn mening is het zeker onzin om de bloemen van tomatenplanten, courgette, komkommer en augurk te verwijderen. Niet doen dus. Uiteindelijk regelt de plant afhankelijk van de omstandigheden zelf of hij met de vrucht om kan gaan. Bovendien zijn knoppen niet zomaar meteen vruchten en kunnen ze hopelijk over enkele weken (ziet er slecht uit overigens) naar buiten.

 

Bij paprika (let op pepers niet) en meloenpeer zou je nog kunnen overwegen om de eerste bloemen te verwijderen zodat de groeikracht gaat naar een sterke plant. Dat doe ik zelf wel maar of het echt nodig is, nogmaals voor alle andere groenten is het onzin. Zeker als je op de juiste tijd zaait.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er een heleboel overgelezen de afgelopen weken, probeer te begrijpen hoe de plant werkt en ben tot de conclusie gekomen dat het naar mijn idee toch meer voor- dan nadelen heeft. Dus ik ga ook bij de tomaten de eerste tros bloemen verwijderen.

Ik heb geen plaatst om van dezelfde soorten er 2 neer te kunnen zetten want ik had graag een plant waar ik het wel gedaan heb en een plant waar ik het niet bij gedaan heb willen vergelijken.

 

Bij pompoen en kommer dacht ik dat er als de plant er nog niet aan toe was er alleen mannelijke bloemen verschijnen in het begin, zonder vrouwelijke bloemen kan je er toch niets mee en kan de plant best eerst wat sterker worden en wat meer kan groeien zodat hij later juist meer vrucht kan dragen?

 

Jasmin, dat van die paprika is wel een mooi systeem idd. Pepers doen dat toch ook?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dus ik ga ook bij de tomaten de eerste tros bloemen verwijderen.
Als het bij één plant niet nodig is om bloemen te verwijderen dan is dat wel bij tomaten. Tenminste bij mij gaan ze pas echt bloeien als ze al op hun vaste plekkie staan. Wat heb je aan een 2 meter hoge tomaat als je met een wat tragere (natuurlijke) groei een wat kleinere en beter handelbare plant kunt krijgen. Ik denk zelfs dat je door de eerste bloemtrossen niet eens een extra tros tomaten kunt oogsten.Je zou het uit moeten proberen inderdaad. Let er op: trossnoei bij tomaten is wat anders dan de eerste bloemen verwijderen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu ben ik dus geen ervaren tomaten , paprika's en peper bezitter. Maar ik heb dus ook al een tomaat met een 1e trosje bloemen. Wat moet dat dan ? Er zal geen bij of hommel langskomen hoor. Gewoon maar laten zitten en laten gaan dus ? De plant heeft 2x droogtestress doorstaan. Daar zal die bloei misschien van komen ? Heb ze zeker niet te vroeg gezaaid. Zijn 30cm hoge planten nu. Verschillende soortjes, van elk 2

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, maar als je op de juiste tijd zaait, heb je sowieso nog geen bloemen.

 

Toch gaat dat niet altijd op.

Al m'n tomaten die ik begin maart heb gezaaid hebben al een tijdje bloemen, of hebben de eerste knopjes die op het punt staan te bloeien. Bij een aantal groeit er al een tomaat(je) aan. Nu kan je tomaten ook later zaaien, maar volgens mij is het niet te vroeg.

Bij een aantal paprika planten die ik ook begin maart heb gezaaid heb ik al de eerste knopjes verwijderd. Bij de peperplanten laat ik die zitten maar daar hebben er een paar ook al knopjes.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jorg, ik kan het stuk zo snel niet vinden waarom het mij een beter plan leek.

Moeten zo weg, vanmiddag ga ik even kijken wat ik nou precies gelezen had, volgens mij was het van groenteninfo maar das altijd zo'n zee aan info dat ik het niet zeker weet

 

Het klonk iig. heel logisch vandaar dat ik dacht, zo ga ik het ook doen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij komkommers verwijder ik wel de eerste pakweg 5 bloemen. Vervolgens behoud ik de hoofdstengel en 2 zijscheuten welke ik indraai in touwen die verticaal aan het dak van m'n kas zitten. Alle verdere dieven (zijscheuten die in de bladoksels ontstaan) verwijder ik. Bloemen ontstaan bij komkommers ook in de bladoksels, om de bladoksel verwijder ik de bloemen als de plant niet sterk genoeg naar m'n zin groeit. En dan nog krijg je als je geluk hebt per plant zo'n 40 komkommers gedurende een seizoen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het vreemd als je de eerste bloemen van een tomaat gaat verwijderen. Moest het dan zo zijn dat je later meer tomaten hebt, wat toch eerder te maken heeft met de bestuiving (tikje tegen de stam geven), dan zou ik ze toch weghalen vanaf dat het er meer zijn dan 5-6. Vorig jaar had ik zo aan eentje 15 vruchten en eens gekeken wat er van is gekomen... tomaatjes die 3x kleiner waren dan de andere en bovendien stond de tros op het punt te breken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de wijsheid niet in pacht maar mijn advies: Het is correct dat voor de bestuiving je af en toe tegen de stam tikt maar je mag nooit de eerste bloemen weghalen immers wanneer je dikke/grote tomaten wilt hebben moet je na de derde steel met bloemvorming de overige die daarna komen verwijderen en natuurlijk blijven dieven. Vooral regelmatig water geven, zelf doe ik altijd een bloempot voor de plant ingraven en deze regelmatig vullen zodat de plant niet in een keer moet drinken anders barsten de te vormen vruchten.

Ik huur kavels bij Volkstuinvereniging 't Boeskoolhöfke te Oldenzaal

( www.hetboeskoolhofke.nl)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu ja, dan laat ik verder de bloemetjes die komen ( in de tomaten ) zitten. Best. Zag vanmorgen dat er nu echt 1 bloem open is, geel bloemetje ( ik ben echt nul niks wat tomaten aangaat ) meeldraden , alles. zal morgen eens gaan tikken

 

Verder vanmorgen getikt tegen een paprika ( Red Cherry ) en er viel allemaal stuifmeel uit de bloem op de bladeren. Vanavond bij thuiskomen had de bloem zich van neerwaartse stand half opgericht naar bijna horizontaal. Is ie dan bevrucht ? Wat een wonderen der natuur. En dat zonder bijtjes. Die dingen laten zich makkelijk foppen !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...