Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Petra's receptenhoek

Featured Replies

Geplaatst:
  • Auteur

Ook even het verschil opgezocht, wist ik niet. Weer wat geleerd. @Dahli

Dauphinoise wordt gemaakt met rauwe aardappelen die in room worden gekookt, niet met een béchamelsaus. Au gratin daarentegen wordt gemaakt met voorgekookte aardappelen en gebruikt kaas.

Geplaatst:

Je kunt ook alles (zowel aardappel- als knolselderschijfjes) even 5 minuten in de room opkoken en dan gewoon in je ovenschaal storten. Beetje egaliseren met een vork en klaar. Hoef je er ook niet aan te komen 😊. Hoeft natuurlijk niet. Zowel aardappel (klassiek) als de toevoeging, in dit geval knolselder, kunnen er ook rauw in. Dan duurt het alleen wat langer.

1 uur geleden, Petrasmoestuin zei:

Dauphinoise wordt gemaakt met rauwe aardappelen die in room worden gekookt, niet met een béchamelsaus. Au gratin daarentegen wordt gemaakt met voorgekookte aardappelen en gebruikt kaas.

‘Gratin dauphinois’ is de naam van het gerecht. Dus niet het één of het ander. En dat wordt bij mijn weten nooit met bechamel gemaakt.

Geplaatst:
  • Auteur

Pompoen-havervlokken brood

20251125_234843.jpg

Het recept is gebaseerd op het recept van Appelvrouw, maar ik heb het een beetje anders gedaan. O.a. gewerkt met droge gist, met een broodbakmachine het deeg laten draaien en de hoeveelheden wat aangepast. Ook had ik niet veel verse kruiden meer en heb daarom gedroogde kruiden gebruikt, wat ook heel smakelijk kan zijn.

Nodig:

🌱400 gr (spelt) bloem
🌱120 gr zachte havervlokken
🌱300 gr pompoen in stukjes
🌱14 gr droge gist
🌱175 - 200 ml kookwater van de pompoen
🌱verse kruiden: bieslook, dille, peterselie, oregano, van elk 2 el
Of gedroogd, maar dan 2/3 el van elk
🌱1 tl zout
🌱roomboter voor het insmeren
🌱Broodvorm van 28 - 30 cm

Werkwijze:

🍜Kook de pompoenstukjes in 15 minuten gaar. Giet af, maar bewaar het water in een litermaat. Laat de pompoen wat afkoelen.
🍜 Doe de bloem, de havervlokken, het zout, de kruiden, de gist en de pompoenstukjes met het pompoenwater (175 – 200 ml, afhankelijk van de bloem) in een kom van een machine of zoals ik heb gedaan in een broodmachine.
🍜Laat de machine ± 15 minuten kneden totdat alles is goed opgenomen en gemengd.
🍜Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 graden hete lucht.
🍜Dek de cakevorm af (eventueel met een wat vochtige doek) en zet het 45 minuten op een warme plaats. Of haal de deeghaken uit de broodmachine en dek het op dezelfde manier af.
🍜Vet de cakevorm in met de roomboter en leg het deeg in de vorm. Het deeg is wat plakkerig, maar dat komt goed.
🍜Bak het brood af in ± 1 uur tijd.
🍜Haal het brood uit de oven en leg er een vochtige theedoek op om de korst wat zachter te laten worden.
🍜Laat het goed afkoelen voordat je het gaat snijden.

20251125_235551.jpg


aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Kerrie - pompoensoep met rookworst

20251126_195644.jpg

Nodig voor 2 personen:

🌱250 gr pompoen
🌱1 ui
🌱2 knoflook tenen
🌱200 gr rookworst schuin gesneden
🌱paar takjes Snijselderij gesneden
🌱13 gr bouillonpoeder
🌱Cayennepeper
🌱Verse of gedroogde dille
🌱25 gr roomboter
🌱2 el bloem
🌱1,5 tl kerriepoeder Madras
🌱verse of gedroogde bieslook

Werkwijze:

🍜Maak de pompoen schoon en snijd ze in blokjes.

🍜Kook de pompoen in 750 ml water met de bouillonpoeder in 15 minuten in een soeppan.

🍜Smelt in een andere koekenpan de boter, fruit de ui in een paar minuten, voeg de knoflook toe en bak even mee.

🍜Voeg de bloem aan de ui en knoflook en bak ze 2 minuten mee.

🍜Giet het pompoenwater af, maar bewaar deze in een litermaat.

🍜Voeg wat pompoenwater in de koekenpan, beetje bij beetje. Maar niet alles is nodig. Laat even inkoken.

🍜Voeg de groente uit de koekenpan in de soeppan en voeg de rest van het water erbij.

🍜Voeg de kruiden en peper toe. Maak de soep fijn met een staafmixer.

🍜Voeg de rookworst toe en warm even door. Die was ik vandaag helaas vergeten.

20251126_163249.jpg 20251126_165045.jpg 20251126_171157.jpg

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.