Geplaatst: 4 november4 Nov Ik had van @Jorieke123 een zak met runderbotten gekocht en die tot nu toe in de vriezer laten liggen.Gisteren had ik een beetje puf, dus ik ben begonnen om die in mijn slowcookers te doen om er bouillon van te trekken.Vannacht de slowcookers buiten gezet om te laten afkoelen en vanochtend alvast zoveel mogelijk vast vet eraf geschept.Een van de slowcookers was niet door en door koud, dus het vet was nog niet heel vast.Ik ben ook nog niet tevreden met de bouillon, dus ik heb alles uit de twee slowcookers in een grote pan gemikt en die op een laag vuurtje gezet, om vandaag nog lekker te laten pruttelen.Ik had er gisteren al appelazijn bij gedaan, dus volgens mij hoeft dat nu niet nog eens.Vanavond haal ik alle botten er uit, ik haal de rest door een zeef, mik het vet wat ik al had erbij, en probeer om het allemaal in de koelkast te zetten, zodat het al het vet mooi hard wordt.Morgen of overmorgen haal ik dan het vet er af, dat laat ik weer smelten en giet het dan door een zeefje in een pot, die bewaar ik in de koelkast, dat gaat wel een jaartje mee.Ik denk dat ik de bouillon gebruik om Franse uiensoep van te maken die ik in de pressure canner ga inmaken.Ik vind een voorraadje kant en klare soep in mijn voorraadkast altijd wel fijn.En dat allemaal in een slakkentempo...
Geplaatst: 4 november4 Nov Afhankelijk van hoeveel azijn je er de eerste dag bij hebt gedaan: ik doe altijd nog een scheut erbij de volgende dag en ook de kruiden zoals laurierblad nogmaals vers. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 4 november4 Nov Auteur Ja, ik heb er inderdaad nog een scheutje bij gedaan.Nu eerst het vet er weer in laten oplossen en dan door een zeef gieten.Dan kan dat afkoelen en de koelkast in, dan kan ik morgen of zo het harde vet er af scheppen, laten smelten en in een pot doen.De meeste kruiden gaan bij de uien, als ik die laat karamelliseren.Daar gaat nog rode wijn, balsamico azijn, bruine suiker, peperkorrels en misschien nog meer bij.Ik weet nog niet zeker, of ik ook iets bij de bouillon zal doen, misschien een scheutje worcestershire saus, maar voor de rest gaat het zo bij de uien..
Geplaatst: 4 november4 Nov Heerlijk @Rookie ! Wat zal het lekker ruiken in jullie huis 😋. Rooster je de botten ook voor in de oven voordat je ze laat trekken? Dat geeft altijd nog extra smaak en een mooie kleur vind ik.Wat grappig dat je er azijn bij doet, en Appelvrouw ook! Nog nooit gedaan 😊. Is dat voor de smaak? Of heeft dat nog een andere reden?
Geplaatst: 4 november4 Nov Respect @Rookie 💪 Wij hadden soepbotten bij een landwinkel gekocht en nog uien in die vriezer die onze zoon over had…. Dus maakte ik er ook soep van afgelopen zaterdag….Ik roosterde de botten samen met het pak bevroren uien , peper/zout/tijm in de oven … toen alles na een tijdje een mooie kleur had met water en kruiden ( vers laurierblad , kruidnagels erin gestoken water erbij en nog tijd onder in mijn AGA laten trekken.Ik had nauwelijks vet en er zat ook geen vlees aan de botten….Gebonden met bloempotje en tortellini kaas erin meegekookt….Geraste kaas erop en met stokbrood met roquefort gegegeten.Mijn lief deed er maggi bij….Ik blijf heel eerlijk gezegd toch steeds weer de smaak van bouillon blokjes missen…🤔🌱👩🍳🌱🐓🌱🎃🌱
Geplaatst: 4 november4 Nov Auteur 1 uur terug, Dahli zei:Heerlijk @Rookie ! Wat zal het lekker ruiken in jullie huis 😋. Rooster je de botten ook voor in de oven voordat je ze laat trekken? Dat geeft altijd nog extra smaak en een mooie kleur vind ik.Wat grappig dat je er azijn bij doet, en Appelvrouw ook! Nog nooit gedaan 😊. Is dat voor de smaak? Of heeft dat nog een andere reden?Ja, ik rooster de botten ook eerst even een uurtje in de oven.De azijn trekt nog wat meer voedingsstoffen uit de botten.Er zit gelukkig wel wat vet in, dat gaat mooi de koelkast in.Zo lekker om daar aardappeltjes in te bakken!Ik heb even gevraagd bij de Akkervarkens, waar ze van tijd tot tijd ook wel runderen slachten, of die botten hadden.Die hebben ze wel van tijd tot tijd, maar die gaan eigenlijk naar de hondeneigenaren, die er hun honden mee voeren.😃Ze wil wel botten voor me vacumeren in invriezen, als ze ze weer krijgt.Zo aardig!
Geplaatst: 4 november4 Nov 21 minuten geleden, Rookie zei:De azijn trekt nog wat meer voedingsstoffen uit de botten.Wat een goede tip! Dat wist ik niet. Dank je, ga ik de volgende keer ook doen 😃.
Geplaatst: 4 november4 Nov Vandaag ook bottenbouillon aan het maken. Was bij de Turkse slager die een koe aan het ontbenen was. Heb wat botten meegekregen. Mooi in stukken gezaagd. Veel beenmerg ook. Alles afgespoeld en In de snelkookpan. Nu laten afkoelen en morgen verder want moe. Maar wordt wel erg voedzaam en smullen allemaal!
Geplaatst: 4 november4 Nov Zelf trok ik weleens bouillon van kippen botten. Ik zette die dan 48 uur in de oven. Nu koop ik gewoon kippenbouillon bij superfoods. @Vrouwholle je kunt ipv kippenblokjes miso in de soep doen. Mijn moeder deed vroeger altijd scheutje azijn bij de hache. Zij zei dat het daar dan lekker mals van werd.
Geplaatst: 4 november4 Nov 5 minuten geleden, peulenschil zei:scheutje azijn bij de hache.Dat doe ik al heel mijn leven. Juist die combinatie van zuur en appelstroop of andere stroop, dat maakt de hachee zo bijzonder.
Geplaatst: 5 november5 Nov Heel mooi dikke bouillon geworden. Ik denk 5 u uiteindelijk in de snelkookpan gehad. Zat alleen botten, water en scheutje azijn (want dat is nog gezonder). Bijna melkachtig wit. Botten waren goed uitgebeend. Wel veel beenmerg, ook fijn. Volgende x moest ik even bellen en dan hield hij ze apart. Echt zo fijn! En heb er geen cent voor hoeven te betalen. Want toch afval. Mooi man. Doe dat scheutje azijn ook altijd met stoofvlees trouwens. Een zuur bij je vlees maakt het malser. Net alles gezeefd. Het is nog steeds behoorlijk warm. Ik ga er een soepje van maken en een deel invriezen. Er zit ook een scheut bij de aardappels voor de stamppot van vanavond.
Geplaatst: 5 november5 Nov Auteur Dat ziet er goed uit Mellie.En wat aardig, dat je dat zomaar krijgt!
Geplaatst: 5 november5 Nov 21 minuten geleden, Mellie zei:Doe dat scheutje azijn ook altijd met stoofvlees trouwens.Dat doe ik ook altijd, maar bij bouillon trekken kende ik het niet. Mooie bouillon hoor! Lekker man.Wat ontzettend aardig van de slager! Misschien wil hij ook wel een keertje rundermergpijpjes voor je afzagen. En dan lekker roosteren à la Fergus Henderson. Ook zo verrukkelijk 😋.
Geplaatst: 5 november5 Nov Ohh,lekker bouillon getrokken van botten. Dat deed mijn moeder ook vaak toen we klein waren. Ik heb er zelf helaas geen tijd voor op dit moment.
Geplaatst: 6 november6 Nov Auteur Ik ga vandaag eens kijken hoeveel liter ik heb.En dan 4 of 5 kilo uien snijden om de uiensoep te gaan maken.
Geplaatst: 6 november6 Nov Ik heb net de bouillon uit de koelkast gehaald en zie joh! Jeetje heel dik. En gelatineus. Alle voedingsstoffen uit de botten zitten er dan wel in.Het loont echt om het zo lang te koken.Edit: ik krijg nu toch een vriezerprobleem vrees ik… kan ik dit weer koken en dan in schone potten doen en zo bewaren? Ik lees op internet dat dat niet kan. Iets met botulisme 🙄Maar! je kunt het wel pressure cannen. Ik sla dat topic altijd over, omdat ik bang ben dat ik nog een apparaat in huis krijg na het lezen. Weet er dua weinig van, maar net even een website gelezen. Blijkt een snelkookpan een soort pressure canner te zijn. Kan ik het daar in drukkoken? En zo ja: hoe lang? Iemand tips? 6 november6 Nov aangepast door Mellie Vraag
Geplaatst: 6 november6 Nov Auteur Helaas... je kunt een gewone drukpan niet gebruiken om te pressure cannen, omdat je niet weet hoe hoog de interne temperatuur wordt.Maar ik ben van plan om mijn vet gewoon te smelten, goed te zeven en dan in schone potten invriezen.Ze blijven ook wel even goed in de koelkast.Nou ja zeg, het lijkt net of ik heel veel potten heb, maar dat zal wel tegenvallen.Maar vet of boter of olie pressure cannen mag ook niet, dat is ook niet veilig.Er zijn mensen, die dat wel doen, maar op eigen risico.Ik doe het in elk geval niet.Maar jouw vet ziet er mooi uit! 6 november6 Nov aangepast door Rookie
Geplaatst: 6 november6 Nov @Rookie dank voor de info. Had alles al in de vriezer gepropt, want vond het allemaal net wat te spannend. Bouillon smaakte goed. Soep was heerlijk! Helemaal opgekikkerd weer.
Geplaatst: 6 november6 Nov Auteur Leuk hè?Bij mij staat er nu 5 kilo uien in de slowcooker te pruttelen met balsamico azijn en bruine suiker.Morgen gaat er nog wat rode wijn bij, beetje tijm en dan maar inkoken.Dan in de mason jars, bouillon erbij en in de pressure canner.
Geplaatst: 6 november6 Nov In Frankrijk zie je altijd van die ingemaakte (?) potten met eenden- en ganzenvet. Ik vraag me nu af hoe ze dat doen? Weet jij dat toevallig @appelvrouw ?
Geplaatst: 7 november7 Nov Auteur Ik heb zojuist het vet van de bouillon afgeschept.Er is een heerlijke gelatineuze hoeveelheid bouillon overgebleven en ik denk wel een hele pot vet.En de vijf kilo uien, die ik gisteren heb geschild, gesneden en in de slowcooker gedaan, zijn ook bijna klaar.Het ruikt heerlijk met die rode wijn erbij!
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.