Jump to content

Featured Replies

Posted

GRIEKSE RODE UIEN

(Uit: Inmaken van Hans Gerlach - ISBN: 9789044712247)

 

Bereiding: 20 min.

Marineertijd: 1 uur

Houdbaarheid: 3-4 maanden

 

Ingredienten voor ca. 800 ml:

 

1 kg rode uien

6 citroenen (of ¼ liter citroensap

1 biologische citroen

3 el grof zout

1 tl gedroogde oregano

1 tl pimentpoeder

1 tl gemalen komijn

1 el paprikapoeder

5-6 laurierblaadjes

100 ml olijfolie

 

1.

Pel de uien en snijd ze in 3 mm dikke plakken. Pers de citroenen uit, was de biologische citroen en snijd hem in dunne plakjes. Besprenkel de uien met 4 eetlepels citroensap en bestrooi met grof zout. 1 Uur laten rusten.

 

2.

Druk de uien in een zeef voorzichtig uit, zodat de ringen niet stuk gaan. Vul de glazen potten met laagjes ui. Bestrooi elke laag met de specerijen, leg er af en toe een schijfje citroen tussen.

Giet 8 eetlepels citroen over de uien, ze moeten net bedekt zijn. Leg dan in elke pot 1-2 laurierblaadjes. Sluit af met olijfolie om de potten luchtdicht te maken, sluit ze en bewaar ze op een koele donkere plaats.

 

Heerlijk gecombineerd:

Lekker met koude vleesgerechten, kaas, Griekse yoghurt of aardappelen.

 

Variant:

U kunt van rode uien en rode wijnazijn een rustieke kruidenazijn maken:

Pel 2 kleine rode uien en doe ze met ¼ liter azijn in een glazen pot.

Laat 1 week trekken, giet af door een theedoek en bewaar in afgesloten fles. De azijn is lekker in dressings, maar ook bij versgemarineerde aubergines, bonen of inktvis.

Dank je!

Die azijn maak ik trouwens met sjalotten..gewoon sjalotjes ipv uien, dan is de azijn iets sterker van maak.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...