Jump to content

Tuinbonen: hoeveel planten voor 2 personen?


Recommended Posts

Jeanne ik ga aankomend seizoen ook voor het eerst tuinbonen zetten. Ook ik weet niet precies hoeveel planten ik moet zetten dus we zitten in het zelfde schuitje.

Wat ik ga doen, ik zet er gewoon een aantal en oogst de boontjes jong. Als dat niet genoeg is voor een maal dop ik ze en vries ze daarna in net zo lang tot ik er wel genoeg heb.

Het jaar daarop hoop ik dan wat meer te weten.

De opbrengst is natuurlijk ook afhankelijk van het soort en de omstandigheden dus een regel over het aantal planten per persoon zal er niet snel zijn denk ik.

Link to comment
Share on other sites

Van 1 tuinboonplant (soort 3 maal wit) oogst ik ongeveer 100 gram dikke bonen. Als alles goed gaat, dan zijn 8 planten voor 2 personen om 2 maal te eten voldoende, maar... als je liever kleine boontjes eet, dan moet je meer planten zetten.

Let er op dat tuinbonen graag gegeten worden door - ik denk - houtduiven. Een net erover is niet overbodig.

Mijn tuinbonen had ik dit jaar 14 maart thuis gezaaid, 9 april in de moestuin gepoot in de rijen op 14 cm afstand van elkaar en 10 juli geoogst.

Als er luis in komt, dan verwijder ik de koppen.

Link to comment
Share on other sites

Pff, had een hele berekening gemaakt, is de tekst in ene weg. Ik kwam op , volgens handboek ecologisch tuinieren op gemiddeld 21 planten voor 2 x eten a 375 gr. per keer ( vroege tuinbonen geven meer opbrengst ). Ik had ze dit jaar met 3 zaden bij elkaar gelegd. Wij eten pp 250 gr....Houd jij dit jaar de opbrengst bij jeanne, dan weten wij het volgend jaar ook .

Link to comment
Share on other sites

Hier hadden we tien/vijftien planten staan"van de kweker"... had wel het idee dat dat voldoende was voor een keer tuinbonen van te eten... Alleen waren de slakken ons voor, eerst "kale planten" dus liet ze staan voor de peulen en ondanks elke dag slakken/rupsen rapen hebben ze ook alle tuinbonen uit de peulen gejat...... (dus kon ze ook niet meer drogen laten voor volgend jaar nog een ronde te proberen)

Link to comment
Share on other sites

Je kunt sowieso tuinbonen zaaien in oktober. Je krijgt dan kleine plantjes, waarvan de groei gaat stagneren als het kouder wordt. De plantjes kunnen wel wat vorst verdragen. In februari begint de plant dan weer te groeien en heb je een hele vroege oogst.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...