Jump to content

Iemand die hommels of bijen kweekt?


Limoncello

Recommended Posts

Voor het volgend seizoen zou ik hommels willen houden of bijen (als het eerste niet lukt). Voor de bijen moet een cursus gevolgd worden om imker te worden want er komt veel bij kijken bij het verzorgen van die beestjes.

Er zijn veel voordelen verbonden aan beide dieren. Zo werkt de hommel meer en bij slechter/kouder weer dan bijen maar je hebt het werk niet om de honing van de platen af te schrapen. Bij bijen dus wel en dat werkje zal me iets te veel worden vrees ik, daarom dat ik eerst wou weten of er mensen van dit forum hommels kweken. Een bij bevrucht beter dan een hommel omdat deze bloemvast is.

Mijn tuinavonturen op http://www.dedolletuinder.be/

Link to comment
Share on other sites

De details weet ik niet meer precies, maar je kunt een bijenvolk ook op eigen honing laten overwinteren, dat scheelt dan weer werk. De imkercursus was een jaar of 25 geleden, dus ik ben wel wat vergeten.

 

Er zijn ook bedrijven die hommels leveren voor de professionele kasteelt. Misschien heb daar wat aan? Koppert herinner ik me zo uit het blote hoofd, maar er zijn er ongetwijfeld meer tegenwoordig.

Link to comment
Share on other sites

Dat is juist mooi als je koopt dat de doos de nestkast bij geleverd wordt, waarschijnlijk als je die doos 1 x gezien hebt kun je daarna, deze namaken op een duurzamere manier dan kartonnen doos.

In iedergeval lijkt hommels proberen te kweken me leuk, en er zijn wel mensen meebezig maar denk niet hier en ook niet heel veel.

Lijkt me tog als je zoiets jaar na jaar lukt, moeilijkheid zal wel overwinteren zijn.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb aardhommels heel wat jaren gekweekt, dat was nog voor de tijd dat er speciale bedrijven mee aan de gang zijn gegaan, het vereist wel een hele studie,... je moet de basis beginselen eerst kennen, de levensciclus, een hele leuke en educatieve bezigheid, ook zeer leerzaam voor kinderen.

 

Indien het louter voor de bestuiving van vroege fruitsoorten bedoelt is, zou ik dan toch kiezen voor solitair levende bijen (mestelbijen en vele andere soortjes) zijn erg vroeg in het voorjaar actief, en niet onbelangrijk veel en veel makkelijker te kweken dan hommelvolkjes.

 

Hommels zal je moeten forceren om op tijd in het vroege voorjaar een volkje van ongeveer 100 werkster klaar te hebben,..en dat is niet niks kan ik je vertellen...

De hommels die je kunt kopen, 1 volk telt een kleine 100 werksters (niet goedkoop) zijn bedoelt om in een verwarmde serre (kas) te fourageren, wanneer je zo'n doos buiten plaatst, vliegen ze alle kanten op, en zo hier en daar pikken ze een bloempje van je fruitboom mee, maar erg effectief zijn ze zeker niet. Ze vliegen matig bij slecht weer, bij zo'n graad of 5 al, ze zijn in staat hun eigen lichaam op te warmen, bijen kunnen dit niet,..

Link to comment
Share on other sites

Nou, dat is een beetje een afknapper. Het werk en tijd dat ik erin zou steken schrikt me niet af maar veel tijd heb ik niet meer over om nog extra's te nemen. Als ik zie dat je om de 9 dagen extra voedsel moet geven als je bijen hebt, een dag voor het slingeren, 2 a 3u per week voor de verzorging,... Hommels minder werk maar blijkbaar voor de kweek zijn ze niet zo productief en moeilijk te kweken.

En solitaire bijen, hoe krijg je die bijeen? Met een insectenhotel of gewoon gaten boren in hout?

Mijn tuinavonturen op http://www.dedolletuinder.be/

Link to comment
Share on other sites

Mja van insekten-kwekers weet ik wel dat je zo'n hobby niet half kan doen dan mislukt het, je moet echt stappen blijven volgen dan is het vrij eenvoudig mar een x geen tijd en loopt het in de knoei.

tijd heeft mij ook altijd tegengehouden met imkeren.

 

Wat Suger zegt lijkt me wel wat, als het mogelijk is dat je iemand een plek geeft om een kast neer te zetten en die gene verzorgt ze daar dan ook zelf zou ideaal zijn en allicht leer je op die manier ook nog heel veel.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Oke dat snapik als het tegelijk je achtertuin is van je woning, dan is dat minder.

Ik geloof dat er ook nog regels zijn wat betreft plaatsing, maar dat weet je buurman vast.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...