Ga naar inhoud

Moestuin gerelateerde docu's / filmpjes / Tv-uitzendingen


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Deze vond ik ook erg interessant! Ik zie hier vaak voorbij komen dat mulchen met koffiedik de Ph van de grond zou verlagen, maar daar lijkt het op basis van deze wetenschappelijke analyse niet op (en het koffiedik zou ook nog eens een prima bodembemesting zijn). Voor mijn kleine tuin zonder compostvat - maar inclusief twee zware koffiedrinkers:) - in ieder geval wel goed om te weten!

 

 

EDIT: het hele kanaal is trouwens een aanrader, hij heeft bv. ook een serie 'Testing Garden Assumptions', waarin hij allerlei van dit soort 'tuinwijsheden' zo objectief mogelijk probeert te onderzoeken. Superleerzaam!

Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Niet echt moestuingerelateerd, maar wel over voedselvoorziening en interessant (en verontrustend, om het maar zachtjes te zeggen). Cargill (ik had er echt nog nooit van gehoord) is een gigantische multinational die de grondstoffen (soja, cacao, olie, verdikkingsmiddelen, emulgatoren, echt van alles) produceert die in vrijwel al ons niet-biologische voedsel zitten. Het bedrijf verdient er mega veel geld mee, en - uiteraard - gebeurt dat weer ten koste van mensen, dieren en de aarde. Niet een docu waar je blij van wordt.

 

http://www.npo.nl/zembla/28-10-2015/VARA_101375755

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Over wat gaat het? In België kan het filmpje namelijk niet afgespeeld worden.

Als plan A mislukt heb je nog altijd 25 letters over!

Geplaatst:

Tip van Diana (van de mooie moestuin); de Keuringsdienst van Waarde over tomatenteelt:

 

http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde-food/09-06-2016/KN_1680884

 

Ik heb net zitten kijken, erg interessant. Bizar wel hoe de belevingswereld van de verschillende telers kan verschillen.

 

Opvallend trouwens dat mensen uit totaal verschillende hoeken (de 'gewone' tomatenteler en de man van de kunstmestfabriek) zeiden dat mensen zelf tomaten moeten telen in hun moestuin (respectievelijk vanwege de groeiende vraag naar voedsel en omdat die fabriekstomaten nooit zo lekker zijn als 'echte' tomaten).

Geplaatst:

Ik heb hem ook gezien. Ik vind het vooral fascinerend hoe ze dit allemaal doen. Misschien kunnen we opnieuw een discussie houden pippi

Als plan A mislukt heb je nog altijd 25 letters over!

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:
Geplaatst:

Oh je kan het in Nederland ook kijken, leuk! Meestal zit er zo'n geocodering op buitenlandse gemist-programma's, maar hier dus niet. Ik ga ook kijken!

Geplaatst:

Maandag op NL2 nieuwe afleveringen van 'Koken met van Boven'.

Onder andere over zilte groenten, zeewier, zwammen en nog van alles.

Dinsdag herhaling.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Ik weet niet of deze al voorbij was gekomen?

 

What plants talk about - over het sociale gedrag van planten, heel interessant allemaal. Planten die niet-inheemse invasieve soorten verdrijven maar niet de inheemse soorten om hen heen, zaailingen van dezelfde moederplant die elkaar herkennen en geen competitie aangaan, moederplanten die voor hun eigen zaailingen zorgen en planten die weten welke natuurlijke vijand van een bepaalde parasiet ze moeten 'lokken'.

 

 

Na het zien van deze docu zat ik zo te denken en ik bedacht me:

1. We weten eigenlijk maar heel weinig van planten. Ik bedoel, we weten dus niet eens hoe planten dat kunnen, communiceren en kennis gebruiken zonder zenuwstelsel en hersenen. Want dat was altijd logisch; hoe groter de hersenen hoe intelligenter, en zonder hersenen is er alleen 'vegetatief' leven mogelijk: leven zonder enige vorm van bewustzijn. Is dat wel zo?

 

2. In de natuur zie je weinig planten die compleet worden opgegeten door vraatbeesten of massaal ten onder gaan aan een ziekte. Maar in een moestuin - is mijn ervaring - is het een bijna constante strijd tegen slakken en rupsen en luizen en nog een heel circus aan beestjes, en moet je ook nog eens opletten dat er geen bacteriële of schimmelziekten toeslaan. In de traditionele landbouw is dat 'aangepakt' door chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar zou het niet zo kunnen zijn dat de traditionele -westerse- zaadveredeling ook bijgedragen kan hebben aan die overdreven kwetsbaarheid van voedselgewassen? Er is immers steeds geselecteerd op smaak, uiterlijk, houdbaarheid, maar er is nooit gekeken naar 'het gedrag' van planten waarop werd geselecteerd. Hebben we misschien die 'intelligentie' om te kunnen overleven uit onze voedselgewassen gefokt?

 

3. De dingen die naar voren komen uit deze documentaire pleiten - vind ik - wel heel sterk voor permacultuur. Vaste planten die in harmonie en door samen te werken kunnen overleven, en waar je zelf geen omkijken meer naar hebt. Jammer dat het niet zo simpel is, we willen immers ook heel veel eenjarige planten eten. Maar als ik kijk naar sommige eenjarige planten in een siertuin, dan komen die vaak elk jaar weer op, elk jaar weer op diezelfde plek, elk jaar meer en uitbundiger, simpelweg omdat die moederplanten zaden hebben laten vallen en het systeem daar blijkbaar werkt. Zou dat toch misschien niet een beter systeem kunnen zijn? En zouden we onze 'doorgefokte' kwetsbare moestuinplanten misschien de kans moeten geven om wat van die verloren vaardigheden terug te krijgen?

 

Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Wel eerst die docu kijken hoor, anders slaat mijn verhaal helemaal nergens op.

Geplaatst:

Fascinerend, bedankt voor het delen.

 

Het is vooral hoopgevend om wetenschappers te zien die nieuwe vormen van `waarnemen` zoeken, in plaats van het vastroesten in `als ik het niet kan meten, bestaat het niet`, waar de meerderheid van de wetenschap last van lijkt te hebben. Om te zeggen dat iets niet bestaat is nogal dom vind ik, meestal is het meetinstrument gewoon nog niet uitgevonden.

“The cost of sanity is alienation” - Terence McKenna

Geplaatst:

tsja, je deelt je bandbreedte idd, maar zo'n serveraanval kan overal voorkomen

plugin alleen installeren als je m nodig hebt en daarna weer verwijderen helpt een beetje

  • 4 weeks later...
  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Via de site van De Bolster deze videoreeks gevonden van een ecologische volkstuinder:

 

 

Vooral interessant omdat hij heel consequent de voortgang laat zien van alles wat hij zaait en wat er lukt en niet lukt. Hij probeert ook dingen die dan soms wonderbaarlijk goed gaan (zoals kolen midden tussen de bonen, en kapucijners die tegen hazelaars opgroeien) en ik heb al een paar dingen genoteerd die ik zeker ook ga proberen. Soms zit ik een beetje met kromme tenen (want ja, dat zijn WEL goudsbloemzaden ), en ik krijg de kriebels van zijn grond met die grote brokken, maar hij heeft echt leuke resultaten en hij vertelt er erg enthousiast over.

Geplaatst:
...en ik krijg de kriebels van zijn grond met die grote brokken...

Feest van herkenning voor mij; mijn grond is ook zo. Dus ik heb wat filmpjes van hem gezien, hij blijkt in Goutum te zitten, tegen Leeuwarden aan. De oude Middelsee was niet ver uit de buurt, dan krijg je van die harde klei.

Ik zit aan de andere kant van de voormalige Middelsee in vergelijkbare omstandigheden.

 

Die Richard is ook een gewone volkstuinder net als jij en ik, dat vindt ik ook wel leuk eraan.

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Bedankt voor het delen van de serie van De Bolster. Dat geeft vast wat inspiratie voor het nieuwe moestuinseizoen.

 

Hopelijk komen er dit jaar nog veel meer leuke series langs.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...