Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Onkruid bestrijding tussen bij de aardappelen


lorre

Aanbevolen berichten

Verleden jaar was het op een ramp tussen mijn vroege aardappelen. Er stond meer onkruid dan loof. Bij mijn late heb ik maaisel van het gazon tussen gestrooid dat hielp redelijk. Mijn velden zijn de groot om met de hand alles uit te trekken. Wat en hoe doen jullie het om onkruid tussen de aardappels miniem te houden.

Ist vandage ni tis vo morge

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet wat je wil horen, maar toch: 1 of 2x een wandeling, en met de hand ( dicht bij de planten ) en daarna schoffelen ( voorzichtig ) met droog warm weer.

 

Overigens, doordat ik een 2e keer aanaard, scheelt dat weer een week onkruid. En daarna is het loof ook een goede bodembedekker tegen het onkruid. Later toch af en toe met de hand. ( je zal toch geen halve hectare hebben om te doen ? ) Zo niet. Alles ónder die halve hectare is goed met de hand te behappen hoor. Aardappelen sluiten de grond goed af. Wél vanaf het begin goed bijhouden. Tuinieren kost nu eenmaal tijd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja. Oké. Ging ik eigenlijk niet van uit. 1000m2 is ook wel heel wat al ja. Ja. Natuurlijk. Boeren spuiten veelal met iets. Gif dus ( of ook:wel selectieve onkruidbestrijding ) Gif dus. Tja. Als je dat een oplossing lijkt. Hebben anderen misschien verstand van. Ik helaas niet of nauwelijks. We wachten op andere reacties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewoon hulptroepen inschakelen! Je bent kloosterboer, dus de kloosterlingen die de aardappeltjes op gaan eten, allemaal een schoffel in de hand geven en lekker aan het werk zetten Scheelt een hoop ochtendgymnastiek

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar kom ik in beeld denk ik

 

Ik zou even voor dat de aardappels echt boven komen een preventieve spuit ronde doen. Je vangt zo net de kleine sprietjes onkruid en gras op die dan boven staan.

 

Daarna kan je de geulen gewoon behandelen met een middel zodat die onkruidvrij blijven totdat de aardappelplanten dicht groeien. De geulen blijven lang open dus daar zal je wel wat werk aan hebben.

De ruggen behandel ik ook gewoon tot op het punt dat de grote van de plant het niet meer toelaten.

 

Met welk middel? Dat hangt er van af heb je veel grassen dan zou ik voor een glysofaat gaan heb je hoofdzakelijk ander soort onkruiden dan zou ik een MCPA nemen. Wel de juiste dosis nemen das wel zo belangrijk voor een goede werking

 

Daarnaast spuit ik regelmatig tegen phytoftera maar dat is voor velen wel bekend neem ik aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jaap

Geweldig idee, maar jammer genoeg zijn al die krannige vrouwtjes gemiddeld 78j.

 

@Zeeuw

Had ook al zoiets in gedachten juist voor dat de patatjes boven staan nog sproeien, maar alleen bang dat het product doordringd tot de knol en dan afsterft. Denk om zo een klein stukje van enkele m² eens te testen voor de kijken of het werkt. Alleen is het niet zo bio dan. Maar aan de andere kant ik heb verleden jaar niks willen sproeien, en alles was overwoekerd. Alle stukken samen zijn gewoon te groot om met de hand bij te houden. Denk als ik alles optel aan kleine 3000m² moestuin uitkom.

En in de kast van mijn voorganger staat het vol met allerlei producten met doodshoofden op om de sproeien. Dus dan was het zeker niet bio wat ze aten.

Ist vandage ni tis vo morge

Link naar reactie
Delen op andere sites

glyfosaat en mcpa kunnen allebij geen kwaad als ze niet in contact komen met de groene delen van je aardappels, en zijn dus heel goed te spuiten op de ruggen zolang de aardappels er onder zitten, en er tussen zolang ze niet dicht zijn voor in de grond dringen hoef je echt niet bang te zijnals je je gewoon aan de voorgeschreven doses houd

Link naar reactie
Delen op andere sites

mooie artikel over glysofaat zou blijkbaar niet zo onschuldig zijn als we denken of wensen.

 

Dat is het zeker niet Lorre. Elders op het forum staan genoeg discussies over het gebruik van round-up en Monsanto. Ik ben zeker geen voorstander van het gebruik ervan, maar ik begrijp wel dat dit advies gegeven wordt. Als je met zo'n grote oppervlakte aan piepers niet wil schoffelen, zit er weinig anders op dan je toevlucht nemen tot bestrijdingsmiddelen. Tenzij je het onkruid voor lief neemt. En misschien kunnen de zusters wel wat hogere machten inzetten om voor een goede oogst te zorgen

 

Is de grond afdekken, en gaten maken voor de poters een optie?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het klopt wat hier staat http://journeytoforever.org/farm_library/weeds/Weeds6.html (zoeken op potatoe), hoef je de hoeveelheid onkruid alleen te verminderen (zeker in de hoogte) en niet uit te roeien. Dan is het ook veel minder werk.

 

Bij mij is het nooit onkruidvrij - alleen ben ik van plan om dit jaar wat doelgerichter te verwijderen.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Metribuzin 70 WG

 

 

 

Tegen éénjarige onkruiden en grassen in aardappelen. Zowel in voor-opkomst als in na-opkomst.

 

Samenstelling: 70 % metribuzin

Erkinningsnummer: 9071/B

Formulatie: WG – Water dispergeerbaar granulaat

Dosis: 5 – 7,5 g/10 liter water/ 100m²

 

Dit product is van toepassing bij volgende problemen:

 

- onkruiden tussen groenten

 

Toepassen in April/Mei

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 years later...

Dat zal dam wel met reden en na goed beraad gedaan zijn.

 

Ik heb ook veel onkruid en werk met de schoffel.

Regelmatig er doorheen voor ze boven komen en voor het dicht groeit.

Geleerd van een oude tuinder:

 

Schoffelen voor je het onkruid ziet.

 

Ik heb wel een stuk minder patatjes staan maar heel de tuin (350M) is regelmatig aan de beurt, vooral in het voorjaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb afgelopen herfst/winter mijn kippen laten scharrelen in mijn moestuin. Dat heeft een geweldig effect gehad op de onkruid groei. Had ik afgelopen jaren heel veel last van onkruid, dit jaar is het wel zo'n 80% minder. Dat wat er nu nog boven komt is voornamelijk heermoes en nog wat klein spul her en der, dat is eenvoudig weg te plukken.

Veel kippen heb je niet nodig, ik heb 7 kippen en een stukje grond van 350m2 en ze hebben het de hele tijd kaal gehouden. De bemesting kreeg ik er gratis bij :-)

Niks geen chemicaliën nodig.. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...