Jump to content

Jaap

Members
 • Posts

  22
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Breda
 1. Ik ben benieuwd naar je idee├źn achter je werkwijzes ik snap het namelijk niet helemaal. Eerst ga je je plantjes onder warm kunstlicht, naar mijn mening, veel te vroeg opkweken, om ze vervolgens buiten kapot te laten vriezen, met ook nog extra voedingsstoffen die ze niet eens nodig hebben, zeg je zelf. Je hobby mag inderdaad wat kosten, maar wellicht is het ook een doel om nog iets te oogsten? Of zie je dat anders?
 2. Ik ben ook op zoek naar een ecologische methode om iets te doen tegen krulziekte bij de perzikboom. Ik kwam op het net deze link tegen: http://archive.org/stream/tijdschriftoverp07nede/tijdschriftoverp07nede_djvu.txt. Een tekstbestand van een tijdschrift over plantenziekten uit 1901. Daar spreken ze op pagina 10 over: 'Houtasch tot bestrijding van de Krulziekte van den Perzik'. Ook toen gebruikte men al Bordeauxsche pap, maar het tijdschrift spreekt dus over een alternatief, houtas over de boom bestuiven. De kaliumverbindingen in de as zouden effect hebben op de schimmels. Heeft iemand daar ervaring mee? Het lijkt me in ieder geval de moeite waard op uit te proberen. Nu alleen nog even een fikkie stoken.
 3. Vanaf heden ga ik ook eens wat berichtjes plaatsen op deze plek. Ik ben nu ongeveer anderhalf jaar bezig in mijn moestuintje van ongeveer 150 vierkante meter. En het bevalt me uitermate goed! Vanmorgen een flink stuk grond omgespit en de eerste witlofstronkjes geoogst. Ze zijn nog een beetje klein, ik hoop dat ze nog wat doorgroeien. Maar we beginnen er toch maar van te eten, er zitten nog ongeveer 150 witlofwortelen in de grond. Het was heerlijk werken met een opkomend zonnetje en een hoop meesjes om me heen die het voorjaar al duidelijk in hun hoofd hadden.
 4. De eerste, nog kleine witlofjes van het jaar. Leuk om in deze rustige oogsttijd toch nog iets uit de grond te kunnen halen!
 5. Ook ik heb afgelopen zomer de marketmore gehad, en heel veel van geoogst! Het is een iets ruwere komkommer, wel wat zaad en af en toe een bittere, maar verder hartstikke lekker en een hoge productie! Ze kunnen aan de draad in een kas, maar ook in een platte bak, daar was de productie veel hoger. Zowel wij zelf als de kinderen hebben er veel van gesmuld deze zomer en moesten daarna weer erg wennen aan de supermarktkomkommers met toch veel minder smaak.
 6. Dit jaar iets te uitbundig pootaardappelen ingekocht, als alles goed (blijft) gaan, zal ik de hele winter elke dag piepers eten! Maar tot nu toe wel met succes! Ik heb de volgende soorten staan: Gourmandine: vroege aardappel, heerlijk, vastkokend, lekker in salades, in stoofpotjes en gebakken. Geen supergrote opbrengst maar een echte aanrader! Charlotte: halfvroeg of halflaat, hoe je het wilt noemen. De eerste zijn gerooid en zowel gekookt als gebakken zijn ze erg smakelijk! Sarpo Mira: late aardappel, ze staan nog op het landje, groeit nog erg hard en produceert erg veel blad. Ik ben benieuwd! Texla: ook een late aardappel, staan ook nog in de grond. Beide laatste soorten zijn bekend om de resistentie tegen pythophthora. Tot nu toe ook nog geen verschijnselen van aardappelziekte te zien. Ben benieuwd hoe ze smaken en hoe de opbrengst zal zijn.
 7. Er staat al prei, boerenkool, pastinaak en palmkool: die mogen nog lekker lang blijven staan en gaan ook erg goed! Ik wil nog veldsla en winterpostelein zaaien, vooral de winterpostelein ging afgelopen winter erg goed! Mocht ik nog aan witlofwortelen kunnen komen, wil ik die ook proberen in te tafelen, lijkt me erg leuk om dit te proberen.
 8. gewoon doen! Met een beetje geluk en zorg gaat het vast nog wel lukken, vorig jaar heb ik ook begin augustus nog paksoi gezaaid, er was wel een goede nazomer, dus laten we daar nu ook maar op hopen. Succes
 9. Matig strooien onder bessenstruiken en ander kleinfruit schijnt ook goed te zijn.
 10. Jaap

  Winter groentes

  winterpostelein! De kleine tere blaadjes blijven de hele winter lekker groen en groeien gewoon door ook als het buiten flink koud is. Lekker en ook erg gezond! Succes!
 11. Mooi tuintje! Maarre die kippen zijn die getemd, zodat ze geen sla uit je tuintje eten?
 12. Gewoon hulptroepen inschakelen! Je bent kloosterboer, dus de kloosterlingen die de aardappeltjes op gaan eten, allemaal een schoffel in de hand geven en lekker aan het werk zetten Scheelt een hoop ochtendgymnastiek
 13. Mijn oogstekken doen het ook goed! 5 van de 8 hebben het overleefd. Mijn vraag is, wanneer kunnen ze zeker naar buiten uitgeplant worden, wachten tot half mei, of kan het ook al eerder?
 14. In mijn koude bak hebben de slaplantjes een hele week nachtvorst overleefd. Ik dacht dat ze de barre temperaturen van afgelopen week niet zouden overleven, geen vliesdoek of kaarsjes gebruikt, maar toen ik dit weekend ging kijken stonden de plantjes er vrolijk bij. Als het goed is hebben we de ergste nachtvorst gehad, dus ik zou me geen zorgen maken over de temperaturen van -1 en -2.
 15. Jaap

  Het groeit lekker!

  De rest van de tomatenzaadjes kunnen best nog komen. Hier kwamen de zaadjes pas na een dag of tien boven de grond kijken!
×
×
 • Create New...