Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Pluggen paddestoelen


Victorus

Recommended Posts

Ik zie dat Vreeken paddestoelsetjes verkoopt in pluggen. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Moet je die pluggen op een stuk dood hout aanbrengen?

 

Ook staat er dat de gekochte set maar beperkt houdbaar is. Betekent dit dat je gelijk alles moet planten (of pluggen)? Maar dan heb je denk ik ook tegelijkertijd een grote oogst, mogelijk teveel om in een keer of een paar keren te eten.

 

Komen de paddestoelen na enige tijd weer terug?

 

U ziet, ik ben totaal onwetend. Wie kan beschrijven hoe het in z'n werk gaat?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

@Victorus, even antwoord op je vragen :

Ik zie dat Vreeken paddestoelsetjes verkoopt in pluggen. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Moet je die pluggen op een stuk dood hout aanbrengen?

Dat zijn houtpluggen die je iid met een boor en hamer in takken of stammen verwerkt maar zeker niet dood. lees ook even het volgende draadje door : kweek-technieken-t8367.html.

ok staat er dat de gekochte set maar beperkt houdbaar is. Betekent dit dat je gelijk alles moet planten (of pluggen)? Maar dan heb je denk ik ook tegelijkertijd een grote oogst, mogelijk teveel om in een keer of een paar keren te eten.
Je kan de plugen enkele weken tot 3 maanden in de koelkast bewaren. Als je erg veel paddenstoelen heb kan je ze schoon gemaakt in plakjes in de vriezer nog 3 maanden goed houden. Let wel als je ze gaat gebruiken niet eerst ontdooien maar verwerken als vers. Ook kan je je paddenstoelen drogen en luchtdicht verpakt tot wel een jaar en langer houdbaar. Om ze weer tegebruiken even 20 tot 30 min. wellen in lauwwater(dit welwater kan je weer gebruiken voor soep of saus(zit vol met smaak) Dus te veel paddenstoelen nee dat zal niet snel gebeuren.
Komen de paddestoelen na enige tijd weer terug?
Op stammen gaat e.e.a. afhankelijk van de houtsoort gemiddeld 3 tot 5 jaar mee. Er komen normaal van b.v. shitake 2 tot 3 vluchten(oogsten) per jaar. Het kan ook zijn dat je een jaar niets krijgt. Laat de stammen nooit uitdroogen dan gaat je paddenstoel dood.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ik heb afgelopen maart 2013 Enokitake en Shiitake pluggen gekocht en enige tijd in de koelkast bewaard, daarna geënt (lees: gaten boren en meppen met hamer) op beuken en wilgenhout en de eerste Enoki's steken momenteel de kop op. De stammen staan verticaal in het grasveld vd achtertuin, met de voeten goed in de grond en het gaat prima zo te zien, de eerste oogst zit eraan te komen

 

De stammen (5 stuks a 25cm dikte en 1,5m lang) heb ik maart uit openbaar groen gehaald waar zojuist bomen gekort werden.

In de zomer heb ik ze flink bespoeid zoals ook het gras besproeid moest worden ivm de hitte, en aan de voet flink nat gezet *dat vond het gras dan weer niet zo leuk.

 

Een geslaagde missie dus, hulde voor pluggen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...