Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Geroosterd varkensvlees uit de oven volgens River Cottage


arjanm

Recommended Posts

Naar aanleiding van de Vraag/Aanbod thread over het varkensvlees van Jorieke's varkens, hierbij de instructies voor het roosteren van een stuk vlees in de oven volgens het River Cottage Meat boek. Niet meer dan een samenvatting, want de volledige instructies beslaan 24 pagina's

 

Het stuk vlees in een ovenschaal doen en naar wens kruiden. Vaak is zout genoeg, met eventueel nog een beetje olie als het vlees niet erg vet is.

 

Fase 1: The Half-hour Sizzle

30 minuten in een voorverwarmde oven op 230C (gas stand 8)

 

Fase 2:The Cooking

De oven omlaag draaien naar 160-180C (gas stand 3-4)

De tijd voor fase 2 hangt af van het gewicht. Voor "well done" varkensvlees: 25 minuten per 500g. Voor "very well done" varkensvlees: 30 minuten per 500g.

Met een vleesthermometer moet het vlees 70C zijn voor well done, en 75C voor very well done.

 

Fase 3: The Rest

Belangrijkste fase! Na fase 2 het vlees uit de oven halen en minstens 15 minuten laten rusten voordat het aangesneden mag worden.

 

20130509varkenspoot288321368120633.jpg

 

De aardappels op de foto zijn 10min voorgekookt, en het laatste uur van fase2 onderin de ovenschaal gedaan.

Link to comment
Share on other sites

Lekker dank je wel, die ga ik binnenkort even maken. Ik laat wel horen wat we er van vonden.

Staat er toevallig ook een mooi lamsbout recept in( die heb ik net uit de vriezer gehaald voor zondag...)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Het recept is hetzelfde, alleen de lengte van fase 2 is iets anders voor lam en rund:

Rare 10 min per 500g

Medium 15 min per 500g

Well done 20 min per 500g

 

Met een vleesthermometer: Rare 50C, Medium 60C, Well done 70C.

 

Wat hij vaak doet met lam is voor het de oven in gaat er gaatjes in prikken met een mes, en daarin een stukje ansjovis, knoflook en verse rozemarijn.

En een glaasje witte wijn erover gieten tussen fase 1 en 2

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...