kaatje1966 Posted May 14, 2013 Share Posted May 14, 2013 wie kent er spekbonenwat is het verschil met struikboontjes en stokboontjes ?heeft iemand dit al geteeld zoja welk ras en waar gevonden ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted May 14, 2013 Share Posted May 14, 2013 Lange sperziebonen, dik, lang en ook te gebruiken als droogboon.... ik heb dit jaar Goldelfe (ik weet niet hoe ze heten in het nederlands) mooie gele lekkere lange boon en ik heb pronkbonen (kievietsbonen) die ik groen kan eten maar ook aan de klim laten en dan komen er Kievitsbonen van (zeer donkere soort en de bonen zijn erg groot) Groen maak ik ze vooral duits klaar (schonen, in stukken snijden, koken met fijngesneden ui, spek en tomaat, zout, peper weinig water, beetje boter en smoren maar) De droge bonen zijn een goede vervanging voor bruine bonen, mooi groot en ook in een salade (gekookt en afgekoeld) doen ze het goed....... Zijn geen struikbonen spekbonen, maar klimmers, hetzelfde als snijbonen. MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorg Posted May 14, 2013 Share Posted May 14, 2013 Wij hebben vorig jaar het eerst spekbonen geteeld, het ras Terli (stokboon). Ze worden niet heel veel dikker dan sperziebonen (wel tijdig oogsten uiteraard). Het grootste voordeel is echter dat ze na invriezen niet zo taai of slap zijn sperziebonen. Gewoon lekker eigenlijk. Een aanrader! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wijo Posted May 15, 2013 Share Posted May 15, 2013 Een spekboon krijgt dikkere bonen dan de slaboon. Spekboon kun je ook als snijboon gebruiken. Een (echte) snijboon heeft over het algemeen het nadeel dat je deze op tijd moet plukken voordat er een draad in komt. Daar hebben de spekbonen geen last van. De snijboon moet je plukken als deze nog lichtgroen is. Zodra er donkergroene plekken op komen, zit er al draad in de boon. Spekboon kun je dus wat dikker laten worden wat ik persoonlijk lekkerder vind.Ik teel Blauhilde en Goldelfe. Blauhilde is een blauwe boon, die bij het koken weer groen wordt. Goldelfe is een gele wasboon. Ik heb ze bij van der Wal gekocht. Quote Met vriendelijke groet,Wim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaatje1966 Posted May 15, 2013 Author Share Posted May 15, 2013 dank voor jullie info en tipsga ze zeker dit jaar in de moestuin zetten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick18 Posted May 19, 2013 Share Posted May 19, 2013 @Wijo: Blauhilde heb ik ook, en wat mij opvalt is dat de oogst enorm is per kleine oppervlakte, ook langdurig te oogsten!Heerlijke boon...Overigens vind ik Blauhilde meer paars van kleur Quote De groenten! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 ja, Neckar koningin, prima als snijboon, wel oogsten en eten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Wanneer moet je de spekboon oogsten eigenlijk? Ik kom er niet goed uit, de ene site zegt: snel oogsten want na een week zijn ze al niet lekker meer, en de andere site zegt: kan lang aan de plant blijven hangen, blijft lekker... Ik heb Neckarkönigin. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 het is allebei goed:NK na het plukken snel eten of invriezen anders issie minder lekkerNK kan lang blijven hangen aan de plant want wordt niet hard/ vormt geen draad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 OK dankje, dan laat ik ze nog even hangen want om nu telkens 10 stuks in te vriezen is ook zo onhandig. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.