RobO Geplaatst: 16 mei 2013 Geplaatst: 16 mei 2013 hiwe hebben hier nu een veldje rogge staan van 5 bij 1 meter (niet lachen Jorieke ) dat bijna rijp is.we willen de aren oogsten en malen voor een robobroodje en het kortstro onder de aardbeien leggen wanneer oogst je zoiets?moeten de aren eerst nog drogen voor het dorsen en malen?kun je ze ook malen in een keukenmasjien?was er niet zoiets als een gifige schimmel in rogge waar je voor moet oppassen? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 16 mei 2013 Geplaatst: 16 mei 2013 Je rogge is bijna rijp? Dat is wel heel vroeg, toch? Het moet echt echt goed droog zijn als het op het land staat. En dan maak je bossen die je nog even rechtop zet. Je zit met rogge wel met een hard velletje om elke korrel. Ik weet niet hoe je daar zelf meel uit kunt halen, zonder al teveel van die harde velletjes. En ik weet ook niet of je die harde velletjes gewoon klein kunt malen (samen met de korrel), en er dan nog een lekker broodje van kan maken.Tarwe is 'bloot', die korrels kan je wel zo malen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
RobO Geplaatst: 16 mei 2013 Auteur Geplaatst: 16 mei 2013 dank je, nou ja, rijp, er zitten aren met groene korrels in, het kan ook nog wel even duren (beginnertje )ik zal nog eens een molenaar vragen hoe het moet met die vliesjes, Quote
Danuta Geplaatst: 16 mei 2013 Geplaatst: 16 mei 2013 Huh? Volgens mij verwerk je rogge hetzelfde als tarwe, beide gewoon een graanproduct......gewoon kaf en vuil er af en dan verder verwerken... Je bedoelt misschien boekweit? En voor RobOJe bedoelt waarschijnlijk MoederkoornEn je rogge moet geheel vergeeld zijn tot aan de grond, geen groen meer te zien in aar of halm. MVG Danuta Quote MVG Danuta
Jorieke123 Geplaatst: 16 mei 2013 Geplaatst: 16 mei 2013 Even weer opgezocht, rogge heeft idd wel gewone korrels. Ik was in de war met gerst en haver. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Danuta Geplaatst: 16 mei 2013 Geplaatst: 16 mei 2013 Ook voor RobO Hier en in Duitsland vooral zijn er erg veel zelfbakkers die gebruik maken van granen die ze zelf malen, erg leuk en gezond natuurlijk, die kun je kopen of zelf verbouwen maar dus ook zelf vermalen. http://www.getreidemuehlen.de/?gclid=CLXT-ImEmrcCFche3godVDQA_A MVG Danuta Quote MVG Danuta
Danuta Geplaatst: 16 mei 2013 Geplaatst: 16 mei 2013 Even weer opgezocht, rogge heeft idd wel gewone korrels. Ik was in de war met gerst en haver. Ach ik leef er gewoon tussen plus deels opledingen gedaan voor bakken etc dus het zit allemaal nog ergens achter in mijn hoofd En vroeger genoeg geholpen bij het oogsten en soms verder verwerking van verschillende granen. Ik ben geboren en getogen in de Dordtse Biesbos Ik dacht dat je misschien Boekweit bedoelde, die moet echt gedopt worden, die gaat door verschillende stadia tijdens het malen op een grutmolen ) Pellen van gerst en haver is moeilijker om zelf te doen maar niet geheel onmogelijk zolang het niet te grote porties zijn, vooral haver is redelijk te doen ) MVG Danuta Quote MVG Danuta
RobO Geplaatst: 17 mei 2013 Auteur Geplaatst: 17 mei 2013 nou dames, hartelijk dank, de molenaar/bakker mailt het ook zo nu maar even wachten totdat alles echt rijp is en de gekleurde korrels er eventueel uitvissen ivm die schimmel Quote
RobO Geplaatst: 6 augustus 2013 Auteur Geplaatst: 6 augustus 2013 Je rogge is bijna rijp? Dat is wel heel vroeg, toch? Het moet echt echt goed droog zijn als het op het land staat. En dan maak je bossen die je nog even rechtop zet. ok, de rogge is geel tot de grond en de aren hangen naar beneden, vol met korrels ik ga vandaag de schoven maken, hoe lang moeten die rechtop staan, denk je?Kan het kwaad als ze natregenen? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 8 augustus 2013 Geplaatst: 8 augustus 2013 Ik denk niet dat het kwaad kan als ze natregenen. Maar ik denk dat het niet te vaak/veel moet gebeuren. Ik weet niet hoe lang ze moeten staan... Je moet de korrels er makkelijk uit kunnen slaan. Maar goed, dat is al vrij snel. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 8 augustus 2013 Geplaatst: 8 augustus 2013 Ik heb er verder ook geen ervaring mee, hier is er eergisteren een lekker ouderwetse combine over het veld gereden. Aan de ene kant komt er stro uit vallen, aan de andere kant spuugt het ding de tarwekorrels in een krat. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
RobO Geplaatst: 8 augustus 2013 Auteur Geplaatst: 8 augustus 2013 zo, past ie ook op een roggeveld van 1 bij 5 meter? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 8 augustus 2013 Geplaatst: 8 augustus 2013 Ik vrees van niet, het bakbeest is van zichzelf al veel breder dan die 1 meter. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jacquie Geplaatst: 9 augustus 2013 Geplaatst: 9 augustus 2013 Ben benieuwd RobO....hou ons wel op de hoogte Zelf heb ik daar echt geen ruimte voor maar vind het leuk om te lezen of het je lukt en natuurlijk of je broodje smaakt Quote
Paul1985 Geplaatst: 9 augustus 2013 Geplaatst: 9 augustus 2013 Nou zit ik toch met een vraagje: hoeveel broden kan je nou eigenlijk maken met wat geluk als je een stukje neemt zoals 5x1 meter? Quote
RobO Geplaatst: 10 augustus 2013 Auteur Geplaatst: 10 augustus 2013 nou, weet ik nog niet, gokje: 1 Quote
ADOPEG Geplaatst: 12 juli 2016 Geplaatst: 12 juli 2016 Precies wat wij ook hebben RobO! En ik ben heel erg benieuwd hoe het is afgelopen? Een lekker roggebroodje gegeten?Bij ons stond alles vol met deze 'groenbemester'. Van dit laatste rijtje rogge wilden we zien hoe de hele groei zou verlopen. En ik moet zeggen dat het echt mooi is om te zien en de wind er door te horen ruisen. Dit is hoe onze winterrogge er nu bijstaat, hier en daar nog groen, maar de aren lijken mij al wel helemaal klaar? Als ik het goed begrijp moeten we nu eerst de rogge omhakken en dan als een schoof bij elkaar zetten om te drogen. Vervolgens de korrels uit het kaf zien te krijgen en dan nog een manier vinden om van die korrels een fatsoenlijk roggebroodje te kunnen maken? Quote ~ Vita rosa est ~
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.