Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Perzik te veel vruchten?


Piroska

Recommended Posts

5 jaar gelden kreeg ik voor onze bruiloft een perzikoompje, hij was ienieminie en het was augustus maar we hebben hem toch in de grond gezet.

 

De eerst 3 jaar had hij enorm veel last van krulziekte, geen bloem of vrucht gezien.

In jaar 4 heb ik een aantal oude centen aan zijn voet ingegraven en zowaar het jaar erop was hij niet meer ziek! (toeval?)

 

Afgelopen najaar heb ik hem voor het eerst echt gesnoeid volgens de aanwijzingen van een tuinboek (ik heb geen verstand van fruitbomen) en dit jaar zagen we voor het eerst bloesem, hij stond helemaal vol, prachtig!

 

Nu inmiddels zijn de vruchtjes al een cm of 3 groot maarrrr... het boompje is slechts 2.5 meter hoog en ook zo breed en er hangen wel 500 vruchtjes aan, is dit normaal?

Moet ik vruchtjes weghalen, zegmaar zoals je druiven krent om de rest meer ruimte te geven? Of valt vanzelf een gedeelte af? Aan een stukje tak van 5 cm zitten soms wel 6 vruchten, als deze nog groter worden ben ik bang dat het boompje het gaat begeven, of doet hij dat niet en is hij hier tegen opgewassen?

 

Nah beetje suffe vragen misschien maar ik had niet verwacht dat er zoveel vrucht zou komen de eerste keer..

Link to comment
Share on other sites

Weet je het ras ????? Er zijn rassen die kleine vruchten (maat golfbal) maken en dan heb je geen last van takbreuk maar bij de normale maatvrucht kan dat dus wel gebeuren. Krenten of dieven e.d. doe je bij een perzik niet. Je kan als je het niet vertouwt je boom ook wat helpen door met takken of bamboe ondersteunging te geven.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Ik ben een andere mening toegedaan. Uitplukken ! Door natuurlijke rui zullen weliswaar nog vruchten afvallen maar met dergelijke grote hoeveelheden blijven er uiteindelijk toch nog veel teveel vruchten hangen. Zonder dunnen wordt het kwalitatief niks met je perzikken en het is ook niet goed voor je boom. zelfs bij takondersteuning loop je nog steeds het risico op takbreuk met de kans op een blijvend misvormde boom tot gevolg.

 

Bij mij bijvoorbeeld is het jaarlijks moeten uitplukken van mijn twee perzikbomen helaas meer regel dan uitzondering. Blijkbaar zijn ze erg potent.

sl55223896531369004897.jpg

 

sl55224666181369004898.jpg

 

Perzikjes ter grootte van een knikker. Ik heb ze maar niet geteld.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Ok uitplukken dus, daar dacht ik zelf ook aan..zal wel met pijn in mijn hart gaan. En dan is nu de tijd om dat te doen? Ik weet het ras niet helaas, het labeltje is weggewaaid. Laat ik de grootste hangen als er een "trosje" zegmaar zit? Of is er een andere regel met uitdunnen?

 

Hij heeft onderaan prachtige grote horizontale takken, mochten die het nu zwaar krijgen deze zomer kan ik ze wel een steun geven alsnog inderdaad.

Link to comment
Share on other sites

Laat ik de grootste hangen als er een "trosje" zegmaar zit? Of is er een andere regel met uitdunnen?

Of er een regel voor zoiets bestaat weet ik niet maar ik doe het op de volgende manier. Als er in zo'n trosje weinig verschil in dikte tussen de vruchtjes is laat ik in principe het eerste vruchtje waar de sapstroom 'langs komt' staan en anders de eerstvolgende die er goed uit ziet. Zou door het uitplukken de bast van de twijgjes beschadigd raken dan heeft het vruchtje dat je laat staan daar bij zijn verdere ontwikkeling in ieder geval geen last van is mijn redenering.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Ik zou je ook aanraden die koperen centjes uit de grond te halen. Als je koper wilt gebruiken in de bestrijding van krulziekte, kan je beter een echte fungicide gebaseerd op koper aanwenden : als de gebruiksaanwijzing leest controleer je de hoeveelheid koper die door de plant wordt opgenomen. Nu doe je dat helemaal niet.

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link to comment
Share on other sites

Je hebt zeker gelijk over het controleren van de hoeveelheid koper, maar ik hou mij vast aan de uitspraak "never change a winning team" ofwel, mijn perzik doet het rete-goed op het moment dus daar ga ik niets aan veranderen. Ook leven wij hier (vrijwel) zelfvoorzienend en gaat er dus ook sowieso geen geld uit gegeven worden aan fungicide of aan wat dan ook, wij roeien met de riemen die we hebben en dat betekent dus dat we nergens geld aan uitgeven (we hebben dat namelijk niet) maar dat we alleen gebruiken wat er in huis is, in dit geval waren dat dus wat centjes die we hadden liggen. Het is natuurlijk niet optimaal zonder geld maar alsnog lijken mijn planten en bomen het prima te doen met deze insteek.

 

Vandaag heb ik een stuk of 200 kleine vruchtjes weggehaald, nog lang niet genoeg, dus morgen ga ik verder, wat me opviel is dat zeker de helft van de vruchtjes dubbel waren, dus zegmaar 2 perzikjes aan 1 steeltje half aan elkaar vergroeid als een siamese tweeling. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? en is het OK als ik daar enkele van laat hangen of moet ik alle siamese tweelingen weghalen?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...