Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Ik heb een veldje met mooie witte kolen, het kooltje begint zich nu echt te vormen.

Er omheen groeien echter een boel mooie stevige bladeren, die niet bij de kool horen. Ik gaf ze vorig jaar (toen er maar 1 koolplantje stond) steeds aan de kippen. Maar dat is nu wat veel, en ik zou nu al wel een maaltje witte kool willen eten. Kan dat wel? Of zijn die bladeren gewoon te stug en te groen?

 

Ik kan er niet echt wat over vinden, in elk recept moet je de buitenste bladeren van de (gekochte) kool verwijderen

Mocht iemand een recept (of bereidingswijze) weten...?

Geplaatst:

Ik zou alleen het kooltje zelf eten, nog niet van gehoord of de buitenste bladeren lekker / eetbaar zijn.

  • 2 weken later...
Geplaatst:

En heb je het geprobeerd te eten of heb je ze er aan laten zitten?

Geplaatst:

Salades met kool (rauw) zijn ook lekker, al lijken de buitenste bladeren mij wat stug

Geplaatst:
  • Auteur

Net een stukje geproefd, niet echt lekker rauw. Je krijgt er ook een boel groene spuug van Ik heb niet nog een hap genomen.

Ik denk dat de nerf sowieso niet te eten is, de bladeren zelf ga ik morgen maar eens koken.

Geplaatst:
  • Auteur

"Eigentijdse chefs gebruiken de buitenste bladeren van witte kool en groene kool graag voor originele verrassingspakketjes. Moeilijk is het niet. Haal met een scherp mesje de harde stronk onderaan uit de kool. Nu kunt u makkelijk één voor één de buitenste bladeren van de kool losmaken. Die blancheert u maximum 2 minuten in een grote pan met gezouten water. Laat de soepel geworden bladeren uitlekken. Leg in het midden van elk blad een flinke eetlepel van een vulling die u vooraf hebt klaargemaakt. Vouw het blad dicht en bind het hermetisch toe met keukendraad. U kan de pakjes stomen of laten garen in de oven. De vulling kan zeer gevarieerd zijn: van gehakt tot rijstmengsel tot zalmmousses tot kreeft! "

 

Maar dan gebruiken ze volgens mij nog niet (bijvoorbeeld) de 4e, 5e, 6e bladeren van de plant (die lijken mij nog stugger dan de buitenste bladeren van het kooltje zelf). Ik ga dat toch maar eens proberen vanavond.

Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb de bladeren +/- 4 minuten geblancheerd in gekookt water (de dikke nerf er eerst uit gesneden). En in de tussentijd gehakt gebakken. Met wat extra groente uit de moestuin waar je toch een overvloed aan hebt (courgette in dit geval) en wat kruiden (uit een aangebroken zakje mexicaanse kruiden dat nog in de la lag).

 

Daarna het gehaktmengsel in de bladeren gerold, en nog even in de oven. Alles was al gaar, maar al weer afgekoeld door het stuk voor stuk oprollen.

 

Het was lekker hoor! De zij-nerven van de kool misschien nog wat te stug, waardoor afhappen niet heeeel goed ging. Maar als je reepjes blad roerbakt of door pasta of een ovenschotel doet, heb je daar geen last van omdat het kleinere stukjes zijn.

 

zv7ucl45641371228910.jpg

 

2chw29s12171371228917.jpg

 

Een goede manier om al van je koolplant te genieten, en zonde om weg te gooien! (als de bladeren tenminste nog een beetje netjes zijn...)

Geplaatst:

Was ik nooit opgekomen. Maar zoals je zegt, in een wokschotel kan je ze misschien prima verwerken. Zelf zou ik dan toch alleen de buitenste bladeren van de kool zelf pakken en niet van de plant (zoals je zegt kan stug zijn).

 

Ziet er wel smakelijk uit!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.