Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Varkensvlees-verkoop op de moestuinforumdag.

Featured Replies

Geplaatst:

Ook voor deze moestuinforumdag moet er weer een varken aan geloven Ik denk zelfs 2, want ze zijn niet zo groot. Al wel bijna 1,5 jaar oud, dus 2 à 3 keer zo oud als een industrie-varken.

 

Het versnijden en verpakken in de week voor de moestuinforumdag beviel dit voorjaar niet zo, de dag zelf brengt al aardig wat werk met zich mee. En we zijn er toch een hele dag (en iets van de volgende dag) mee bezig.

Dus we slachten een week (of 2 ) eerder, en vriezen dan alles in. Netjes vacuüm verpakt, in stevig plastic. Als je dus wat verder moet rijden, dan is een kleine koelbox bijv. wel handig. Of een stel koelelementen die je hier op die dag in de vriezer gooit, en alles pas uit de vriezer haalt als je weg gaat. Komt helemaal goed dan

 

Samen met de slager snijden we alle standaard stukken, zoals daar zijn: Hamlappen, speklappen, karbonades (in alle mogelijke varianten), schnitzels, spareribs, filetlapjes, haas, gehakt, poulet.

Verder ook mogelijk: fricandeau (aan 1 stuk), tong, hart, lever, nieren, vet (voor zeep!).

 

We willen er een soort standaard pakketten van maken, met wat speklappen, karbonades, hamlappen, gehakt, poulet, etc.

Zo'n 30% zal bestaan uit gehakt, daar heeft een varken nou eenmaal vrij veel van

Wil je 1 of 2 kilo, dan kan je doorgeven welk stukje vlees je in ieder geval in het pakket wilt hebben. Dan valt er een ander stukje af. Dit omdat er nou eenmaal veel verschillende stukken vlees zijn. En je niet alles in 1 of 2 kilo kunt proppen.

Boven de 2 kilo komen alle stukken wel zo ongeveer aan bod denk ik.

 

En omdat er wat tijd zit tussen slachten en de moestuinforumdag, kunnen we ook leveren: gerookte (gezouten) stukken buikspek. Voor spekblokjes dus. Die zouten en roken we dus zelf, en omdat het vrij bewerkelijk is, vragen we er wat meer voor. Ik moet nog even kijken en bedenken wat de 'meerprijs' dan is

 

Edit: Het zijn porties van 250 gram geworden. Zo'n portie kost dan 3,50. Dat is dus los bij te bestellen.

 

Net als grove leverworsten, verpakt in plastic 'darm'. Die kosten 3,50, en wegen 350 gram per stuk.

 

De prijs van de rest van het varken is 9 euro per kilo. Je kunt in dit topic aangeven wat je wil, het mag ook via PB. Mocht je ook nog vragen hebben bijvoorbeeld.

 

Het gaat in dit geval om een Husumer varken, en een Bonte Bentheimer/Pietrain kruising.

Geplaatst:
  • Auteur

Mochten er mensen zijn die grotere stukken willen (Hele achterpoot/ham, stuk buikspek, voorpoot/ham, kop, een groot stuk om een boel Engelse bacon van te maken ( http://www.thepauperedchef.com/2010/04/a-guide-to-bacon-styles-and-how-to-make-proper-british-rashers.html ), etc. etc. Dan hoor ik dat graag. Dan slachten we 1 varken voor bevroren lapjes en stukjes, en 1 varken voor de grote hompen. Daar hebben we minder werk aan, dus dat kan wel vlak voor de moestuinforumdag.

Geplaatst:

Hoi Jorieke,

 

Ik wil graag weer vlees van je.

Ik moet alleen nog even overleggen wat we nemen.

Het vlees was vorige keer heel lekker.

En binnenkort ga we nog overgebleven vlees gebruiken voor op de barbeque.

Dus in de vriezer komt dan weer plek vrij.

Je hoort het nog wel van me.

 

Groetjes,

Conny.

Leef je leven dag voor dag.

 

https://www.facebook.com/conny.coomans

  • 1 maand later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Maandag is het zo ver, dan gaat Spekkie naar de slager. Hij is dan 1,5 jaar oud geworden. En hij is 1 van de laatste varkens die hier lopen, die niet hier is geboren.

Vanaf dit voorjaar hebben we de eigen biggenproductie mooi op gang, en hoeven we dus geen biggen meer aan te kopen.

 

Spekkie is ouder dan de andere varkens die we wel hebben geslacht. Hij groeide gewoon niet zo hard, en dan zit er nog geen mooi buikspek aan

Nu is hij mooi op gewicht, ik denk zo'n 100 a 110 kilo. We meten hem nog even op van te voren, zodat we er ooit nog een beetje oog voor gaan krijgen.

 

We hopen dat er genoeg ruimte is in de vriezer, dat is altijd maar weer even inschatten en proppen.

 

Foto154751561377696211.jpg

Geplaatst:

Ik wil graag weer zo een gek stuk van de nek (ze vragen hier al naar) en 3 kg vlees met speklappen daarbij.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

Dag Jorieke,

 

Je varkentje is de afgelopen keer erg goed bevallen! De smaak, dan - niet het varkentje. We zouden graag nog wat bestellen - of spekkie adopteren, mn vrouw vond de foto zo lief.

 

Heb je nog vlees over? Ik zou graag 6 kilo willen. Wat voorkeur betreft mag je lekker mixen. We zouden wel graag weer eens een varkenshaasje eten, die heb ik al een paar jaar niet op. Ik hoor het wel!

Geplaatst:
  • Auteur

@Zoop: Ik heb nog heel wat vlees over! De vriezer zit weer bommetje-ramvol, dus laat de moestuindag maar komen! Ik noteer dat jullie 6 kilo willen.

Adopteren is dus niet meer mogelijk

 

Kruidje: ik heb een mooi stuk voor je klaarliggen, en vul het aan met ander lekkers

 

Spekkie had het blijkbaar wel wat te goed bij ons, hij woog al 122 kilo en had een FLINKE laag met vet om zijn lijfje. De speklappen zijn dus ook zeker niet mager te noemen. Maar ik heb sowieso een afkeer tegen het woord 'mager-spek'. Spek is vet. Punt.

 

In de rest van het vlees is het niet echt te merken, maar je kunt zeker geen Sonja-Bakker-maaltijd maken met vlees van onze varkens. Ze groeien langzaam, door normaal (geen supersonisch mega fantastisch afgemeten en op de microgram nauwkeurig) voer, en beweging en buitenlucht. En dus is het vlees gemarmerd met dunne adertjes vet, die smelten in de pan, en het vlees lekker sappig maken.

 

Mocht je vlees willen bestellen, en dat voor of na de moestuindag op willen halen, dan kan dat natuurlijk ook! Misschien vind je het niet handig op die 21e van september, dan hoor ik het wel.

 

Er zijn nog wat verpakkingen met lever, en eventueel dus ook mooie blokken met dikspek (voor bijv. zeep!). Dat laatste is natuurlijk wel een stukkie goedkoper, omdat het van die hompen zijn waar je verder weinig mee kunt.

 

Oh, er zijn helaas geen spareribs. De meeste ribben zitten in de karbonades, of zijn per stuk uit het buikspek gesneden, om dat zo mooi mogelijk te houden.

Geplaatst:

Hoi Jorieke

 

Heb je nog 1 of 2 varkenspoten? Zoja, zou je die aan Bit kunnen meegeven? En mag ik dan de kosten per bank betalen? Want ik kan zelf niet op de 21e, maar Bit zei vanavond dat hij ze wel voor me mee wil nemen

 

Laat je het even weten??

Geplaatst:

Jorieke, ik heb hier op mijn workshop in Hongarije een vrouw die vlak bij jou woont en ook graag vlees wil kopen, kan zij dat ook gewoon komen kopen?

Geplaatst:
  • Auteur

Ja tuurlijk Piroska!

 

@Nynke: Ik heb nog 2 poten van het vorige varken liggen. De poten van dit varken zijn al gekookt en worden deze dagen door de honden opgegeten. Echt de voeten met 1e knokkel zeg maar dan. Hebben we het dan over hetzelfde stuk?

In de vriezer liggen nog poten die langer zijn, echt het onderbeen. Wacht... ik meet ze even op ok, 30 cm lang dus. Het zijn de achterpoten, die je van de ham af zaagt als je die niet ophangt maar er wat anders mee doet.

 

Ik heb van de Kunekune varkens (die we tussendoor nog ergens hebben geslacht ) nog 2 'hocks' Ik weet het Nederlandse woord niet... Het komt van de voorpoten, en er zit meer vlees aan dan aan het onderbeen. Het is min of meer het bovenbeen. Bij een varken lijkt dat allemaal 1 geheel, maar het zit dan boven de knie.

Zoals dit: http://www.seriouseats.com/images/2012/05/20120501-boiled-ham-hock-nasty-bits-01.JPG Maar dan vrij klein dus, omdat het kleine varkens waren.

Geplaatst:

En wat wegen die Hocks ongeveer ? Dat ziet er wel interessant uit !!

Geplaatst:

Mag ik dan het pakketje zonder huid ?

En wat zijn de kosten en mag ik die overmaken naar welke rekening ?

Geplaatst:
  • Auteur

(PB naar Nynke gestuurd )

 

Het buikspek is gezouten (samen met wat peper, knoflookteentjes en wat andere specerijen) en gisteren gerookt. Ik ben het nu in blokjes aan het snijden, en maak er dan porties van 250 gram van. Zo'n portie kost dan 3,50. Dat is dus los bij te bestellen.

 

Net als grove leverworsten, verpakt in plastic 'darm'. Die kosten 5,00, en wegen 500 gram per stuk.

Geplaatst:

Ik geloof dat ik de bestelling van / voor NynkeF voor haar meeneem richting Rotterdam. Kleine koelbox neem ik mee.

Geplaatst:

Dat klopt helemaal Bit, ik heb Jorieke net nog een Peebeetje gestuurd Hardstikke fijn dat je het mee wilt nemen !!

Geplaatst:

2 grove leverworsten graag en een kilo karbonaadjes..is dat mogelijk slager ?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Jorieke ik wil wel graag een kilo gerookte spek, ik weet niet of ik die al besteld had, ik dacht dat namelijk, maar kan het niet meer terugvinden.

Geplaatst:
  • Auteur

Piroska, Geen probleem, het zijn dus al wel blokjes/stukjes he? Geen homp van 1 kilo Ik ben er een hele tijd mee bezig geweest, maar dan heb je ook wat

 

1e bericht is wat aangepast. (info over gerookt spek toegevoegd)

Geplaatst:

oh oops, kleine blokjes, ik heb altijd een groot stuk Nouja dan maar een kilo kleine blokjes de winter komt eraan dus lekker door de stampot!

Geplaatst:
  • Auteur

En met spinazie en roomkaas door de macaroni! En door de courgettesoep, en en en

Volgend jaar zorg ik ook voor grotere stukken. Joep zei al zoiets, maar ik vond het onzin (was net zo lekker aan het snijden)

Geplaatst:

Ja joh zat mogelijkheden, komt wel op! alleen geen plakje onder mijn gebakken eitje. Maarja de kippen leggen toch nog (steeds) niet..

ze zijn al 6 maand oud, zucht..

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.