Geplaatst: 31 maart 201114 j Niet speciaal een vijg moet op voedingsarme bodem staan ivm met vrucht ontwikkeling, en teveel te hard groeien van tak/bladeren. Players only love you when they're playing.
Geplaatst: 17 juli 201213 j Ik heb het stekken nog op een andere manier geprobeerd. Ik heb een flinke vijgenboom, Nero di Terlizzi, met veel mooie vertakkingen die elk jaar veel vruchten geeft. Het snoeien en die in de grond steken heeft nog nooit gewerkt, ook niet op water zoals je op YouTube veel ziet was ook niet succesvol. DUS heb ik bedacht dat als afleggen goed werkt dit vast ook wel. Ik heb potten ingesneden, een gat onderin gemaakt, en om de gewenste takken (die te groot worden en dit najaar eraf moeten) geklemd. Deze weer gevuld met zand en dicht getapet. Afleggen van een andere scheut duurde 2 maanden dat hij flink wortels had, misschien omdat het nog aan de plant vastzit dat het sneller wortelt? Op goed geluk dus! Heb even wat foto's gemaakt voor de liefhebbers. Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
Geplaatst: 17 juli 201213 j Leuk ben benieuwt of het goed gaat werken mijn vijgenboompjes zijn daar nog lang niet aan toe maar innovatieve manier
Geplaatst: 17 juli 201213 j Leuke link betreffende het houden van vijgen in potten : http://figs4fun.com/bills_figs.html Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com
Geplaatst: 18 juli 201212 j Volgens mij zou je je potje beter 10cm hoger steken , dat die 2 mooie groene scheuten in de aarde zitten.Die gaan volgens mij veel makkelijker wortelen dan de meerjarige twijg. en je hebt er meteen ook 2 in 1 klap
Geplaatst: 21 juli 201212 j @powerlite, de reden dat we dat niet gedaan hebben is dat de takjes af dreigden te knappen door het gewicht van de potjes, dus op goed geluk maar wat lager geplaatst. Al met al hangen er nu 5 potjes op deze manier in de boom. Iemand nog een idee of ik die beter kan laten zitten tot het voorjaar of net voor de winter eraf halen? Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
Geplaatst: 22 juli 201212 j Deze methode heeft nog naam ook marcotteren, ik zou zeker voor de winter eraf halen, lijkt mij anders erg vorstgevoelig. De methode van een kale tak op water moet wel in winter gebeuren in zomer met blad mislukt denk door verdamping, een winterstek op water lukt vrijwel altijd. Players only love you when they're playing.
Geplaatst: 7 september 201212 j Twee van de gestekte, afgelegde vijgen, de grote is als 20cm plantje in Mei de grond in gegaan en is ondertussen 110cm. Ik verwacht de experiment takken waar ik potten om heb gebonden eind volgende maand los te snoeien, ik ben HEEEEEEL benieuwd!! Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
Geplaatst: 17 september 201212 j ik heb eigelijk net zo een vijgen boom die 2 takken heeft nu wil ik van die 1 tak .allemaal stekjes van maken ..... overalwaar die rode streepjes staan wil ik hem dan afknippen en dan helemaal met de grond gelijk knippen ..als de bladeren er vanaf zijn wil ik die stekjes dan nemen dan hou ik 1 rechte stam over die tak wat ik weg wil .hangt me daar te veel na voren zie foto
Geplaatst: 21 september 201212 j Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube
Geplaatst: 21 september 201212 j Panaché (panachee). Wel m'n favoriet Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube
Geplaatst: 30 september 201212 j Dit werkt dus echt supergoed, na ruim 2 maanden heb ik flinke wortelkluiten!!! Zojuist overgepot in flinke potten, nu zien dat ik ze de winter doorkrijg. Denk bij bar en boos toch maar in de kouwe kas van de winter, iig inpakken in bubbeltjes plastic dat ik helaas niet mag laten knappen Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
Geplaatst: 30 september 201212 j Gaaf die Panaché Frank!Rijpen de vijgen buiten af? (ik zet de kuip binnen als het hard gaat vriezen)
Geplaatst: 30 september 201212 j Dit werkt dus echt supergoed, na ruim 2 maanden heb ik flinke wortelkluiten!!! Zojuist overgepot in flinke potten, nu zien dat ik ze de winter doorkrijg. Denk bij bar en boos toch maar in de kouwe kas van de winter, iig inpakken in bubbeltjes plastic dat ik helaas niet mag laten knappen Ja dat had ik ook gedaan afgelopen winter, maar helaas overleden door de kou in februari.Als ik die stek van jou krijg, laat ik hem in een vorstvrije berging overwinteren.Zal me niet meer gebeuren.
Geplaatst: 25 februari 201312 j In november takjes geknipt en koelkastkoel gehouden, omdat ik iets wil zien groeien deze marokaanse (erg dikke soort in ons NL) op een bedje van Vermiculiet gelegd, misschien dat ze gaan wortelen?
Geplaatst: 25 februari 201312 j Vijgen laten zich makkelijk stekken, dus grote kans dat het lukt. Maar veel vijgensoorten (vooral in het midden oosten) zijn niet zelfbestuivend, dus daarmee moet je geluk hebben. Maar leuk experiment! Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube
Geplaatst: 25 februari 201312 j Het zijn stekjes van een dragende boom in de buurt, elk jaar volbeladen met werkelijk joekels aan lekkere vijgen zelden zo iets gezien Neem aan dat er aan deze soort niets te bestuiven valt Kreeg zelfs aan zo'n klein stekje naast een bladknop ook al een bolletje (vruchtje), dat zit wel goed.!
Geplaatst: 25 februari 201312 j Owwww! Dan komt het zéker goed. Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube
Geplaatst: 25 februari 201312 j @ Persica....als je een stek overhebt...ik hou me aanbevolen Ik heb een vijg staan maar sinds die een paar jaar geleden bevroren is geven de nieuwe uitlopers geen vruchten meer.
Geplaatst: 25 februari 201312 j Is Oké Bertus, zoals je ziet ze lopen al wel uit, maar wortels maken is een ander hoofdstukvolgens enkele vijgenkwekers zou het zo wel moeten kunnen lukken.Ik hoop echt dat er in ieder geval eentje het echt gaat doen, want ik heb er twee jaar op moeten wachten vooralleer ik deze stekken mocht knippen.Een soortnaam heb ik niet, de man heeft een stekje ruim 20 j geleden uit zijn thuisland maroc meegebracht en ze doen het in ons land uitstekend.Vorige winter met de strenge februari vorst is zijn boom bevroren, in de lente begon hij toch weer vanuit het wortelgestel uit te lopen, hiervan heb ik dus tijdig voor de vorstinval in november deze stekken van mogen knippen, wie weet zit de man na deze winter nu helemaal zonder ,..?
Geplaatst: 25 februari 201312 j Dat ziet er weer perfect uit Persica Leuk leuk. En ik wist niet dat vijgen zo makkelijk stekten. Ga ik óok weer proberen.
Geplaatst: 2 maart 201312 j Hallo allemaal, Misschien niet de juiste plek maar het gaat wel over een vijgenboompje. Ik heb al 2 jaar achter elkaar een bevroren boompje gehad lees werkelijk boompje want het is niet meer dan 25 cm hoog. Het staat in een verhoogde bak die wel in contact staat met de vaste ondergrond. Aarde is niet te voedingsrijk na 2 keer de boel omspitten. Vaste grond is oude landbouw grond( we wonen nieuwbouw op een oud weiland) boven laag is pot grond. Niet te veel mest want ik had de arme rond tip al gehad. Ook dit jaar lijkt het boompje meer dood dan levend wil kan mij wat tips geven?
Geplaatst: 2 maart 201312 j beetje kalk, veel zon, in de winter inpakken met dor blad rond het stammetje en daaromheen wat gaas met noppenfolie misschien?
Geplaatst: 2 maart 201312 j Bedankt Robo, De kalk ga ik zeker proberen we hadden een flinke laag mos rond de plant gelegd omdat we van de tuinder te horen kregen dat inpakken niet erg zinvol was. Het bevriest toch als het koud is. Maar voor de zekerheid een natuurlijk laagje isolatie is niet weg dachten we.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.