Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Munt overwinteren


appelsientje 60

Recommended Posts

Om je vraag echt goed te beantwoorden zou je erbiij moeten zeggen welke munt het is. Maar de meest gangbare soorten zijn goed winterhard.

Goed winterhard wil niet zeggen dat ze totaal verwaarloost, kleddernat in een laag water een strenge winter zullen overleven.

Het hangt ook van de maat pot af waar de munt in staat, en de mate van doorworteling voordat de winter invalt.

 

Wil je helemaal op zeker gaan ( ik heb even je update bekeken ) dan zet je de potten of pot in een luw hoekje van je tuin, op een manier dat de zwaarste kou er niet al te veel vat op heeft. Je kan de pot inpakken in noppenfolie, maar hoeft denk ik niet. En erger is het als de pot helemaal niet kan ademen omdat ie helemaal in het plastic zit een langere tijd.

Niet te nat wegzetten , uit de zon de hele winter, luw en met wat dennentakken of whatever afgedekt bv.

 

Is het een erg gangbaar munt - soortje komt het allemaal minder nauw hoor. Die zijn echt ijzersterk en als onkruid.

Stekken nemen nu en in ruime pot poten is ook een idee.

Link to comment
Share on other sites

Ik sluit me volledig aan bij Bit. Zelf heb ik een forse pot (circa 50 cm doormeter) staan in de tuin met pepermunt en die heeft het altijd al overleeft.

Die ziet meer af in de zomer als baasje vergeet te bewateren bij felle zon dan over de hele winter, lijkt me.

 

Heb je kleinere potten en geen lust om ze in de koude kas te zetten kan je als voorzorg nog altijd ingraven voor de winter inzet.

 

De meest gangbare munten zijn best wel sterk. Een voorbeeld van eentje die wel vrij makkelijk wegvriest is de Mentha Requinii of corsicaanse munt maar die vind je dan geheid later weer terug. Soms zelfs tot op ettelijke tientallen meters van waar die oorspronkelijk was geplant en soms ook waar je hem liever niet had staan gehad....

 

Link to comment
Share on other sites

Eigenlijk helemaal niet gek om de vraag van Topic-starter te gebruiken om hier te vragen : welke munt-soort is eigenlijk niet winterhard ?

 

Welke helemaal niet, welke minder, welke moeilijk ?

 

Heb ik de vraag: Is Mentha cervina goed winterhard ? Het lijkt me zo'n teer dingetje. Aan de andere kant : in Servië kunnen de winters wel fors zijn. Misschien is een sneeuwloze winter lastig voor hem ?

Zijn er meer soortjes die het lastig overleven ?

Link to comment
Share on other sites

Wat je best kan doen met je munt is die vóór de eerste vorst volledig afsnijden boven de grond en dan daarover een laag compost. Komende lente komt die plant weer mooi uit. (dat heb ik gelezen in het boek ABC van de Groentetuin waar ze achteraf per kruid heel mooi beschrijven wat je best kan doen)

 

Met mijn groene munt in pot ging dat zonder problemen. Mijn ananas munt in een vierkante moestuinbak heeft het zo wel niet gehaald. Maar ik denk dat die minder vorstbestendig is, want al de rest in die bak heeft het perfect gedaan tijdens de winter, gaande van laurier over bieslook tot citroentijm.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...