Theepot Geplaatst: 9 mei 2013 Geplaatst: 9 mei 2013 Het lijkt me leuk als we elkaars jam recepten delen. Ik vind het leuk om verschillende dingen uit te proberen om te kijken of dat lekkere jam wordt. Vandaag gemaakt: Aardbeien ananas jam.Lekker fris en fruitig. 550 gram aardbeien400 gram ananas Even flink pereren met de staafmixer zodat het lekker glad wordt.van 2 tl citroensapen 500 gram geleisuiker. Ik heb het in de broodbakmachine gemaakt. Deze heeft er een speciaal programma voor. Toen die klaar was kon ik 4,5 potten vullen. Die halve is nu al bijna op. Wat zijn jullie jam recepten? Quote http://fluitjesnieuweleven.blogspot.nl/
Danuta Geplaatst: 10 mei 2013 Geplaatst: 10 mei 2013 Aarbeien confiture met kik. 1 kilo stevige kleine aardbeien uitzoeken en deze schonen en ontkronen, 1 kilo geleisuiker (normale) of suiker en pectine apart toevoegen en het schraapsel van 1 vanilleboon, voorzichtige omscheppen zodat alle ardbeien bedekt zijn en in aanraking komen met de suiker. Nu tot de volgende dag koel wegzetten. De volgende dag rustig aan de kook brengen, niet te veel roeren, niet meer dan nodig is. Een paar minuten rustig koken, geleertest doen en als het goed is, van het vuur af, afschuimen, 150 ml wodka toevoegen al rustig roerend en verdelen over de klaar staande potten, afsluiten, 2 minuten op de kop weg zetten daarna terugdraaien en af laten koelen. Donker en koel wegzetten, minstens een jaar houdbaar. MVG Danuta Quote MVG Danuta
Danuta Geplaatst: 10 mei 2013 Geplaatst: 10 mei 2013 Amaretto kersen confiture 900 gr donkere grote italiaanse kersen, 1 kilo geleisuiker of suiker en pectine, 100 ml amaretto. Kersen wassen en ontstenen, suiker erdoor roeren en 24 uur in de koelkast plaatsen, afgedekt. In de pan doen, opkoken, voorzichtig roeren, 2 tot 4 minuten zachtjes laten koken, geleertest doen (moet echt stevig zijn) en als het goed is van het vuur halen.Afschuimen, amaretto erdoor roeren, afvullen in de potjes, deksel dicht, omdraaien en na een paar minuten terugdraaien. laten afkoelen. Bewaren op een donkere koele plek, minstens 12 maanden houdbaar. Amaretto kersen.1 kilo kleine italiaanse (donkere) kersen, 1 kilo suiker, amarettoKersen wassen, drogen, ontpitten,met de suiker goed vermengen en een pot ermee vullen tot 2 cm onder de rand, afvullen met de amaretto,totdat kersen onder staan. Pot dichtdraaien en voor een paar maanden droog, donker en koel wegzetten. Heerlijk om te gebruiken in/op gebak, ijs etc. MVG Danuta Quote MVG Danuta
Danuta Geplaatst: 10 mei 2013 Geplaatst: 10 mei 2013 Onzelievevrouwe bedstro gelei. Bosje OLV Bedstro van minstens 30 gram, wassen, voorzichtig drogen en op een schone droge doek minstens 4 a 5 uur laten verwelken.1 biocitroen in dunne schijven snijden625 gram geleisuiker 2:1 Wat mooie blaadjes om als deko in de potjes te doen.Een kan nemen met een inhoud van minimaal 2 liter en het bosje OLV bestro erin, de schijven citroen erbij en nu anderhalve liter leidingwater erop gieten zodat alles onder staat. Afdekken en koel wegzetten voor minstens 12 uur. Afgieten door een fijne zeef in de pan, vermengen met de suiker en aan de kook brengen, gemiddeld 10 minuten koken tot de geleertest positief is. In ieder potje een mooi blaadje leggen en de gelei opgieten, sluiten, omkeren voor een paar minuten, terugkeren en af laten koelen (ik werk meestal op een houten werkplak) Deze gelei doe ik in kleine potjes, het is niet ieders smaak..... Wegzetten op een koele droge donkere plek, minstens 6 maanden houdbaar. MVG Danuta Quote MVG Danuta
Ingedabee Geplaatst: 12 mei 2013 Geplaatst: 12 mei 2013 En dit vind ik nog een heerlijk recept (duur nog even voor de vlierbesjes weer rijp zijn...)Vlierbessen-appeljam vlierbessensap (750 ml)750 gram geschilde appels (bijvoorbeeld Jonagold of goudrenetten)2 citroenengeleisuiker (volgens gebruiksaanwijzing)De vlierbessen wassen, rissen, afspoelen en met aanhangend water in een ruime pan doen.Aan de kook brengen en onder af en toe roeren zachtjes laten koken tot je ziet dat zich niet méér sap vormt (10-15 minuten).De inhoud van de pan in een zeef doen en het sap opvangen. Wat in de zeef achterblijft wegdoen.De hoeveelheid sap afmeten in een maatbeker, onthouden of opschrijven hoeveel het is!, en het sap terugdoen in de schone pan.Ik heb op 750 ml sap 3 heel dikke appels genomen, maar je kunt ook kiezen voor een andere verhouding. De appels schillen en in kleine stukjes snijden; wil je geen stukjes appel in de jam, rasp ze dan. De appelstukjes wegen en het gewicht optellen bij de hoeveelheid sap. (Kan natuurlijk niet: een vochtmaat en een gewichtmaat bij elkaar optellen, maar in dit geval gaat het prima!) Ik had 750 ml sap + (heel toevallig) 750 gram appels = 1.500 gram in totaal.Appelstukjes bij het sap in de pan doen, het sap van 2 citroenen toevoegen en evenveel geleisuiker erbij doen als de opgetelde hoeveelheid sap en appels - in mijn geval dus 1.500 gram.Aan de kook brengen en ruim vijf minuten flink door laten koken, tot je aan de houten lepel 'voelt' dat het mengsel dikker wordt*. Schuim de jam zonodig af met een schuimspaan.De massa overdoen in met heet water omgespoelde potten en deze direct afsluiten. De potten eerst een kwartiertje op de kop zetten, daarna mogen ze weer rechtop (dit om te zorgen dat de lucht uit de jam ontsnapt).Koel en donker opslaan. Quote
meekje Geplaatst: 12 mei 2013 Geplaatst: 12 mei 2013 Gister drie potten paardenbloemenjam gemaakt!Heerlijk!Zoon heeft al een pot mee naar huis... Quote Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen... Groetjes! Meekje
Gwen Geplaatst: 12 mei 2013 Geplaatst: 12 mei 2013 Kom maar op met het baardenbloemjam en -stroop recept! Vooral de varianten zijn welkom! Rabarber-aardbeienjam: Benodigdheden: - ongeveer 1 kg rabarberstelen- ongeveer 400 gram aardbeien (mag met plekjes e.d.)- 1-1.5 kg geleisuiker, afhankelijk van soort en dergelijke Ongeveer 1 kg rabarberstelen snijden in stukken van maximaal 2 x 2 cm. In een dun laagje water gaarkoken. Dan 400 gram in zekere mate grof geseden (kijk zelf maar hoe groot) aardbeien, bij voorkeur aardbeien met plekjes want die tonen niet meer mooi genoeg maar kunnen prima in de jam, bij de rabarber in de pan gooien, ook even laten doorkoken, dan 1-1.5 kg geleisuiker erbij, afhankelijk van merk, middel, samenstelling enz. Door laten koken volgens recept op de verpakking en dan volgens de regelen der kunst in uitgekookte potten doen en dergelijke. Als het niet stijf genoeg is kan je het heerlijk over deserts, in puddingen, taarten enz doen! Superrr!! Quote
harmony Geplaatst: 13 mei 2013 Geplaatst: 13 mei 2013 Leuk topic!! Ik maak met geleisuiker volgens het recept op de verpakking (geloof 1.250 gram) pruimen, doe daar een beetje kaneel en een flinke scheut rum bij Mijn schoonmoeder heeft gisteren ergens rabarber-basilicum jam en aardbeien-peper jam gegeten, vond ze beide heerlijk. Helaas heb ik het recept niet. Groetjes, Monique Quote
Theepot Geplaatst: 13 mei 2013 Auteur Geplaatst: 13 mei 2013 Hoorde van de buurvrouw dat ze jam maakte van uien en sjalotjes. Even vragen aan haar wat daar het recept van is. Quote http://fluitjesnieuweleven.blogspot.nl/
harmony Geplaatst: 13 mei 2013 Geplaatst: 13 mei 2013 Hmm, jam van uien en sjalotjes? Bij mij komt ineens de vraag boven drijven, wanneer heet iets jam, en wanneer heet het chutney ? Quote
Danuta Geplaatst: 13 mei 2013 Geplaatst: 13 mei 2013 Dat is wettelijk geregeld *Jam of confituur is een voedingsmiddel bestaande uit een pasta van vruchten, dat op diverse wijzen wordt toegepast, waaronder als broodbeleg en in gebak. Volgens de Warenwet bevat jam ('huishoudjam') ten minste 350 gram vruchtenpulp per kg, bij 450 gram vruchtenpulp of meer mag het 'extra jam' (of extra confituur) heten. Voor sommige vruchten gelden lagere percentages.[1] Ook de termen (extra) gelei en marmelade zijn wettelijk beschermd. Ook het percentage suiker is wettelijk beschermd. Sommige lightproducten, die veel minder suiker bevatten, mogen daarom geen jam meer heten en worden dan bijvoorbeeld 'vruchtenspread' genoemd. Verder is er ook een duidelijk verschil in woordkeuze tussen jam en confituur. Jam wordt vooral in Nederland gebruikt, terwijl men in België vasthoudt aan het woord confituur. Ook in andere talen gebruiken ze het Franse woord.* Bron wikipedia (had geen zin om de EUregels door te spitten ) Dus en 'jam' van uien en sjalotten bestaat wettelijk niet ) Er is trouwens 1 uitzondering op in de EU en das is jam van Maroni of te wel jam van tamme kastanjes, beschermd cultuurgoed in Frankrijk. MVG Danuta Quote MVG Danuta
Ingedabee Geplaatst: 26 mei 2013 Geplaatst: 26 mei 2013 Ik heb gisteren ook nog 2 heerlijke jamvarianten geprobeerd: - Peer - vanillejam: 1 kilo peren (ik heb conference gebruikt) schillen en in kleine blokjes in de pan doen, samen met het merg van 1 vanillestokje + het lege stokje zelf + beetje water. Dit prakje een 20 minuten laten pruttelen, dan geleisuiker erbij (ik gebruik altijd geleisuiker speciaal omdat het dan iets minder zoet wordt). Volgens aanwijziging laten koken en dan de potjes in, heerlijk! Je kunt de peertjes ook nog fijnprakken als je wat gladdere jam wilt. - Ontzettend tropische jam (met alles wat ik nog in huis had): 1250 gram gemengd fruit (verse ananas, mango, bananen en verse kokosnoot, geraspt samen met de kokosmelk van de kokosnoot), dit ook 20 minuten laten pruttelen en volgens gebruiksaanwijzging geleisuiker toevoegen. Resultaat: de zomer in een potje Bon appétit! Quote
appelvrouw Geplaatst: 28 mei 2013 Geplaatst: 28 mei 2013 Onzelievevrouwe bedstro gelei.1 biocitroen in dunne schijven snijden Hoi Danuta. Ik heb nu 50 gram OLVB klaarliggen om straks de gelei te maken. Zou dat teveel zijn? Een citroen heb ik niet, wel sap uit fles, dus ik dacht daar twee eetlepels van te gebruiken. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Danuta Geplaatst: 28 mei 2013 Geplaatst: 28 mei 2013 Ik zou het gewoon doen hoor....van varianten en probeersels krijg je vaak de leukste smaakjes en producten ) MVG Danuta Quote MVG Danuta
appelvrouw Geplaatst: 29 mei 2013 Geplaatst: 29 mei 2013 Wel, ik heb de gelei gemaakt met 2 eetlepels citroen en 2 eetlepels limoensap..beiden uit fles. De gelei geurt sterk naar OLVBedstro. Ik ben benieuwd hoe ik hem ga vinden.Hier vlakbij in België maken ze Maitrank met witte wijn en OLVB..tijdens het koken bedacht ik me dat ik het wel met een scheut wite wijn had kunnen maken.Hoe eet jij de gelei Danuta? Heb je speciale recepten, of gaat het gewoon op de boterham en de pannenkoek? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
thea Geplaatst: 29 mei 2013 Geplaatst: 29 mei 2013 Bij makro kun je het kopen en servereen het over de rode verse vruchten. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Danuta Geplaatst: 30 mei 2013 Geplaatst: 30 mei 2013 Ik gebruik het op ijs, pannenkoeken afdeklagen etc. Maar ook op fruitschoteltjes etc....haalt ook echt fruitsmaken omhoog bvb....je houdt er van of je haat hetm het is een heel specifieke smaak...net als vlierbloesem e, rozen en maartse viooltjes hee specifieke smaken zijn voor liefhebbers. MVG Danuta Quote MVG Danuta
appelvrouw Geplaatst: 30 mei 2013 Geplaatst: 30 mei 2013 Thanx we gaan het proberen! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Gwen Geplaatst: 14 juni 2013 Geplaatst: 14 juni 2013 De aarbeien en ander rood fruit komen zo nu en dan vet in de aanbieding. Het is geen biologisch fruit en mogelijk behandeld met pesticiden. Is dit fruit geschikt voor het maken van jam? Of beter niet vanwege de mogelijke schadelijke gevolgen van het verhitten van de pesticiden? Quote
thea Geplaatst: 14 juni 2013 Geplaatst: 14 juni 2013 Je kan ook kijken op internet pluktuin bessen.kan je voordelig zelf bessen plukken? Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Yiasya Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 Banaan/kiwi jam. Simpel maar wel lekker.500gr kiwi500gr banaanSap van een halve citroen1kg geleisuiker (ik gebruik altijd "van gilse". weet niet of het allemaal hetzelfde is). Kiwi en banaan (zonder schil ofc) even prakken en hoppa, in een grote pan ermee.Citroensap en de geleisuiker erbij en aan de kook brengen.4 minuten door laten koken. schuim eraf scheppen en dan de potjes vullen. Onze kinderen vinden het erg lekker. Enige nadeel is dat er geen bananen groeien hier. Kiwi's hebben we wel in de tuin. Quote
jootje Geplaatst: 26 juni 2013 Geplaatst: 26 juni 2013 Zoek nog een lekker jammetje met rode bessen. Alleen bessen vind ik niet zo. Wat kan er goed bij? En welke verhouding? Quote
Gwen Geplaatst: 27 juni 2013 Geplaatst: 27 juni 2013 Rabarber en/of aarbei en/of bramen en/of andee bessen. Ik zou gelijke verhoudingen doen. Dus bij 2 soorten 50/50 en bij 3, 33/33/33 enzovoort. Quote
appelvrouw Geplaatst: 27 juli 2016 Geplaatst: 27 juli 2016 Van de week rabarberjam gemaakt met appelsap en verse gember en vandaag rode bessengelei met paarse basilicum( 3 fijngesneden takjes op 600 ml vocht).Dat alles voor de Jardinadedag( plusminus 2000 betalende bezoekers) dan wil ik in de tuin van het dorp toast serveren met jam met kruiden erin.Morgen staan er zwarte bessen op het program. Iemand een idee welk kruid ik daarbij zal doen? Ervaring met het maken van gelei met kruiden? Ik wil het liefst iets wat in de tuin groeit en geen specerijen zoals steranijs kaneel etc.Zelf dacht ik aan citroenverbena of melisse, maar ik heb geen idee wat er over blijft van de smaak dus hoeveel blad ik zal nemen en of het nog lekker is na het koken.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Anna3 Geplaatst: 27 juli 2016 Geplaatst: 27 juli 2016 Ik proefde laatst jam van jostabessen, aalbessen en munt en dat was erg lekker. Munt kan vast ook bij zwarte bessen. Hoeveelheden weet ik helaas niet. Gewoon proeven misschien? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.