Vakantie
Zo, weer een weekje terug van vakantie. We zijn 'maar' een dikke week weggeweest, dus we zaten zo weer in ons ritme hier.
We zijn naar Israël geweest, naar de zuidelijke helft in ieder geval. Niet met zijn tweetjes deze keer, want Joep zijn vader was mee.
Nou ga ik hier geen vakantieverslag zitten typen, het is een moestuinforum! Ik kan wel wat vertellen en laten zien wat we zoal tegenkwamen op moestuin/kruiden/nutsdieren gebied.
We zijn begonnen in Tel Aviv, en zijn toen via Jeruzalem naar de dode zee gereden, en via de grens met Jordanië naar beneden. Het is daar nu ook winter, en zo rond de 15 tot 20 graden overdag. Het was er redelijk droog, voor de winter zeg maar. Dus weinig groen.
We hebben veel tunnelkassen gezien waar paprika's, aubergine en meloenen in werden geteeld. Omdat de nachten nog wel aardig afkoelen, naar een graad of 6 tot 10, waren de tunnelkassen wel nodig. Ook zorgt dat plastic natuurlijk ook dat het water niet verdampt, wat je net aan je planten hebt gegeven. Want water is daar erg kostbaar, in de zin dat het niet vaak zomaar uit de lucht komt vallen.
En natuurlijk vele 'akkers' met dadelpalmen. Netjes op rij, met een goed hek er voor:
De vader van Joep is nogal gek op ruïnes, oude bouwwerken, en meer van dat soort geschiedenis. Ik niet zo... maar er was altijd wel een geweldige rozemarijnstruik om te fotograferen. Of andere leuke plantjes, die blijkbaar toch iets van water hadden gevonden en maar snel gingen bloeien.
We zijn via het meest zuidelijke puntje (Eilat, niet echt aan te raden... zwaar toeristisch met overal goedkope meuk om te kopen en te eten en te drinken) langs de grens met Egypte weer naar boven gereden, en onderweg in de Negev woestijn nog bij een geitenboerderij gelogeerd. Ze hadden meerdere huisjes staan die ze verhuurden. Errug leuk, je kon ook helpen kaas maken. Maar we waren er maar 1 nacht, dus dat doen we een volgende keer
Het ontbijt werd op je veranda gezet 's ochtends, en bevatte uiteraard geitenkaas en geitenmelk. Maar vooral ook hele oude geitenkaas, niet alleen verse. In het winkeltje zag je de bonken kaas liggen, ik heb er alleen geen foto van gemaakt. Maar het zag er werkelijk waar echt NIET uit. Als een soort van stuk marmer ofzo. Maar het smaakte fantastisch. De geitensmaak was niet eens heel erg aanwezig, gewoon lekker subtiel, maar wel sterk kazig en zout. Nou ja... goed
Ze hadden er bij elk huisje ook een kruidentuintje, maar verder groeit er zeer weinig als je het niet elke dag iets water geeft (de grond neemt anders ook amper wat op, dus overal liggen druppelslangen). Er stond rozemarijn, citroengeranium, en zo nog wat zaken.
Daarna reden we door naar het dorp waar een stel 'familie'/vrienden wonen die wisten dat we kwamen. We hebben daar nog 4 dagen van alles gedaan met ze. Veel gegeten, gelachen, schakelen tussen Nederlands, Engels, Hebreeuws (wij niet hoor ) en af en toe wat Frans. Erg tof
Ik had een zelfgemaakt kaasje voor ze meegenomen, dus er werd meteen contact gezocht met een vrouw in het dorp die ook kaas maakt. bij het melkveebedrijf van haar man. Kaas voor de verkoop, in een mooi gebouwtje speciaal voor dat doel ingericht. Ik mocht lekker met haar kletsen over kaas, terwijl de kerels de (Nederlandse) melkrobot gingen bekijken die in die stal de koeien melkt.
Ze maakt veel zachte kaas, en wil graag ook hardere kazen zoals Gouda maken. Maar dan heeft ze weer wat andere zaken nodig, en ruimte om ze te laten rijpen.
Ze had net een afroomapparaat gekocht, ze moest hem nog uittesten:
Een verse brokkelkaas, die nog in de pekel ging. Een beetje zoals Feta. Maar dan anders...
Ze pasteuriseerde al haar melk, dat ging hierin:
En hier had ze haar brie liggen, om te rijpen/schimmelen.
Ik heb van alles geproefd, lekker lekker! Dit is haar Facebookpagina:
https://www.facebook.com/%D7%A0%D7%95%D7%99%D7%94%D7%9C%D7%94-%D7%92%D7%91%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A9%D7%A7-%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%95%D7%AA-1630870823828856/ (hopen dat dat werkt met al die vreemde letters in de url)
We hebben nog meer boerderijen van binnen gezien, waaronder ook een stal met kippen. Heel geweldig gebouwd hoor, en state-of-the-art enzo. Maar goed, wel aardig wat kippen per hokkie, ook al was de boer erg trots dat er zo weinig in zaten. Volgens Europese normen... Ik wou foto's maken maar ze schrokken zich helemaal lam van het oranje lichtje van de camera, dus ik durfde al helemaal niet te flitsen. Ze staat op een andere camera, als ze toch zijn gelukt dan post ik ze nog.
Onze varkens zijn ondertussen goed verzorgd, en zelfs redelijk volgepropt omdat er zoveel brood was gebracht. Maand van overvloed...
7 Comments
Recommended Comments