Dieren en paddenstoelen teelt
Dieren
We hebben momenteel 3 kune kune varkens (2 zeugen en 1 beer), 4 konijnen (Franse langoor / 1 ram 3 voedsters), 1 bijenvolk (carnica), rond de 15 kippen met 1 haan en 4 oostelijke wilde kalkoenen (1 haan / 3 hennen).
Alle dieren zijn voor het vlees en de kippen ook voor de eieren. Alle dieren bij ons krijgen het biologische voer van Gorp (skall+), omdat hier geen gmo in zit en als het goed is ook geen kunstmest en vergif.
De kalkoenen heb ik nu een jaar en ze doen het goed. Ze hebben vorig jaar ook eieren gelegd en zijn bijna gaan broeden. Ze waren toen alleen nog iets te jong. Ik ga er ook weer proberen uit te broeden. Ik zal wel een andere broedmachine moeten aanschaffen, want die ik nu heb draait de eieren niet voldoende. Verder denk ik dat de temperatuur te veel schommelt wat voor de kalkoenen kuikens niet goed is afgelopen. Ze waren wel bevrucht. Het zijn prachtige beesten. Met name de ogen en de dansjes die ze uitvoeren tijdens de balts en wanneer ze een ei leggen zijn erg mooi om te zien. Ze eten weinig, maar we hebben veel huismussen die hun voer opeten.
De kunekune varkens hebben een mooi vet/vlees verhouding, zijn rustig van karakter, relatief klein, kindvriendelijk en eten redelijk goed gras. Ze eten overigens erg veel. We willen als we een toom krijgen steeds twee biggen opfokken voor de slacht. Het kan zijn dat we één zeug op den duur weg moeten gaan doen, als we te vaak jongen krijgen. We hebben twee zeugen genomen, omdat het groepsdieren zijn en de dieren voor één jaar niet bevrucht mogen worden. De zeugen zijn één jaar en de beer is ongeveer 5 maanden. Ik ben op het weiland in Beek een varkensweiland aan het maken. In maart gaan ze hier hopelijk naartoe. In een woonwijk zijn varkens toch wel lastig, omdat ze redelijk veel geluid maken en het verblijf onmogelijk geurloos is te houden. Ze hebben dan rond de 200-300m2 per varken. Ik maak de binnen hokken van 1000 liter vaten. Ik omkleed de hokken met 20 cm grond, zodat ze geïsoleerd zijn en kunnen begroeien met planten. Ik zet de grond vast met een hekwerk, zodat de varkens de grond om het nachthok niet kunnen afgraven. De beer komt op een stuk naast de twee zeugen te lopen, zodat we niet in de winter jongen krijgen. Als afzetting ben ik bezig met fijnmazige bouwhekken te plaatsen. Ik plaats ze 50 cm in de bodem.
Mijn vrouw is sinds dit jaar officieel imker. Vanaf volgend jaar willen we meer bijenvolken gaan houden. We willen carnica vervangen voor buckfast, omdat deze vroeger begint met vliegen en schijnbaar beter in nectar verzamelen is. We gebruiken bijna geen suiker, maar wel veel honing, dus hopelijk kunnen de volken ons een beetje meer zelfvoorzienend in honing maken. Verder vind ikzelf wassen kaarsen erg leuk om te maken. Ze geven mooi helder licht.
De kippen hebben we nu al 2 jaar en ze doen het heel goed. We hadden veel beginners problemen. De eerste keer heeft ons iemand opgelicht met oude kippen, daarna hebben we één zieke kip (van een fokker) met snot gekregen (ik heb alle kippen moeten doden / was niet te behandelen met de medicijnen van de dierenarts), maar nu heb ik gelukkig goede legkippen. Verder heb ik nu ook steeds meer kippen die meer vlees hebben. Het duurt wel heel lang eer een dier groot genoeg is. We hebben kruisingen waar legkip, araucana en marans bloed in zit.
De konijnen heb ik sinds de nazomer van 2015. Ik had een konijnenheuvel, maar die was duidelijk niet groot genoeg (al het gras is dood gegaan / 19m2 voor 4 konijnen). De konijnenheuvel maak ik vast aan het kalkoenenhok, zodat zij meer ruimt krijgen. Ik ga nu een verplaatsbaar hok maken voor op het weiland. De bodem zal ook uit dik gaas bestaan, zodat de vossen en marters niet bij de konijnen kunnen komen. Het voordeel van het verplaatsbare hok zal zijn dat de poep van de konijnen uit het hok valt wanneer ik hem verplaats en het gras op de plek waar het hok stond kan herstellen. Het hok moet rond de 6m2 groot worden. Iedere week wil ik het hok verplaatsen. Ze helpen mij daarmee tevens het gras te maaien en verhogen het organische stof gehalte in de bodem. Het nadeel is wel dat ze niet kunnen graven. Konijnen leven van nature in groepen, dus op deze manier kunnen ze wel als groep bij elkaar blijven. Ik moet wel kijken of het op deze manier gaat lukken om jongen te krijgen zonder dat de ram ze doodbijt. Als het echt niet gaat zal ik de ram in een apart hok moeten gaan houden. Van nature leven er meerdere rammen in één groep en krijgen de voedsters ook jongen, dus het zou wel moeten kunnen. Konijnen eten ook veel. De ram is blauw, ik heb één wit vrouwtje en 2 konijngrijze vrouwtjes.
We hebben ook Japanse kwartels gehad, maar deze waren moeilijk in de voortplanting. Verder leggen ze alleen in het eerste jaar goed.
Paddenstoelen
Sinds twee jaar ben ik aan het experimenteren met het telen van paddenstoelen. Als eerste heb ik shiitake, oesterzwammen... in stammetjes geënt. Ik heb helaas wel maar een paar oogsten van al deze stammetjes gekregen. Ik denk dat ik toen ook te weinig pluggen gebruikt heb, waardoor een paar stammetjes niet gelukt zijn. Enkele produceren nog wat. Vorig jaar heb ik echter veel stammen weer ingeënt met myceliums van diverse soorten.
Naast stammen ben ik aan het experimenteren op het telen op beukensnippers. Deze kun je gewoon in de dierenwinkel kopen. In huis kweek ik bijvoorbeeld de gele oesterzwam. Hij produceert niet mega veel paddenstoelen, maar groeit wel heel snel. Oesterzwammen bezitten stoffen die kankercellen doden. Dat bezitten overigens erg veel paddenstoelen.
Ik hoop volgend jaar al meer shiitake, oesterzwammen (3 soorten), beukenzwammen, fluweelpootjes, stobbezwammetje en bietenputzwam te krijgen.
1 Comment
Recommended Comments