Jump to content
  • entries
    91
  • comments
    200
  • views
    5,326

Voedselbos Beek


permanatuurtuin

8,027 views

Dit perceel hebben we in oktober kunnen kopen.

 

Overzicht-tuin-naar-achter-toe14981451332980.JPGOverzicht-tuin-voorste-stuk42201451332983.JPGWeiland-naar-achter-toe90421451332986.JPG

 

Het perceel is 5730m2 meter groot. 800m2 was grasland wat we omgevormd hebben naar iets meer dan 700m2 groentetuin en 100m2 wijngaard. Hoewel we de twee gewoon met elkaar mengen. Het andere gedeelte (4930m2) is een 100 jaar oude boomgaard met appel, peer, kers en pruim, die we nu aan het omvormen zijn naar een voedselbos. De oudste bomen zijn rond de 100 jaar oud, die in een niet al te goede staat zijn. Een aantal bomen ben ik dit jaar gaan herstellen, wat mij rond de 5 jaar gaat kosten. De bomen kunnen immer niet in één keer verjongt worden. Daarnaast staan er nog een paar bomen van rond de 30-50 jaar en 15 jaar oud. Ikzelf heb er nu 1-5 jarige bomen aangeplant. Er is dus een mooi leeftijdsverschil in de boomgaard aanwezig.

 

Kinderen-zandbak53391451332974.JPGLeonardo-wilgenhut54101451332977.JPGWilgenhut-bijna-af95731451332989.JPG

 

Wij zijn echte liefhebbers van fruit en willen zoveel als mogelijk zelfvoorzienend worden.

 

Ontwerp-tuin-Beek-ingericht48411451332033.png

 

1. Fruitbomen

 

Abrikoos (Prunus armeniaca)

 

CLARINA (S) 1st

Clarina - mit der aus Müncheberg stammenden Sorte können Aprikosen auch in kälteren Regionen wegen ihrer hohen Toleranz gegenüber Spätfrösten und ihrer Frosthärte erfolgreich angebaut werden. Mit ihrer orangefarbenen Marmorierung ist sie eine attraktive Frucht für den Hobbygärtner und den Direktvermarkter.

KIOTO® 2st

Kioto® ist sehr reich und mittelspät bis spät blühend, selbstfruchtbar und bringt dadurch sehr frühe und sehr hohe, regelmäßige Erträge.

In Jahren ohne Blütenfrost muss früh und sehr kräftig ausgedünnt werden, sonst leiden die Fruchtgröße und Baumgesundheit.

Die Frucht ist mittelgroß, festfleischig, leuchtend orange und sonnseits ein Drittel rot gefärbt mit gutem Geschmack.

Die Reifezeit liegt kurz vor oder mit Hargrand und Ungarischer Beste.

Die ertragssicherste Aprikose/Marille!

 

KURESIA (S) 1st

Kuresia' überzeugt nicht nur geschmacklich mit ihren aromatischen, gut ausfärbenden Früchten, sondern auch wegen ihrer wunderschönen rosa-roten und üppigen Blüte und wird sowohl für den Hobbygärtner als auch für den Erwerbsobstbau auch wegen der Scharkahärte empfohlen.

Wuchs: kräftiger, robuster Wuchs, leicht breitkronig

 

Tros oranje 1st

Zelfbestuivend

Bloeit eind maart

Hoge productie / kleine abrikoos

Goede smaak

Vooral voor verwerking

 

Appel (Malus domestica)

 

Danziger kant 1st

Sap/cider appel (middenvroeg en lang)

Makkelijk (goede bestuiver)

Sappig en aromatisch vruchtvlees

Begin oktober (houdbaar tot eind januari)

Deze vrij grote glanzend rode appel werd al voor 1760 in Holland en Duitsland gekweekt. De appelboom is zeer sterk en gezond, kan iedere grondsoort aan en bloeit laat, wat het gevaar voor nachtvorst aan de bloesem minder groot maakt. De bloesem is zachtroze en overvloedig. De Danziger Kant geeft een rijke oogst.

De boom wordt middelgroot, waarmee hij ook in een kleinere tuin de blikvanger zou kunnen zijn. De appels zijn geschikt voor de hand en de pers. Ook is er lekkere appelmoes en taart mee te maken. De appels geuren sterk. Dit is niet alleen aantrekkelijk voor de mens, waardoor ook wespen en vogels worden aangetrokken. De zijdeachtige schil kan zo beschadigen.

De appel is plukrijp in september. De niet aangepikte appels zijn houdbaar tot januari.

 

Delcorf 1st

Grote oranjerode appel met strepen. Zeer goed aroma. Wordt gezien als een van de best smakende appels. Deze appel wordt ook wel eens Delbarestivale of Delbar estival genoemd.

In het algemeen een appelboom met een matige tot sterke groei en een tamelijk vroege vruchtbaarheid en een goede productie.

'Delcorf' is vroeg en goed productief, maar heeft soms beurtjaren. Een tijdige vruchtdunning is daarom noodzakelijk.

Bij de teelt van 'Delcorf' vraagt de preventie van schurft wel de nodige aandacht. Bladeren en vruchten zijn erg vatbaar voor de schurftschimmel.

Delcorf appelbomen geven grote, kegelvormige appels met een oranjerode blos of strepen aan de zonnezijde.'Delcorf' kan geoogst worden omstreeks 10-15 augustus en bewaard worden tot half oktober. (Sommige mutanten zijn zelfs bewaarbaar tot half februari).

De vruchten zijn lekker vanaf half augustus. De appels zijn fijnvlezig en hebben een bijzonder goed anijsachtig aroma. (De smaak en geur doet aan exotisch fruit denken).

Sommige jaren kan vanaf einde juli reeds geplukt worden.

Een goed hulpmiddel om het juiste pluktijdstip te bepalen is de fruitpenetrometer. Vroeg geplukte appels bewaren veel langer dan laat geplukte appels.

Handappel voor het einde van de zomer en het begin van de herfst: consumptierijp van half augustus tot half oktober (half november).

Gebruik deze fijne appel als een bijzonder fijne, lekkere handappel. In onrijpe toestand ook bruikbaar voor appelmoes.

Delcorf-vruchten hebben een opvallende rozengeur. Deze opvallend lekkere handappel is ook zeer lekker als stukjes in salades.

 

Eijsdener Klumpke 1st

middelgrote groen-rode appel, calvillevormig, licht conisch, herkomst Nederland, vermoedelijk rond Eisden, gladde schil, wasachtig, vast wit-groen vruchtvlees,gemiddeld sappig, zoetzuur, aromatisch,- eet-en keukenappel. Pluktijd oktober - bewaart tot maart.

korte dikke steel, steelholte met typische knobbel: het klumpke. gladde blinkende schil, groen met donkergeel, donkerrood aan zonkant, meer hoog dan breed witgroen vruchtvlees, vast, fijn, zoet tot lichtzuur, vrij neutraal van smaak

Bloei

plukbewaartijd

gebruik begin mei

oktobertot maart

goed houdbare hand- en moesappel,winterappel (werd vroeger in ingekuild)

 

James grieve 1st

Hij draagt praktisch elk jaar. De vruchtbaarheid is goed en vroeg.

Bloeitijd middenvroeg. Vatbaar voor kanker. Pluk vooral niet te vroeg, dit gaat ten koste van de smaak en behandel ze voorzichtig.

Is een van de beste variëteiten der laatste jaren onder de vroeg rijpende variëteiten. Uitstekend geschikt voor intensieve beplantingen.

Van de James Grieve bestaat een rode variatie, welke echter veel kleiner is en langer houdbaar. Lijkt in geen enkel opzicht op de originele James Grieve. Ook de boom wijkt sterk af, door de veel steilere groei

Afgezien van kurkstip en een zekere gevoeligheid voor kanker is de appel praktisch resistent tegen veel ziektes en kwalen.

Hij draagt praktisch elk jaar. De vruchtbaarheid goed en vroeg.

Hij is een goede bevruchter voor veel appelrassen, en alleen daarom al een aanwinst in de boomgaard. Onder andere Ingrid Marie, Jonathan, Cox Orange, Golden Delicious worden door hem bevrucht.

Hij heeft een zachtzuur, aangenaam zeer fijn aroma.

Hij is mooi: geelachtig met scherpe rode strepen, soms een rode blos

 

Rode dijkmanszoet 1st

Appelboom Rode Dijkmanszoet is erg geschikt als droog en bewaar appel. Deze appel wordt niet aangeraden te gebruiken voor het maken van moes. Immers, na het koken is de smaak matig. Rode Dijkmanszoet is dus een echte droog appel. Ook is de boom weinig gevoelig voor ziektes. Dit maakt de Rode Dijkmanszoet ook geschikt voor de particuliere tuin. De appelboom is niet zelfbestuivend. Bestuiver van de Rode Dijkmanszoet is Golden Delicious, Gravensteiner.

Malus domestica 'Rode Dijkmanszoet' is erg geschikt als droogappel, minder geschikt als moes- en kookappel. De smaak is, na het koken, zeer matig. Goed te bewaren tot in januari. De boom begint pas laat te dragen, Brengt u vrij grote opbrengsten maar heeft daardoor wel wat last van beurtjaren. Dunnen is meestal noodzakelijk.

 

Schone van boskoop 4st

plukrijp: vanaf oktober, wanneer appel gekleurd is.

consumptierijp: januari tot april.

afmetingen: middel tot groot, 82 mm.breed, 76 mm.hoog, gewicht 205 gr., vorm variërend van vlakbolvormig tot hoogrond, vlakke, brede kanten lopen over de vruchtzijden.

vruchtvlees: geelachtig wit, middelvast, grofcellig, sappig, verfrissend zurig, voldoende zoet, met krachtige Reinetten-aroma.

Eind september tot midden oktober, het liefst zo laat mogelijk om een zo hoog mogelijk suikergehalte te verkrijgen, de vruchten hangen apart, windvast tot aan optimaal pluktijdstip. Later vruchtval, plukprestatie hoog, niet drukgevoelig, goed transporteerbaar.

In natuurlijke opslag tot maart, neiging tot slap worden, vruchten op M9 rijpen vlugger. Bewaren in folieverpakking verhinderd vroegtijdig slap worden, lopende controle op klokhuisrot, koele opslag tot april niet lager dan +4 ºC. Soms vatbaar voor temperatuurbederf en scald.

Voor vers gebruik vanaf december, huishoudelijk voor alle verwerking, industrieel voor sap.

Groeit sterk tot zeer sterk, op M9 middelsterk. Gesteltakken schuinopwaarts tot horizontaal, regelmatig met zijhout bezet waaraan de stekeltwijgen en sporen zitten. Kruinvorm breed- en vlakbolvormig, geschikt voor haagvorm moet dan wel op langzaam groeiende onderstam gekweekt worden. Vormt een zeer grote boom, draagt tamelijk laat, maar dan zeer goed en vrij regelmatig. Bij slechte verzorging/snoei onvruchtbaar.

 

Sneeuwappel / Transparente blanche 1st

De oude 'oogstappel' is een hele vroege appel, die soms eind juli, maar zeker in de eerste helft van augustus al rijp is.

Het is een wat ziekte-gevoelige boom, maar het is een zeer goede bestuiver voor andere rassen.

De vrucht is heeft, zoals de naam al zegt, een transparant aandoende, wittig-gele schil.

Het vruchtvlees is friszoet, maar wordt snel melig als de appel te ver doorrijpt. Het is geen geschikte bewaarappel, maar zo vroeg op het seizoen is daar ook nog geen behoefte aan!

Malus domestica ´Transparente Blanche´ is een zeer vroege hand- en moesappel, ook bekend als Yellow Transparent. Het ras draagt wel regelmatig, doch de productie is aan de lage kant. Op sommige gronden heeft men zeer veel last van kanker. De pluktijd rond eind juli, begin augustus en is daarmee meestal de eerste rijpe appel van het seizoen.

De appelen zijn nog kort te bewaren tot de 3 de week van aug. (een 14-tal dagen). De bomen groeien zwak met een steile opgaande kroon. De opbrengst begint vrij vroeg, is middelhoog en is regelmatig. Toch niet meer zo populair. Tegenwoordig kiest men meer voor de iets later rijpende, mooier gekleurde Stark Earliest.

 

Sterappel 2st

De boom groeit op zaailing in het begin langzaam, maar gestaag later toenemend sterker. Gesteltakken schuin- en steilopwaarts, in het begin dunne houtgroei; zijhout later hangend, regelmatig bezet met middel en lange vruchttwijgen en stekeltwijgen. Kruin breedpiramidaal, breed uitgroeiend, De boom heeft de neiging vooral aan de toppen van de takken te dragen, Vooral op latere leeftijd.

Het is een late langdurige bloeier,vaak ontbreken juiste laatbloeiende bevruchters; weinig vruchtontplooiing, ten onrechte geweten aan de weersomstandigheden; aan oudere bomen dikwijls alleen bloei aan enkele zijden van de boom die dan jaarlijks afwisselend bloeien, waardoor de boom toch ieder jaar vruchten voortbrengt; bloei in het begin eindstandig aan vruchttwijgen, later op korthout.

De boom is laat vruchtbaar. Draagt echter op latere leeftijd bij goede behandeling regelmatig. De vruchten zijn moeilijk te plukken aan oude hoogstammen, omdat de vruchten aan dun hout en aan de uiteinden hangen; vruchten zijn gelijkmatig middelgroot. De sterappel moet half september geplukt worden en kan vanaf half november gegeten worden. De smaak is lichtzuur en matig tot goed. Bij onvoldoende narijping in de zon zijn de vruchten erg zuur en heeft het vruchtvlees een witte of fletsrode kleur.

Bewaren is in natuurlijk opslag tot januari mogelijk, daarna rimpelig, vruchtvlees melig bij lang bewaren, beste tijd om uit de opslag te halen is vóór Kerstmis. Koelopslag mogelijk bij +3 tot +4ºC. 4 tot 5 maanden. Het nakleuren van de appels doet afbreuk aan de houdbaarheid van de appel.

Gebruik als rode kerstappel voor vers gebruik, voor sap. Moes kan maar wordt wel bruinachtig van kleur. Decoratie in kerststukjes, uitgehold voor pasteitjes

 

Zoete kroon 2st

Gevonden door de heer S.H. Brouwer te Noordbroek in de tuin van mevr. Van der Molen-Stelmaker aldaar rond 1870 en door Brouwer rond 1890 in de handel gebracht. Dit ras werd Zoete Kroon genoemd om het te onderscheiden van een ander Gronings ras, de Groninger Kroon, dat ook wel Zure Kroon werd genoemd. Dit ras werd hoofdzakelijk in Groningen en wat in Noord-Holland geteeld. De Zoete Kroon is later opgekomen en ook weer later afgevoerd dan de Zoete Ermgaard, namelijk in 1975, maar de vrucht is kwalitatief iets minder dan de Zoete Ermgaard. De appel is genoemd naar de vrouw van de heer Brouwer, Jantje Kroon. Ook de Groninger Kroon is naar haar genoemd

De boom groeit tamelijk/matig sterk en vormt een vrij grote, dichte boom.

De boom draagt tamelijk vroeg, regelmatig en goed. Heeft soms beurtjaren. Is voor een zoete appel zeer productief. De vrucht is tamelijk klein, vooral die van oudere bomen, die zeer gemakkelijk afvallen

Tot in december kunnen de vruchten bewaart worden, in koelhuis nog wat langer tot half februari. Zoete Kroon is in het zuiden van Nederland, in tegenstelling tot het noorden, slecht bewaarbaar en is dus daar een herfstappel. De middelmaat en grotere vruchten bewaren het best.

Er is sprake van dichte groei, daarom is geregeld uitdunning noodzakelijk. Zorg vooral voor een open kroon. De boom moet gedund worden, met het doel beter ontwikkelde vruchten, voorkomen van beurtjaren, behoud van de boomvorm, zelfs op oudere leeftijd. Bij niet dunnen blijven vruchten te klein.

Augurkenstruik (Decaisnea fargesii)1st

Chine/himalaya

familie van de akebia-achtigen

lichtgroen sappig vruchtvlees met delicate perensmaak

Melksap bijt

 

Bamboe's

Phyllostachys atrovaginata 2st

Deze enorme bamboe geurt als wierook bij hard wrijven op de halmen. Een mooie rechtop groeiende soort met fijn blad,zeer geschikt als haagplant en als bos. Heeft opvallend grijs-zwarte scheuten. Deze kaarsrechte soort is bij uitstek geschikt om mee te bouwen! Is in de handel gekomen via laboratoriumvermeerdering, maar wij vermeerderen voor de zekerheid ouderwets door planten te delen of uit wortelstek. Kan onder gunstige omstandigheden nog enkele meters hoger worden dan aangegeven. Vraagt in de zomer veel water.

Bladhoudend 5-9 m / groenblijvend / goed winterhard

Heel winterhard, heel hoog 5-8 m, heel dik (>35mm), blad is 8-15 cm, snelle kruiper, volle zon, als cluster, de beste grote reus, goed kwaliteit bamboestelen, eetbare scheuten

 

Phyllostachys bissetii 1st

Donker groen blad, verdraagt extreme omstandigheden goed. Eén der sterkste bamboesoorten, waar een oersterke haag of windsingel van kan worden gekweekt. Er kan zelfs een carport mee worden gebouwd! En de scheuten zijn nog eetbaar ook.

Bladhoudend / groenblijvend / goed winterhard

Donkergroene stelen en heel winterhard, heel hoog 5-8 m, dikke stelen (25-35 mm), blad 8-15 cm, redelijke snelle kruiper, van half schaduw tot volle zon, cluster of als heg, goede kwaliteit stelen, eetbare scheuten

 

Phyllostachys dulcis 1st

Deze bamboe is bekend om de lekkere scheuten; in ons land kan men hiervoor hiervoor ook de iets sterkere P.sp. Shanghai 3 of P.vivax kiezen. Halmen dik in verhouding tot de hoogte.

Matig wintergroen

heel winterhard, heel hoog 5-8 m, heel dik (>35mm), blad 8-15 cm, snelle kruiper, volle zon, cluster, zoete eetbare scheuten

The masses of large drooping leaves, the thick culms, and a white ring at the node make this one of our most beautiful bamboos. Sweetshoot bamboo is also one of the quickest growing. It gets very thick canes for its comparatively short height. Phyllostachys dulcis will occasionally display cream-colored stripes on its culms. This species is grown in China for its tasty shoots early in the season. Shoots begin appearing around the end of April in the Pacific Northwest and are among the best of the edible bamboos. P. dulcis is a great option for people who like the really thick diameter canes, but don't want towering height of over 40 feet. Dulcis is probably the best bamboo for creating a small scale "Bamboo Grove" because it can make large canes even in tight spaces. Just be sure to have a good maintenance system in place to control the spread.

 

Phyllostachys nigra 1st

Zwarte stengels, hoogwaardig hout; prachtig voor een zuidmuur; wordt lelijk op een winderige plek; moet de hele dag zon hebben om het goed te doen. verdraagt droge en arme zandgrond goed.

Matig wintergroen

goed winterhard, hoog 4-5 m, volle zon, redelijke snelle kruiper, blad 8-15 cm, mooie zwarte stelen, eetbare scheuten

 

Phyllostachys praecox 1st

Vroeg uitlopende bamboe met zoete scheuten, snel dikke stammen, later sterk overhangend; geschikt voor een zeer warme plek. Niet de mooiste soort.

Bladverliezend

Goed winterhad Winterhard, hoog 4-5m, dikke stengels (25-35 mm), blad 8-15 cm, redelijke kruiper, volle zon, cluster, eetbare scheuten, vroeg.

 

Phyllostachys sp. Shanghai 3 1st

Reuzenbamboe, zeer gewaardeerd voor de heerlijke eetbare scheuten. Zeer verwant aan P. iridescens. Maakte in 2014 scheuten van ruim 50 mm dikte en in 2015 een scheut van 70 mm dik.

Bladhoudend

goed winterhard, heel hoog (5-8 m), heel dik (>35mm), blad 8-15cm, volle zon, cluster, goede kwaliteit stelen, lekkere eetbare scheuten

 

Phyllostachys vivax. 1st

Allerdikste bamboe in NL: tot 6 cm of zelfs meer ... Deze bamboe is verplicht voor iedereen die écht dikke "tropische" maten bamboe in de tuin wil krijgen.

Licht bladverliezend

Bladverliezend in koude klimaten, winterhard, Heel hoog (5-8 m), heel dik (>35 mm), blad 8-15 cm, redelijke snelle kruiper, volle zon, als los exemplaar en cluster, de hoogste en snelst groeiende bamboe, eetbare scheuten.

 

Banaan

 

Musa sp. 'Helen's Hybrid' (via zaden optelen, dus nog niet zeker dat het lukt)

 

Eeze schitterende soort is zeer waarschijnlijk een kruising van de Musa sikkimensis en de Musa "Chini-Champa" en heeft zeer zoete, smakelijke vruchten, zeer populair in de Darjeeling streek in India.

Musa "Chini-Champa" is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het fruit en de kleur: de rode middennerf, de rode onderzijde van de bladeren, de witte wasachtige bladstelen en de roodachtige stam.

Musa sikkimensis lijkt verantwoordelijk voor de winterhardheid wat er voor zorgt dat deze banaan tot 1700 meter kan groeien. Een unieke kruising dus.

De vruchten zitten vol zaden maar de kwaliteit is zeer goed. Waarschijnlijk een van de weinige koude tolerante bananen.

-12°C

Che (seedless/thornless)

 

Grafted osage root stock

 

Che-fruit of Cudrania Tricuspidata is een kleine boom die afkomstig is uit centraal China tot aan de sub-himalaya. De boom behoort tot de familie van de Moracaea of moerbeiachtigen waartoe ook de vijg en de moerbeiboom behoren en is sterk verwant aan de Noord-Amerikaanse Osagedoorn of Maclura Pommifera.De jonge boom is zeer doornig maar naarmate de boom ouder wordt verdwijnen ook de doornen. Het blad varieert van ovaal en puntig tot drielobbig (vandaar de naam “tricuspidata”= drielobbig)een beetje als een moerbeiblad maar met gladde randen.

De boom is tweehuizig wat wil zeggen dat er ofwel enkel mannelijke ofwel enkel vrouwelijke bloemen op één exemplaar te vinden zijn . Uitzonderlijk produceert een mannelijke boom echter ook wel eens enkele vrouwelijke bloemen. In het wild produceert de Cudrania veel uitlopers wat in een tuin uiteraard nadelig is.

De aangeboden variëteit is vrouwelijk en produceert vruchten zonder dat bestuiving nodig is , de vruchten zijn dus zaadloos. Bovendien is deze uitzonderlijke variëteit volledig doornloos zodat ook in een tuin waar kinderen spelen deze soort op zijn plaats is. Deze cudrania is zeer winterhard en is geënt op de nauw verwante Osagedoorn uit de VS wat ervoor zorgt dat de boom geen uitlopers maakt.

De zeer decoratieve op ronde moerbeien lijkende vruchten hagen in paren net zoals kersen, ze worden ongeveer 1,5 cm groot en rijpen in november tot een mooie rode kleur. Zolang ze niet rijp zijn voelen ze erg hard aan en bij openbreken komt er melksap uit de vrucht net als bij een vijg. Bij volledige rijpheid zijn de vruchten erg zoet en sappig en smaken wat naar meloen met vijgen. Om goed te rijpen hebben de vruchten wel een goede zomer nodig.

 

Gele kornoeljes (Cornus mas)

EXOTICHESKIJ

EKZOTICHESKIJ ist ukrainische Sorte mit attraktiven Birnenform und ausgezeichnetem süßem Geschmack. Fruchtfleisch dunkelrot, aromatisch, Reife Früchte haben gute Haltbarkeit und Lagerfähigkeit von ca. 3-4 Wochen.

Wuchs: aufrecht

Blüte: selbstfruchtbar

Frucht: groß, länglich, Gewicht 7,3-8,5 g, Länge 4,1-4,6 cm, Breite 1,7-1,9 cm, Zuckergehalt 10,4%. Kernanteil nur 10%. Reife Früchte sind köstlich frisch, sondern eignen sich auch für die Verarbeitung als Gelee, Marmelade, Fruchtsaft, Sirup oder kandierten Früchten.

 

Red star (Vidubetskii) 1st

Productief

Grote vruchten

Zoete aromatische smaak

 

Jolico 1st

Goede productie van grote vruchten

Goede bestuiver / bloemen zijn zelfsteriel

24-30 mm lang en 13-20 mm breed

Goede smaak

 

Japanse rozijnenboom (Hovenia dulcis)

Seedling 60-120 cm 2st

 

Grote struik/kleine boom

Bloei juni/augustus

Bloemstelen smaken als rozijnen (zoet)

Licht vorstgevoelig (kuipplant)

 

Jujube (Ziziphus jujuba)

 

Jujube spec. 3st

 

LANG

Die chinesische Dattel (Ziziphus jujuba) LANG stammt ursprünglich aus dem Norden von China. Zur Zeit der Römer gelangte die Frucht der Chinesischen Dattel in die mediterranen Regionen von Europa und wird dort nun fast als einheimische Pflanze angesehen. Die runden oder ovalen Früchte der Brustbeere, wie die Chinesische Dattel auch genannt wird, erinnern stark an eine echte Dattelfrucht. Die Früchte werden im asiatischen Raum als Heilmittel angesehen und kommerziell angebaut. Die Früchte der Chinesischen Dattel einiger Kulturformen weisen einen Zuckergehalt von bis zu 45% auf. Getrocknet lassen sich die Früchte bis zu einem Jahr lagern. Von der Chinesischen Dattel existieren Zuchtformen mit und ohne Dornen (selten).

 

Li 2st

Large, round fruit up to 3 ounces in mid-August. May be picked at the yellow-green stage. Tree is many-branched, yet narrow and upright. Best eaten fresh. Best first tree to have.

Mid Season

 

Kaki achtigen

Amerikaanse persimoens (Diospyros virginiana)

http://www.exotickerostliny.cz/en/katalog-rostlin-othermenu-95/tomely-othermenu-85/68-diospyros-virginiana.html

 

Campbels NC10 1st

Forse groeier met ronde zoete vruchten

This cultivar is one of John Gordon’s top 5 most recommended varieties. It ripens early and is suitable even to the northernmost Persimmon tree cultivation zones.

 

Morris Burton 1st

Morris Burton, From John Gordon In NY good fruit and is very good tasting

NC21 1st

Supersweet (NC21): Vroegrijpe variëteit die makkelijk en veel vrucht zet zonder bestuiving. De zoete vruchten kunnen reeds gegeten worden als ze nog maar net een beetje zacht zijn onder lichte vingerdruk. De enige variëteit die de hard eetbare kaki’s benadert.

 

'Super Sweet' comes from the selection made by John Gordon. It produces rather atypical, very sweet fruit.

 

Pieper 1st

Middelmatig grote ronde vruchten . De vroegst rijpende variëteit (half sept.). heeft ook geen bestuiving nodig voor goede vruchtzetting.

'Peiper' is a cultivar brought from southern Ontario, Canada. It produces small orange fruit that ripens in the middle of October.

 

Ruby 1st

'Ruby' is a cultivar with bigger reddish fruit that ripens in late October.

 

Szukiss 1st

éénhuizige variëteit. Redelijk kleine vruchtjes maar zoet en vroegrijp. Goede bestuiver voor alle andere variëteiten terwijl de boom zelf toch ook nog vruchten geeft in tegenstelling tot alle andere mannelijke bomen.

'Szukis' produces small fruit and is more often used as a pollinator than popular cultivar.

 

Yates 1st

De grootste vruchten onder de persimmons (tot 5 cm). Zet zéér veel vrucht zonder bestuiving maar de vruchten rijpen redelijk laat.

'Yates' is one of those varieties that John Gordon puts in his top 5. It produces enormous, sweet, orange fruit that ripens on the middle of October.

 

Lotusboom (Diospyros lotus)

 

Hermafrodite 1st

Zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen.

 

Maalte 2st

Een vrouwelijke selectie met massa’s vruchten. Pas eetbaar als ze helemaal donker zijn, dan smaken ze naar dadels.

 

Mannelijke plant 1st

 

Onbekende plant 1st

 

Kaki (Diospyros kaki)

 

HACHIYA (Diospyros kaki) 1st

Kaki HACHIYA ist eine großfrüchtige Sorte Typ PCA (Pollination Constant Astringent) = die Frucht enthält unabhänig von einer Fremdbestäubung bei der Ernte den Gerbstoff Tannin, welcher bei Verzehr eine leicht pelzige Zunge verursacht. Dh. Früchte können nicht direkt vom Baum nach Färbung gegessen werden, aber erst 2 Wochen nach der Ernte und Lagerung bei Raumtemperatur, wenn die Früchte weich werden und verlieren ihren bitteren Geschmack.

 

Hyakami gosho 1st

Is éénhuizig en heeft dus mannelijke en vrouwelijke bloemen. Dikke enigszins cylindrische ronde vrucht die hard kan gegeten worden, vroegrijp.

Koshu hyakume?

Early varieties

CFA varieties – bitter

The fruit of always bitter cultivars has light pulp before and after ripening. Unripe pulp is very bitter, but the bitterness fades as it ripens and the pulp becomes sweet.

 

Kuro Gaki 1st

De enige variëteit met pikzwarte vruchten, (maar oranje vruchtvlees). Ajuinvormige vruchten. Vroegrijpend / klein, jedoch sehr süß und aromatisch

 

MATSUMOTO WASE FUYU (Diospyros kaki) 2st

Kaki MATSUMOTO WASE FUYU ist eine großfrüchtige Sorte Typ PCNA (Pollination Constant Non Astringent) = Früchte in dieser Kategorie sind bei Vollreife nie adstringierend. Vorraussetzung ist jedoch ein geeignetes warmes Klima, damit die Früchte sich wirklich bis zu Vollreife entwickeln können. Dh. Früchte können direkt vom Baum nach der Pflückreife gegessen werden.

 

Mikatani Gosho 2st

laatbloeiende variëteit maar vroegrijpende variëteit.ronde zeer platte bijna schotelvormige vrucht met een typisch kuiltje in het midden. Opvallend opgaande groei (zuilvormig). Groeit stevig. Vrucht moet narijpen.

 

MRIJA (Diospyros kaki) 1st

Kaki MRIJA ist eine neue russische Sorte. Ist genung frosthart, wird auch zur Anpflanzung außerhalb Flachland empfohlen.

Wuchs : ein 10-jähriger Baum ereeicht eine Höhe von 4 m, Krone hat eine Halbkugelform

 

NIKITA´s GIFT (Diospyros kaki x virginiana) 1st

Zuverlässig widerständich gegen Befall durch Schädlinge und Pilzkrankheiten, während der Vegetation ist chemischer Schutz nicht notwendig.

Nikitskaya Bordovaya = “Nikita’s Gift”: herkruising van Rosseyanka met D.kaki. Als jonge boom een zéér stevige groeier. Bladeren lijken vooral op D.kaki. Vruchten als D.kaki . zéér winterhard!!

 

ROSSIJANKA (D.kaki x D.virginiana) 1st

'Rosseyanka' is a patented hybrid variety originating in Jalta too. It produces slightly smaller fruit than 'Nikitas Gift' and its foliage resembles that of D. virginiana. There have been reported significant differences in fruit size and ripening time from plants grafted on various rootstocks; 'Rosseyanka' grafted on D. lotus ripens later (end of October) and the fruit must be in our climate harvested before the first frosts and kept inside the cold storage room, where it will consequently ripen. If you graft this variety on D. virginiana, you’ll get slightly smaller fruit that however ripens during October and is delicious even unripe

ZIROTSCHKA (Diospyros kaki) 1st

Kaki ZIROTSCHKA ist eine neue russische Sorte. Ist genung frosthart, wird auch zur Anpflanzung außerhalb Flachland empfohlen.

Wuchs : ein 10-jähriger Baum ereeicht eine Höhe von 3 m, Krone hat eine Halbkugelform

Blütezeit: Juni. Diese Sorte ist selbstfruchtbar, braucht keinen Bestäuber

Frucht: mittelgroß, 60-120g, Schale orange, Fruchtfleisch orange-rot, süß, sehr schmackhaft

Reife : Ende September

 

Kersen

 

Zure kersen (Prunus cerasus)

 

Rheinische schattenmorelle 2st

Zure kers (verwerking tot sap, wijn, compote en jam)

Wrange roodbruine vrucht (begin augustus)

makkelijk (weinig zon, goede bestuiver / zeer late bloei)

zure kers of morel Rheinische schat

 

Kelleriis nr. 16 2st

Een zacht zure tot lichtzoete morel, zelfbestuivende kers. Wordt ook wel 'kriek' genoemd. Morellen zijn erg makkelijk in onderhoud en passen op iedere ondergrond. De vruchten zijn ideaal om tot jam te verwerken.

Prunus cerasus ´Kelleriis 16´ geeft vroege, grote, donkere noordkrieken. Het is een zeer vruchtbare soort die minder gevoelig is voor monilia dan de ´Noordkriek´.

 

Zoete kersen (Prunus avium)

 

Dubbele meikers 1st

De afkomst van deze zeer bekende en in ons land gezochte kers is niet meer te achterhalen. In de Betuwe vindt men hiervan groote boomgaarden met zeer oude boomen. Het is de bekendste soort kers en kan door vele soorten worden bestoven.

De boom groeit tamelijk goed, wordt evenwel groot, is zeer gezond en draagt sterk. De eenjarige takken zijn matig lang met nog al korte leden, de knoppen zijn puntig en staan afwijkend. De bladeren geeft deze soort ook eigendommelijk aan sommige takjes, welke dan minder snel groeijen, smalle bladeren in den vorm van wilgenbladeren. Men heeft beweerd dat van deze soort twee verscheidenheden bestaan, eene met lange en eene met korte stelen, dit hangt van den meer of minderen sterk groei af. In 't eerste geval zijn de takken langer, de bladeren grooter, de stelen langer. Worden de boomen op zware grond geplant, dan is de groeiwijze meer gematigd, en dan zal men kortere zomertakken, kleinere bladeren en kortere vruchtstelen vinden, voor alle vormen aan te bevelen

Gedurende de geheele maand Juni kan deze kers geoogst worden en laat zich aan de boom lang bewaren. Is verder vooral als tafelvrucht bekend en algemeen boven alle andere kersen hier te lande bemind.

 

Gascogne tardive de Seninghem 1st

Gascogne tardive de Seninghem (ENR)

Zeer sterke, opgerichte groei, vrucht geel + rood, half krakend, half juli, zoet

 

Hedelfinger 1st

Grote roodbruine vruchten

Rijpt laat.

Een heerlijk smakende zoete kers met een vast kersrood

vruchtvlees die laat rijpt

Bloeitijd middenlaat

Hoogwaardige dessertkers

Zelfbestuivend

Bomen groeien sterk

 

kersen spec. 4st

 

Kweepeer (Cydonia oblonga)

 

CYDORA-ROBUSTA® 2st

Feuerbrand ist das größte Risiko für einen erfolgreichen Quittenanbau. Mit dieser Sorte ist es gelungen, dieses Risiko nahe Null zu bringen, da Cydora Robusta extrem widerstandsfähig gegen Feuerbrand ist.

Eltern: 'Konstantinopler' x 'Ronda'

Wuchs: mittelstark wachsend

Blüte: selbstbefruchtend, robust

Reifezeit: Anfang bis Mitte Oktober, Verwendungsreife Oktober bis November

Aussehen: birnenförmige, leuchtend gelbe Früchte, geringe Filz-Behaarung

Qualität: Fruchtfleisch cremegelb, Geschmack typisches Quittenaroma, kräftiger Geruch

Ertrag: früh und hoch

Besondere Hinweise: sehr vielseitige Verwendungsmöglichkeiten für Saft, Gelee, Bratenbeilage etc. Sehr hart gegenüber Feuerbrand, Blattfleckenkrankheit und Mehltau.

Der Geruch der Früchte ist kräftig und der Geschmack sehr aromatisch und ausgeglichen süß-sauer.

Reife: Mitte Oktober erntereif

Verwendung: Saftgewinnung, Gelee, Marmelade,

 

Leskovacz 1st

Het vruchtvlees blijft wit na het koken, de vruchten zijn appelvormig en de bloemkleur is roze/wit in mei. Pluktijd ligt tussen eind september en half oktober. De vruchten zijn vaak een beetje behaard, geel tot groen van kleur.

 

de appelvormige kweepeer Leskovacz vormt een goed groeiend boompje met een ronde kroon. In mei verschijnen de prachtige rozewitte bloemen, gevolgt door de grote ( circa 1 kg) goudgele appelvormige vruchten, deze zijn begin oktober plukrijp en consumptie rijp.

vrucht: appelvormige grote goudgele vrucht.

smaak: hard en wrang, pas na koken eetbaar, lekkere typerende geur. gebruik: niet geschikt voor rauwe consumptie, lekkere jam of gelei van te maken, of sap of likeur, tot en met december te bewaren.

 

Portugal 1st

'Portugal' kenmerkt zich door de sterke groei en een grote productie Deze rijpen alleen wanneer de plant op een beschutte warme plaats staat. Ze zijn slechts gekookt te verwerken in diverse gerechten.

De kweepeer portugal heeft een geweldige smaak en is zelfbestuivend. Deze plant groeit snel maar stabiel, en geeft veel kweeperen. De kweeperen zijn matig-groot en peervormig van vorm. De vruchten zijn vaak een beetje behaard, geel tot groen van kleur.

De Portugal word gezien als een van de beste rassen.

Als u de kweepeer kookt kan het witte vruchtvlees verkleuren tot rozerood.

 

Vranja 1st

Vranja is een bekende peervormige kweepeer. De bloemkleur is roze/wit in mei en de pluktijd ligt tussen eind september en eind oktober. De vruchten zijn vaak een beetje behaard en geel tot groen van kleur. 'Vranja' staat bekend om zijn zeer grote vruchten, soms tot wel een Kilo van gewicht.

 

Maggiboom (Toona sinensis)

2 st

Niet vorstgevoelig

Kan een harde groeier zijn

Jonge scheuten en bladeren zijn gekookt eetbaar

Uien/knoflook aroma

Ook als thee

 

Meidoorn

 

Crataegus ellwangeriana 2st

oostelijke VS. Middelgroot ovaal getand blad. Grote doornen. Rode zéér lekkere erg geparfumeerde vruchten van 2 tot 2,5 cm vanaf half september.

 

Mispel (Mespilus germanica)

 

Delice des Vannes 2st

Schijnt een van de lekkerste mispels te zijn

 

Macrocarpa 1st

Grote vruchten

snelgroeiend

Nov. Dec.

Zelfbestuivend

Westerveld 1st

Westerveld' kenmerkt zich door middelgrote vruchten met een goede zachte smaak. De bruine vruchten hebben grote kelkslippen. De harde mispels zijn pas eetbaar wanneer ze gaan rotten. Rijkdragend met middelgrote bruine vruchten.

 

Moerbeien

 

Morus nigra (spec. en Aalst) 2st

Aalst: lokale selectie afkomstig van zéér oude boom, draagt een overvloed van zwarte sappige zéér dikke vruchten (4x3cm). De allerbeste moerbei qua smaak.

 

Morus alba

 

Sugar cube 2st

Vorm veel kleine witte moerbeien die al op de boom drogen. Zoet. (Hunza White: massa’s zéér zoete spierwitte vruchtjes die makkelijk kunnen gedroogd worden. Rijpt vanaf half juni.)?

 

Lavendel 1st

Grote soms markant gekleurde wit-lavendelkleurige en zéér sappige vruchten. Zéér rijk dragend. Zéér winterhard. Rijpt vanaf half juni. De typische lavendelkleur verschijnt enkel op heel rijpe vruchten die in de zon hangen. één van de beste soorten voor onze streken.

 

Rupps roumanian 1st

Rupp’s: Overvloedige vruchtdracht….grote dikke zéér sappige zwarte vruchten rond half juni. Deze vruchten beginnen reeds zéér vroeg rood te kleuren maar zijn pas rijp wanneer ze echt volledig zwart zijn.

Morus rubra

Illinois everbearing 1st

Illinois Everbearing: Een zeer langdurige vruchtdracht. Begint eind juni en gaat door tot eind augustus,op die manier overlapt deze de vruchtdracht van Morus alba tot Morus nigra. Een overvloed van dikke lange zwarte zoetzure vruchten. Één van de allerlekkerste moerbeien maar een zéér stevige groeier als jonge boom.

 

Geraldi dwarf 1st

Geraldi dwarf: Identiek aan de “Illinois everbearing” maar is een dwergvorm die slechts 3 meter hoog wordt.

 

Broussonetia kazinoki (Japanse papierboom) 1st

Broussonetia kazinoki is een kleine eenhuizige boom die in de zomer kleine hel-oranje vruchten draagt. De vruchten zijn zoet en sappig, maar laten een prikkelend gevoel na in de mond.

 

Nectarines en perzikken

 

BENEDICTE (S) (Prunus persica)

Benedicte ist hoch-attraktive großfrüchtige Sorte.

Herkunft: Französische Sorte von M. Meynaud in Bouches du Rhone gezüchtet

Frucht: groß bis sehr groß (200g), ebenmäßig rund, weißfleischig, gering behaart, gelb-grün, mit roter verwaschener Deckfarbe, Fruchtfleisch gut steinlöslich, mit kleinem Stein

Geschmack: ausgezeichnet, süß

Reife, Lagerung: Mitte bis Ende August, gut lagerbar und transportfähig

Bemerkungen: gute, widerstandsfähige Sorte für Erwerb und Hausgarten, muss nur wenig ausgedünnt werden

'Benedicte' is een populair nieuw perzikras. Dit ras staat bekend om zijn resistentie tegen krulziekte. Dit betekend dat dit ras in mindere mate, of geen last heeft van krulziekte. De vruchten zijn middelgroot tot groot en hebben een rode kleur.

Sappig, aromatisch, zeer g ezond ras; zelfbestuivend.

 

FLAVOURTOP (Prunus persica var. nucipersica)

Großfrüchtige gelbfleischige Nektarine mit ausgezeichneten Geschmackeigenschaften. Widerstandsfähig gegen Kräuselkrankheit.

Wuchs: stark

Blüte: selbstfruchtbar

Frucht: groß, 250-300g, rund, glatt

Farbe: Grundfarbe intensiv dunkelrot

Fruchtfleisch: gelb, saftig, löst gut vom Stein, Geschmack aromatisch

Reife: Ende Juli - Anfang August

Ernte: hoch, stabil

Gesundheit: beständig gegen Kräuselkrankheit (Taphrina deformans), für ökologisches Anbau geeignet

Eignung: sehr gute Kompottfrucht, da nicht verbräunend, festes Fleisch und deshalb sehr gut lagerfähig

nucipersica 'Flavortop' smakelijke nectarine voor een koel klimaat, los van pit

 

HONEY KIST® (Prunus persica var. nucipersica)

Flache Nektarine mit schöner, roter Färbung, süß uns saftig. Widerstandsfähig gegen Kräuselkrankheit.

Wuchs: stark

Blüte: selbstfruchtbar

Frucht: groß, 200-250g, rund, glatt

Farbe: Grundfarbe intensiv dunkelrot

Fruchtfleisch: gelb, saftig, löst gut vom Stein, Geschmack aromatisch

Reife: Ende Juli - Anfang August

Ernte: hoch, stabil

Gesundheit: beständig gegen Kräuselkrankheit (Taphrina deformans), für ökologisches Anbau geeignet

Eignung: sehr gute Kompottfrucht, da nicht verbräunend, festes Fleisch und deshalb sehr gut lagerfähig

Die Nektarine Honey Kist® ist die erste Nektarine, die resistent gegen die Kräuselkrankheit ist - das erspart den Einsatz von Chemie! Daher ist diese sehr gesunde und robuste Neuzüchtung ideal für jeden Hobbygärtner. Die mittelgroßen Früchte der Nektarine Honey Kist® (Prunus persica var. nucipersica) haben ein gelbes Fruchtfleisch, sind herrlich süß & saftig und können um Juli/August geerntet werden. Nach der herrlichen Blüte im Frühjahr zeigt sich der selbstfruchtbare Nektarinenbaum im Sommer sehr ertragreich und Sie können viele frische, aromatische Früchte pflücken und genießen!

 

Pawpaw (Asimina triloba)

Davis 4st

Selected from the wild in MI by Corwin Davis in 1959. Introduced in 1961 from Bellevue, MI. Medium sized fruit, up to 5 inches long; green skin; yellow flesh; large seed; ripens 1st week of October in Michigan; keeps well in cold storage.

 

Ellis 1st

Veel vruchten

Grote vruchten

Tegen schimmelziektes

Citrus/mango

Ellis pawpaw seeds come from a tree-cluster with high productivity located in an old neighborhood that's been around since the mid-1800s. There are at least two varieties in the tree-cluster. In 2010 the yield easily exceeded 80 lbs, and it was probably more than 100 pounds. In 2011 we picked more than 25 gallons.

The fruit has a sweet and mellow-taste that we never get tired of (unlike some of the other trees). The skin is blemish-free with a light golden-green color and scuppernong blush. These ripen very early like most pawpaw trees in Richmond, KY -- about the same time as the Pennsylvania Golden cultivar -- from mid-August to early September in Central Kentucky. Seedlings are likely to produce fruits that vary considerably from one tree to the next.

This product is the best offering for deer hunters that want a lot of "bait trees" for their money. The aroma of ripening pawpaw fruit is irresistible to deer and there are plenty of fruits on these trees.

 

Ford amend 2st

In 1950 in een wildbestand in Oregon ontdekt door Ford Amend. Middelgrote vrucht met geelgroene schil en oranje vruchtvlees. Rijpt eind september.

 

Gent 2 1st

Uitmuntende vrucht uit de plantentuin van Gent van zaden die oorspronkelijk afkomstig waren uit het Morton arboretum in Iroquois, Illinois.. middelgrote groene vrucht met boterkleurig vruchtvlees. Zéér sterk geurend met uitmuntend en zoet aroma. Rijpt steevast de 2e week van oktober.

 

NC1 2st

Kruising tussen Davis en Overleese geselecteerd in Ontario ,Canada door Douglas Campbell in 1976. Grote vrucht met weinig zaden, gele schil,geel vruchtvlees en vroegrijpend rond half september

Hybrid seedling of Davis x Overleese; selected by R. Douglas Campbell, Ontario, Canada, in 1976. Fruit has few seeds; yellow skin and flesh; thin skin; early ripening, 15 Sept. in Ontario and early September in Kentucky. Fruit size large; averaging 180 g/fruit and 45 fruit per tree at KSU.

 

Overleese 2st

In het wild gevonden in Indiana in 1950. Grote vrucht met weinig zaden.

De vruchten hangen in trossen van 3 tot 5. licht gele schil bij rijpheid en boterkleurig aromatisch zoet vruchtvlees. Vroeg rijpend in eind september.

 

PA-Golden 4 1st

Selected as seedling from seed originating from George Slate collection by John Gordon, Amherst, NY. Fruit: yellow skin, golden flesh; matures mid-September in NY.

 

Prima 1216 4st

mooie grote groene vruchten met geel vruchtvlees bij rijpheid

goede smaak (rijpe banaan-ananas-mango)

zelfbestuivend ras

Uit een rassenproef van de University of Florence kwam 'Prima 1216' als één van de betere rassen naar voren. Het ras is ten opzichte van andere rassen zeer productief en draagt grote vruchten. Het ras wordt bovendien gerapporteerd als zelfbestuivend. De vruchten van 'Prima 1216' hebben lichtgeel gekleurd vruchtvlees dat van prima kwaliteit is.

 

Spec. 7st

 

Sunflower 1st

De grote vruchten hebben een geelgroene huid, botergeel vruchtvlees en weinig zaden. Goede smaak. Het ras wordt gerapporteerd als geheel of gedeeltelijk zelfbestuivend.

Selected from the wild in Chanute, KS, by Milo Gibson in 1970. Tree reported to be self-fertile. Large fruit; yellow skin; butter-color flesh; few seeds; ripens early to mid-September in Kentucky and first week of October in MI. Fruit size large; averaging 155 g/fruit and 75 fruit per tree at KSU.

 

Peer (Pyrus communis)

Beurré alexandre lucas 1st

plukrijp: eind september - begin oktober.

consumptierijp: oktober tot december, gebruikstijd december.

afmetingen: middel- tot zeer groot. 70 mm. breed, 80 mm. hoog, gewicht 155-300 gram, soortelijk gewicht 1:0.991. Vorm is variabel, peervormig, breed stompkegelvorm, zwaar, massief kelkbuikig, vruchtzijden effen tot zwak bultig.

schil: glad, ietsje vettig tot droog, middelmatig tot dik, middelmatig vast, schillen voor consumptie.

grondkleur: groen. Rijp: groenachtig geel tot zwak roodachtig geel.

vruchtvlees: geelachtig wit, variërend half tot smeltend, fijnkorrelig, sappig, zacht-zoet, zwak zurig, zwak aromatisch, afhankelijk van standplaats en weersomstandigheden zeer smakelijk tot smakeloos of raapachtig. Blijft in het noorden van ons land soms knollerig/raapachtig van smaak.

Uitsluitend kort voor boomrijpheid, aangezien daarna niet meer windvast en hoge vruchtuitval na boomrijptijd, oogsttijd per jaar verschillend, vruchten hangen enkel, zijn goed plukbaar, plukprestatie zeer hoog,.druk- en transportgevoelig.

Bij natuurlijke opslag meestal tot december, plaatselijk en in sommige jaren ook slecht tot november, voortreffelijk bij koelopslag bij een temperatuur van –1ºC tot 6 maanden wel regelmatig controleren op vruchtbruin.

Grote tafelpeer voor vers gebruik, ook voor compote en conserven.

 

Conference 3st

Het perenras Pyrus communis ‘Conference’ is een populaire peer die ook goed verkrijgbaar is in winkels. Deze boom levert een grote en betrouwbare oogst die duurt van oktober tot november. Het is een zelfbestuivende boom en heeft dus geen andere rassen nodig voor een goede vruchtvorming. De vruchten zijn sappig en zoet.

Pyrus of peer is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

 

Dr. Jules guyot 1st

Een tamelijk vroege handpeer, vooral geteeld in Frankrijk en Italië en tussen augustus en half september aan de markt. Het is een niet al te grote, langwerpige peer die vaak nogal onregelmatig van vorm is. De schil is lichtgroen tot geel, met een lichte rode blos. Het vruchtvlees is wit en sappig en enigszins korrelig; rondom het klokhuis bevinden zich vaak wat harde steencellen. De smaak is zoet, met een enigszins kruidige muskussmaak.

 

Gieser Wildeman 1 st

Lekkerste stoofpeer van Nederland

Vruchtvlees korrelig en wit.

Oogsttijd: oktober (peer moet met het steeltje makkelijk loslaten)

Rijp is de vrucht lichter van kleur (de peer moet hard aanvoelen)

Halfjaar bewaard worden

Zelfbestuivend (beter meerdere naast elkaar)

Oogst wisselt

Legipont (Charneux) ±10 st

Een zoete peer, zeer aromatisch.

Kleur van de vrucht: Geel,Groen

Smaak van de vrucht: Zoet,Aromatisch

Gebruik: Consumptie

Deze bladverliezende peer bloeit in juni met kleine witte bloemen. Dit is een vlezige peer. De peren zijn in oktober rijp om te plukken en in november zijn ze rijp voor consumptie. Ze zijn geschikt als handpeer.

 

Pruimachtigen

 

Europese pruim (Prunus domesticus)

 

Belle de Louvain

Laat tot half laat. Kwaliteit van het stuifmeel is goed, zelfbestuiver.

eigenschappen: Niet vroeg, maar op latere leeftijd buitengewoon vruchtbaar. Zodanig zelfs dat de gesteltakken gemakkelijk afbreken onder het grote gewicht. Enigszins beurtjaargevoelig. De goede en regelmatige dracht maakt de niet al te hoge prijzen enigszins goed.

Variëteit voor de liefhebberscultuur maar vooral aangewezen voor de boomgaardteelt. Goede stamvormer. Bestuiving door andere variëteit is wenselijk. (bron: Hoogstamfruitbomen in West-Vlaanderen, 2008)

De belangrijkste verwerking van de Belle de Louvain is het keukengebruik voor confituur (pruimenspijs) en het stoven of bakken (taarten). Als dessertpruim is ze minder geliefd door de matige smaakeigenschappen. (Pruimen, Provant)

 

Bleue de belgique 1st

plukrijp: eerste 14 dagen van augustus, het tussenplukken vangt rondom de 5e augustus aan en eindigt rond de 15e. Vruchten houden goed aan de steel vast.

vruchtsteen: aanklevend.

huid: waslaag, vrij dun en harde schil, zeer donzig, hetgeen aan de vruchten een blauwachtig uiterlijk geeft, effen, komt bij rijpheid gemakkelijk van het vruchtvlees los.

kleur: donker violetkleurig-rood.

vruchtvlees: geelachtig groen, sappig, fijn, vast, goed van smaak.

Goed tot zeer goed, verfrissend, met lichte aangename zuurachtige smaak.

Dessertvrucht en keukengebruik.

 

Early prolific 1st

De Early Prolific is een kleine, ronde en blauwe pruim. De Early Prolific is uitermate geschikt om jam van te maken. De boom is afkomstig uit Hertfordshire in Engeland en werd in 1820 al geteeld.

Een ronde blauwe pruim. Vrij vroege en kleine pruim. De Early Prolific is een echte jampruim. Omdat dit ras erg traag groeit, met als gevolg een overvloedige oogst in de eerste jaren. Early Prolific is geen zelfbestuiver; zet er daarom een andere vroege bloeier naast.

 

Anna späth 1 st

Handpruim (dessertvrucht)

Oude pruim 1870 (Kadoszbeg in Hongarije)

Plukrijp half september

half september. Het tussenplukken begint rond 10 september en eindigt rond de twintigste.

Vruchten die de rijpheidtijdstip hebben bereikt houden niet aan de steel vast.

 

Mirabelle de Nancy 1 st

Handpruim / dessertpruim

Zeer oud ras

Tweede helft augustus (bloei laat)

Vruchten vallen bij rijpheid v.d. steel

Kleine gele vruchten / goede productie

Goede smaak / zoet

Liever anderen voor kruisbestuiving

Vrucht tamelijk groot, vruchtvlees groen met gele doorschijn, fijn, middelmatig sappig en vast.

 

Opal 1st

Hand- en moes pruim

Zelf bestuivend

Rijp in juli

Bloei vroeg/midden

Kan enige tijd bewaard worden

Zoete pruim

 

Japanse pruim (Prunus salicina)

 

SHIRO

Japanische Pflaume (Prunus salicina) SHIRO. Sehr wertvoll für seine hohe Frostbeständigkeit und sehr gute Resistenz gegen Pilzkrankheiten.

Wuchs: mittelstark, Krone oval, mitteldicht

Blüte: teilweise selbstfruchtbar

Reife: Anfang August

Frucht: Gewicht 30 g, oval. Die Grundfarbe ist leuchtend gelb. Geeignet für den direkten Verbrauch und zur Verarbeitung

Fruchtfleisch: saftig, gelb, aromatisch, trennbar von dem Stein

Geschmack: harmonisch, mehr süß als sauer

Erträge: hohe, stabile und regelmäßige, Ertrag tritt im 3. - 4. Jahr ein

Verbrauch: geeignet vor allem für Gärtner für reiche Fruchtbarkeit, hohe Erträge, Frosthärte und guten Geschmack

Shiro is a yellow clingstone but absolutely delicious. The tree grows rapidly to to the size of a peach tree. It does flower early and quite often the crop succumbs to late frost, but when you do get a crop its worth it. The trees are not long lasting so plan on replacing every 10-12 years.

 

Pluot

 

Pluot® Flavor Candy®

Die Sorte Flavor Candy® besticht durch die orange-lila gesprenkelten Früchten, die bereits vor Vollreife ein süßes und festes Fruchtfleisch haben. Bei Vollreife sind die Früchte extrem saftig („Vorsicht“ beim Essen). Neben der ansprechenden optischen Erscheinung, kann der hohe Ertrag und das sehr gute Aroma der Früchte erwähnt werden.

robuster, kräftiger Wuchs sehr hohe Produktivität saftig, gutes Aroma und feste Textur

sehr süße Früchte (18° Brix) benötigt Fremdbestäuber (andere Pluotsorte oder eine japanische Pflaume)

Die Sorte Flavor Candy® besticht durch die orange-lila gesprenkelten Früchten, die bereits vor Vollreife ein süßes und festes Fruchtfleisch haben. Bei Vollreife sind die Früchte extrem saftig („Vorsicht“ beim Essen). Neben der ansprechenden optischen Erscheinung, kann der hohe Ertrag und das sehr gute Aroma der Früchte erwähnt werden.

robuster, kräftiger Wuchs sehr hohe Produktivität saftig, gutes Aroma und feste Textur

sehr süße Früchte (18° Brix) benötigt Fremdbestäuber (andere Pluotsorte oder eine japanische Pflaume)

 

Pluot® Flavor Supreme®

Flavor Supreme ist die erste Pluot® die 1988 durch Floyd Zaiger auf dem Markt eingeführt wurde.

Durch den intensiven und herausragenden Geschmack „musste“ der Sorte die Bezeichnung „Supreme“ verliehen werden. Die grau-grüne Haut ist mit roten Flecken versetzt. Das tiefrote Fruchtfleisch ist extrem süß, saftig und aromatisch. Der Brix-Wert dieser Sorte liegt bei 17%.

Diese Sorte ist durch das U.S. Plant Patent 6763 geschützt!

Exzellente Fruchtqualität

attraktives Fruchtfleisch

Frühe Blüte und frühe Fruchtreife

benötigt Fremdbestäuber (Angeleno, Oblinaja, Purple Candy)

 

APRIMIRA® 1stMirabellentyp - Aprimira

Eltern: ‘Mirabelle von Herrenhausen‘ x ‘unbekannt‘ 1994

Wuchs: schwach bis mittelstark wachsender Baum, kompakte Krone,Blütenbildung am ein- und mehrjährigen Holz, frühe Blüte, Blütenbildung sehr frühzeitig und hoch, Fremdbefruchtung empfohlen, Ertrag früh einsetzend und hoch, keine Alternanzneigung

Frucht: Fruchtgewicht: ø 32 g, Farbe orangegelb, Fruchtfleisch fest und orangegelb, ausgeprägtes Aprikosenaroma, würzig-aromatisch, festhängend, langes Erntefenster, Reife Mitte August, Stein frei und sehr klein, kurzer Stiel (1,5 cm), nicht haftend

Gesundheit: Baum hoch scharkatolerant, unanfällig für Monilia als Fruchtfäule und Holzbefall, unanfällig für Rost, Blattlaus- und Spinnmilbenbefall, insgesamt hohe Frucht-, Blatt- und Holzgesundheit, einziges Anbaurisiko durch frühe Blüte

Aprimira is een vrij grote, zeer zoete pruim die bekend is om zijn ziekteresistentie en smaak. Deze pruim is ontstaan uit een kruising van een Mirablle pruim en een Abrikoos. Het is niet bekend, of de Abrikoos ook echt een voorvader is van deze plant. Sommige bronnen claimen dat deze pruim gewoon een kruising is van een Mirabelle en een onbekende pruim.

schwach bis mittelstark wachsender Baum, kompakte Krone, Blütenbildung am ein- und mehrjährigen Holz, frühe Blüte, Blü¬tenbildung sehr frühzeitig und hoch, Fremdbefruchtung empfoh¬len, Ertrag früh einsetzend und hoch, keine Alternanzneigung

 

Russische Pflaume KOLONOVIDNAJA 1st

Russische Pflaume KOLONOVIDNAJA ist ein komplexer interspezifischer Hybrid aus Prunus domestica, Prunus cerasus und Prunus cerasifera. Sehr wertvoll für seine Anpassungsfähigkeit, hohe Frostbeständigkeit und sehr gute Resistenz gegen Pilzkrankheiten.

Kreuzung: Sauerkirsche x Pflaume Gajovata (Prunus domestica x Prunus cerasus) x freie Bestäubung mit unbekannter russchischer Pflaume, Züchter G.V. Jeremin, S.N. Zabrodina, 2002

Verbrauch: geeignet vor allem für Gärtner in den Steinobst-Randgebieten für seine Anpassungsfähigkeit, reiche Fruchtbarkeit, Frosthärte und Widerstandsfähigkeit gegen Krankheiten Alte Liebhabersorte aus dem rauhen Sibirien/ Russland, genaues Alter unbekannt. Wird dort durch ihre Robustheit und ihre guten Erträge sehr geschätzt! Frucht: Rot-purpur gefärbt mit einem feinem Schalenbelag, mittelgroß bis groß, rundlich, mit weißgelben Fruchtfleisch. Von der Schale gelegentlich rötlich ins Fruchtfleisch gehend. Mittelfest, saftig mit einem angenehmen Pflaumenaroma - besonders wohlschmeckend frisch vom Baum. Ein besonderer „Augenmerk“ ist die intensive und reiche Pflaumenblüte dieser Sorte.

Reifezeit: Mitte bis Ende August gestreckt.

 

Peervormige lijsterbes (Sorbus domestica)

Large German 1st

De grootste vruchten meten meer dan 4,5 cm bij 4 cm en wegen tot 49 gr. (omgeving Frankfurt).

 

Sumac Fluweelboom (Rhus typhina)

 

Staghorn sumach. A small suckering North American tree, growing 10 m (32 ft) high (3 m in 10 years). The fruits can be steeped in water to make a lemonade-like refreshing drink; the fruits can also be eaten cooked. Dyes are obtained from the fruit and leaves, leaves and bark are used for tanning, the hollowed branches can be used as pipes, it is a good bee plant and also suitable for hedging and windbreaks. Several medicinal uses. Dioecious; likes a well drained soil and a position in sun or part shade; hardy to about -35°C.

This is a closer look at fruit and flowers of the staghorn sumac. In response to our previous comment about making pink lemonade from the fruit, Peter Tiziani worte, "After hearing about sumac tea for years, I tried it last year, and highly recommend it. Rather than soaking the berries in cold water, I bring it to a boil to "pasteurize" it. Although the raw berries have little aroma, when you bring them to a boil they release a wonderful fragrance that's unlike anything else I know of. The tea comes out a beautiful rose color, and it's quite tart. Taste wise, it's similar to both ice tea and lemonade, but with an additional "fruity" component. I consider it to be superior to iced tea in both flavor and appearance. Sometimes I make the tea concentrated (at which time it's a beautiful ruby color) and add it to other drinks, as it creates a "new" tropical fruit flavor that's surprisingly good.

 

Sneeuwklokjesboom Halesia carolina 2st

april – mei groene onrijpe vruchten zijn eetbaar

Halesia carolina, sneeuwklokjesboom,bloeit in april met witte klokvormige bloemetjes die onderaan de takken en twijgen hangen. Na de bloei vormt Halesia carolina ongeveer 4 cm grote noten met 4 vleugels.

In het zuiden van de VS komt deze boom van nature voor, in ons land blijft het vaak bij een tot 6 meter hoge struik of kleine boom. Als de boom wat ouder wordt, krijgt de bast een bijzondere oranjebruine tekening.

Halesia carolina staat graag op een zonnige plaats en op een voedselrijke bodem. Het eivormige ovale blad verkleurt in de herfst prachtig geel.

 

Vijgen (Ficus carica)

Brown Turkey 1 st

Veel licht nodig

’s winters ook water

Beschutte plek (beschermen tegen oosten wind

vorstschade voorkomen

Jonge bomen tot -10 graden / oude bomen

minder last Op een warme plaats volop vijgen

 

Kadota 1st

Heel groot blad

Redelijk winterhard

Gele goedsmaken grote vijgen

Zowel gedroogd als vers

Flinke groeier

 

Précoce de dalmatie 1st

Groene vijg (draagt vroeg)

Wordt zeer goed rijp

Trage groeier

 

Rouge de Bordeaux 1st

Goede productie

Paarse vijg met rood vlees

Goede groei

Zuid Frankrijk

Lekkere zoete smaak

 

PERRETTA® 1st

Winterharte Feige Peretta - in Chur im Schweizer Rheintal, mitten in den Alpen ist diese Sorte selektiert worden. Sie musste nicht nur die kalten Wintertemperaturen überstehen, sondern auch noch mit Fruchtbarkeit und köstlichen Früchten überzeugen. Die Früchte sind sehr groß und haben ein ausgezeichnetes Aroma. Frisch gepflanzte Feigen sollten die ersten Winter mit isolierendem Material geschützt werden. Erst wenn sie sich gut eingewöhnt haben, kann man auf Winterschutz verzichten. Ist es bei Ihnen extrem und lange kalt, sollten Sie die Feigen im Topf ziehen. Auch im Topf fruchtet diese Sorte und überzeugt mit einem regelmäßigen Ertrag. Feigen sollten immer an einem sonnigen, warmen Standort stehen. So haben die Früchte das beste Feigenaroma.

Feige Peretta hat viele grosse Früchte, regelmässigen Ertrag (sogar in sehr schlechten Feigenjahren) und etabliert sich sehr schnell.

Reife: frühreifend, in guten Jahren starke späte Ernte am frischen Holz

Frucht: sehr groß, 100-120g, sehr gutes Aroma, relativ lange am Baum haltbar, grün-rötlich-braune birnenförmige Früchte, lockeres rotes Fruchtfleisch

3 Comments


Recommended Comments

Wow wat een mooi groot stuk, met van alles en nog wat en alle mogelijkheden

Prachtig vlechtwerk, zoiets zou ik ook wel graag willen. Kun je wat meer vertellen en uitleggen?

Link to comment

Wow.. leuk nog een limburger met een voedsel bos.

Wij hebben een stuk grond van 1150 m2 kunnen kopen vorig jaar in Vaals , Zuid limburg en zijn ook fruitbomen , noten fruitstruik kruiden etc aan het planten

misschien kunnen we elkaar planten ,zaad etc uitwisselen .is ja niet ver uit de buurt.

in ieder geval succes ermee.

groetjes familie bertram -schmeets uit vaals

Link to comment

Je vlecht de wilgentakken gewoon in elkaar. De wilgentakken die in de grond zitten gaan hopelijk aan en groeien dus. Daarna ga je de scheuten selecteren op toekomsttakken. Die kun je dan weer gaan invlechten. Deze takken zullen verder groeien. De takken die er nu tussendoor gevlochten zijn zullen na drie-vijf jaar verdwenen zijn.

 

Op het moment heb ik nog niks wat ik kwijt wil. Ik kom eerder planten te kort. Leuk dat jullie ook een voedselbos hebben.

Goede kwekers zijn:

 

de moerbeienboom (belgië)

http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/image/data/logo-zahradnictvolimbach.gif (Slowakije)

Boomkwekerij Frijns

Groene prins (bamboes..)

Fruitbomen.net

Palma Verde

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...