7 februari
Treurnis Troef. Wat een rotkoude.
Druilerig; alles nat en in en in koud. Vandaag even op de tuin om alles in het kasje af te dekken en daar de deur dicht te doen voor de komende dagen vorst. Niet dat dat veel scheelt in zo'n kas; de nachten worden vrijwel net zo koud als daar buten. Voordeel is wel, dat alles er droger blijft en de koude dus wat minder kwaad kan.
Tijd voor weer eens een totaal overzicht van de tuin, de grond dan. Bovenste foto ( kasje, zaai en stek-bedden staan niet op de foto ) de rijen druiven waar ik recent 3 stokken vervangen heb ( 2 rassen eruit, 1 ras ( 3 stokken 'Solaris' ) er in. De rijen Frambozen, de Bramen en daarachter de nwe aanplant druiven met dáarachter de jonge aanplant zwarte bessen en overigen. Links achteraan in de verre hoek van de tuin langs de sloot staan de compostbakken. Daar ook de Rabarber, Vijg, Tamme Kastanje en Noot. Beide laatsten op extreem zwakgroeiende onderstammen ( van mede-forumlid gekocht ) De Noot gaat nu zijn 3e seizoen in, vorig jaar zelfs al 5 goede walnoten De Vijg ( een onbekend krijgertje uit een tuin van een klant ) was heerlijk. Verder staat her en der verspreid van alles door elkaar. Pollen Bieslook, pollen knoflook, die ik meerjarig laat staan, zelfs pollen prei.
Was ooit de bedoeling van de vaste pollen Allium, dat ze de woelmuizen zouden weren. Forget it. Die vieren feest op deze tuin. Overigens ook op dit deel van de tuin veel bloemen, veel vaste planten of tweejarigen.
De Kersenbomen zijn inmiddels gerooid.
De onderste foto is mijn 1e tuin, nu het rechterdeel van beide tuinen.
De fruitkooi welke al een paar jaar staat is deze winter voor het eerst geheel belegd met houtsnippers ( onderhoudsarmer maken ). De kooi is een groot succes vind ik. Staan 12 struiken Blauwe Bes in ( 5 rassen ), 4 rassen Kruisbessen en een serie Rode en Roze bes en nog wat aardbeien
Op de foto vóor de fruitkooi is nog een druivenaanplant gepland
Meer rechts, tussen de paden staat wat oude teelt, ben ik nu mee bezig, rechts daarvan staat nog het restant van de 16 rassen appeltjes. Alleen de Rode Herfst Calville en de Princesse Noble hebben de woelmuizen overleefd, de rest is er inmiddels uit weggevreten.
Dit deel van de tuin ook veel niet-moestuin-zaken.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.