Ga naar inhoud
  • updates
    28
  • reacties
    76
  • bezoekers
    1384

Het grote zaaiselupdate


balkontuinder

16325 weergaven

Goed, ja, ehm. Ik vergeet dus steeds om foto's te maken als ik op de tuin ben. Dus dan maar een update van mijn balkon en thuiszaaisels.

 

21 januari ben ik begonnen met zaaien van de pepers en paprika's. Twee weken eerder dan gepland, maar drie weken later dan vorig jaar. Toch best netjes van mezelf. Via de DENO-methode heb ik Aji Angelo, Hungarian Wax, Kapiya UV, Oda, Sweet Banana en Jet haar Peperoncini's "gezaaid" (voelt toch niet helemaal hetzelfde zonder aarde, ook al is dit erg efficient).

 

In de eerste week van februari kon ik de Kapiya UV's (6 stuks) overzetten naar een action-kas vakje. Hiervan zijn er inmiddels 5 overgepot naar P9, waarvan eentje het toch nog een beetje moeilijk heeft en geel aan het worden is. De rest is heeft vier bladeren en zijn aan hun volgende set van twee begonnen.

 

Van de Oda heb ik vijf zaden gelegd. Die zijn midden februari overgezet naar een action-kas vakje. Het kiemen ging wat langzaam. Inmiddels zijn er twee overgepot naar een P9 potje en hebben ook vier bladeren aangemaakt. Van de volgende set is nog niks te zien.

 

Ook halverwege februari overgezet naar de action-kas vakjes zijn de Sweet Banana's. Deze 4 zaden heb ik gelegd van zelf geoogst zaad. Inmiddels zijn er drie overgezet naar P9. Twee een maand na het planten en de derde pas gisteren. Die derde is erg langzaam ontkiemt, maar ziet er wel uit als een stevig plantje. De twee grote zijn begonnen aan hun derde set bladeren.

 

Sja, en dan bleven er nog drie over. Van de peperoncini's is er eentje die geprobeerd heeft te ontkiemen. Uiteindelijk heb ik toch alles maar in zand gelegd. Maar dit heeft, zelfs na een tweede keer zaaien, geen succes gehad. Totaal tien zaden aan besteed. Meer heb ik er niet gekregen.

 

Tegelijkertijd met het tweede zaailsel van de peperoncini's (eind februari) heb ik ook nog extra aji angelo gezaaid. Een lekkere frisse peper, maar de eerste 4 zaden waren geen succes. Deze zijn van zelf geoogst zaad. Misschien iets verkeerd gedaan? Maar van het tweede zaaisel zie ik dat er inmiddels kieming plaatsvindt. Gewoon nog een hele maand later!

 

Met de Hungarian Wax heb ik ook minder succes. Dit zijn vorig jaar gekochte zaden. De vijf via de DENO-methode zijn midden en eind februari overgebracht naar een action-kas vakje. Hiervan zijn er twee overgepot naar P9, maar deze twee zijn momenteel nog steeds klein en bezig met hun tweede set bladeren. Op 10 maart heb ik nog 5 zaden bijgezaaid, daar is nog niets van te zien.

 

En omdat ik toch graag iets aan Jet wil kunnen geven voor onze ruil heb ik 21 maart nog 5 yolo wonder paprikas en de laatste 4 hungarian wax zaden gezaait in het action-kasje. Stom genoeg allebei in dezelfde vakjes... Zo van: "oh, in die rij kan ik nog iets zaaien!" dat vervolgens gaan doen, dan iets anders gaan doen en dan een uur of twee later precies hetzelfde bedenken en gaan doen. Zo knullig!

 

Dit jaar heb ik ook weer aubergine's gezaaid. Twee soorten, de Ophelia en de Pukkie. De Ophelia is eind februari gezaaid en tien dagen later ontkiemt. De Pukkie zijn midden maart gezaaid en en middels ook onkiemt. Allevier de plantjes hebben nog geen eigen bladeren aangemaakt en staan dus nog in de action-kasjes.

 

En dan nog tomaten! Niet zoveel dit jaar, ik weet niet waarom eigenlijk. De Jip en Janneke is gezaaid uit zelf geoogste zaden, daar had ik er nog 4 van en ze zijn allevier (binnen vijf dagen!) ontkiemt. Deze zijn midden maart gezaaid. 19 maart heb ik ook nog twee Amber Coloured tomaten gezaaid, hiervan zijn nu de eerste puntjes te zien.

 

Verder heb ik begin maart nog diverse kruiden voorgezaaid, Duitse Tijm, Salie, Peterselie, Borage en Bonenkruid. En vandaag buiten op het balkon Grove Bieslook, Chinese Bieslook en Peterselie. De Tijm is gekiemd maar dat groeit echt superlangzaam. De Borage is ook gekiemd, dat zijn echt flink grote kiemplantjes! Dan is er nog het een en ander ontkiemt waarvan ik nu met de kiempjes niet kan zien wat het is. En ik heb stekken gemaakt van de Citroenmunt (inmiddels eentje buiten in een pot uitgepland), Appelmunt (groeit echt suuuuuuuperlangzaam), Olijfkruid (dat wortelt als een idioot dus daar ben ik nu nog meer stekken van aan het maken) en de eind vorig jaar gescheurde Citroenmelisse doet het buiten in pot op het balkon ook al erg netjes. De andere helft staat op de tuin, maar heeft daar meer schaduw en gaat nog wat langzamer.

 

En in de balkon-bak heb ik begin deze week de eerste rijtjes gemende pluksla ingezaaid. Een mix van Mix, Roodrand en Australische Gele met Mosterd-ehm-dinges. En daarnaast een rijtje Snijandijvie. En vandaag nog een rijtje Bosuitjes.

 

Ben ik nog iets vergeten? Ojawel, ergens staat nog een opgepotte Bataat te wortelen. En er is een bak met Driekleurig Viooltjes, Little Gem Sla en twee soorten Ananaskers die in de vensterbank staan te ontkiemen. De viooltjes doen het geweldig, alles is opgekomen. De bindsla doet het ook prima. De ananaskers is erg langzaam, daar heb ik inmiddels ook van bijgezaaid. De gekochte zaden doen het vreemd genoeg slechter dan de geoogste zaden.

 

Dus, dat was het dan! Mijn vensterbankenbende. Om alles kwijt te kunnen heb ik een extra vensterbank gebouwd. Gewoon een plank doormidden als poten en daarop een stuk laminaat geschroefd. Hoppa dubbele vensterbank. Mijn vriend is het er niet mee eens, die is van mening dat er nog een staande plank in het midden moet als poot, maar dat neemt ruimte weg dus dat ga ik natuurlijk niet doen.

5 reacties


Aanbevolen reacties

Ja ik ook! Ik denk telkens weer "waar moet ik alles laten zometeen" en dan bedenk ik me dat ik een tuin heb.

Van de paprika's gaat dus de helft naar de tuin en de andere helft het balkon op, waar nu geen bonen en vanalles meer hoeft te groeien dus daar kan ik met gemak een aantal potten vol kwijt. De tomaten blijven wel binnen. En verder gaat alles behalve de blauwe bessen, twee batobakken aardbeien, wat kruidenboterkruiden en saladespul de tuin op.

Link naar reactie

wat ik wel doe : een wekker zetten op mijn phone, op ongeveer de tijd dat ik dan op de tuin ben. Gaat de wekker af en ga ik foto's maken. Echt waar : zooo leuk voor anderen, maar ook zéker voor jezelf als je foto's er van hebt.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...