Jump to content
  • entries
    28
  • comments
    76
  • views
    2,279

Foto's van op de tuin


balkontuinder

19,441 views

Vorige keer heel veel tekst, deze keer wat minder. Vanmorgen drie uur op de tuin bezig geweest en ik ben nog steeds bekaf! Wat kost dat toch een energie zeg....

 

Afgelopen najaar heb ik 16 PMD-zakken vol herfstbladeren naar de tuin gebracht en halve tuin mee onder gelegd. Superblij!

 

Fotootje van toen ik nog geen bedden had gemaakt:

T20161124-01.jpg

 

Terwijl menigeen het heeft zien liggen de vier maanden daarna, kreeg ik vorige week opeens een waarschuwing: het moest binnen een week allemaal van de tuin zijn want anders wordt de grond zuur. Nope! Dat ga ik niet doen, want het is niet allemaal eikenblad, dus die bewering is naar mijn mening niet correct. Maar ik merk wel dat het gezeur me teveel stress geeft, dus ik ben vandaag met wat karton in de weer gegaan.

 

Mijn twee aardbeienbedden met daartegenaan het knoflookbed (en overal op een dikke laag compost als mulch)

T20170402-01.jpg

 

Vanaf de andere kant, de knofloken:

T20170402-02.jpg

 

Op het eerste vak komen de pompoenen, daar ligt nu voor de helft karton en voor de helft nog blad. In het tweede vak heb ik de helft aan pastinaken en wortelen gezaaid Gisteren kreeg ik van iemand wat plantjes cadeau dus die heb ik daar ook maar ingezet. Het grootste deel van het blad is inmiddels van dit vak af.

T20170402-03.jpg

 

Op het derde vak staat een rij opkomende sugarsnaps (geen close-up van gemaakt) op de rest ligt nog blad. Het vierde vak is voor de kolen, daarop ligt nu karton met daaronder de eerder al verspreidde compost (en hier en daar nog wat blad natuurlijk):

T20170402-08.jpg

 

Net ietsje te weinig karton, dus daar wat van de gekregen plantjes uitgepoot:

T20170402-09.jpg

 

En op de andere bedden ligt lekker nog blad:

T20170402-04.jpg

 

Het hoekje naast de koude bak daar staat de framboos, met wat bosaardbeien en daar ga ik binnenkort ook de thuis opgekweekte driekleurige viooltjes uitplanten. Vandaag maar alvast wat van dat vreselijk irritante vogelmuurkruid verwijderd:

T20170402-05.jpg

 

En hij is begonnen met uitlopen! Ik werd alweer zenuwachtig, maar vorig jaar was het ook een latertje. Zal wel zijn omdat dit een herfstframboos is.

T20170402-06.jpg

 

Met links van het stammetje het net bovenpiepende uitlopertje:

T20170402-07.jpg

 

Het vak tussen de aarbeien en de gereedschapskist daar komen kruiden en bloemen voor thee en gewone consumptie. Op het vak tussen de bak/framboos en de compostbak/bladopslag ligt nu de resterende compost, daar komt uiteindelijk een courgette te staan met nog wat klein spul daaromheen. En ergens moeten ook nog de paprika's komen, en komkommers, en muismeloen en een heeeeeeleboel boontjes!!

5 Comments


Recommended Comments

Och ja, gezeur om blad. Al zou het verzuren, dan heb jij daar toch zelf het meeste last van (en je zou dan kunnen gaan bekalken, mocht dat nodig blijken). Ik zucht even met je mee om dit ge-emmer.

Is het een idee om al het blad waar je vanaf "moet" bij elkaar te gaan verzamelen en verteren tot bladmolm? Kun je dat later weer hergebruiken als mulch zonder dat het als "verzurend" te boek staat. Ik kan me zo voorstellen dat men van kaal karton ook niet zo gediend is... hopelijk krijg je daar dan weer geen gezeur over

Link to comment

Haha ja, mijn eerste reactie zou zijn om heel opruiend en met middelvingers zwaaiend het blad lekker nog eens aan te harken

For the record: het slaat toch ook nergens op dat afgevallen blad de grond verzuurt (tenzij het bepaald soort blad is idd)? Of heb ik iets gemist? Ik las juist altijd overal de aanbeveling om in de herfst blad te verzamelen en daarmee te mulchen.

 

Anyway, je tuin ziet er voor de rest goed uit! Laat je niet kisten en doe lekker waar jij het minste stress van krijgt, lol in je hobby is het belangrijkste

Link to comment

@SuusP: ja inderdaad, dat zou mijn probleem zijn, en de meeste zeggen ook gewoon een keer "oh dat is niet handig" of "ik zou dat niet doen" maar deze die toevallig ook bestuur is die zegt IEDERE KEER als hij me ziet en hij is er dus bijna altijd (behalve zondagochtend ), hij heeft zelfs m'n voicemail al een keer ingesproken. . . Het blad wat ik weggeharkt heb heb ik verzameld in een zelfgemaakte gaasmand. Dat ga ik inderdaad later gewoon weer gebruiken als het minder opvalt.

 

@Raquette: dat heb ik drie weken volgehouden en toen merkte ik dat ik niet meer naar de tuin ging ondanks het mooie weer en die enorme jeuk die je dan krijgt om dingen te gaan doen. Zeuren over het karton gaat hij vast ook doen, maar dat is "gewoon hout" zoals een andere buurman het zei, dus als dat gebeurt mag hij kiezen: bladeren of karton? en anders mag hij zelf stro gaan kruien van de kinderboerderij. Ik kan dat niet.

 

Maar goed, ze kunnen het al niet hebben dat zowel ik als mijn (ook nieuwe) buurvrouw het muurkruid gewoon laten groeien waar het nog niet in de weg groeit. Want ja, wij hebben ook nog werk en andere dingen, dus geen 100 uur per week om in de tuin te schoffelen. Mijn buurman doet dat overigens wel en zijn tuin is een grote kale vlakte. Dan valt mijn "natuurlijkere methode" inderdaad wel erg op.

Link to comment

Frustrerend dat er mensen zijn die zich een autoriteit aanmeten zonder enige kennis van zaken.

 

Als er met hem niet valt te praten, neem ik in elk geval toch aan dat er niet in de statuten van de vereniging iets staat over dat er geen blad op de tuin mag liggen, en dat je zijn mening naast je neer kunt leggen.

Link to comment

Lekker het blad laten liggen. Regulieren telers weten niet dat bladeren een positief effect op het bodemleven in de grond hebben. Je ent er bodemleven mee en verhoogd de organische stof. Je krijgt er ook wat meer schimmels van in je bodem. Tevens zullen ze het onkruid een beetje weghouden. In eiken- en beukenblad zitten echter wel tannines die de groei van planten zullen remmen, dus wanneer je er groenten tussen plant dan zullen ze niet tot heel langzaam groeien. Zodra het blad verteerd is hou je een mooiere bodem over.

 

Goed verteerbare bladeren zonder tannines: Populier (veel stikstof), wilg, berken, els, esdoorn, linde (zit ook redelijk wat kalk in), haagbeuk, hazelaar, fruitbomenblad...

 

Op kale bodems verbranden alle bodemorganismen en ze lekken CO2 (humus verbrand).

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...