Jump to content
  • entries
    34
  • comments
    167
  • views
    967

Ba(c)k in business!


Raquette

16,851 views

 Share

Woohoo! Best een beetje trots. In één week tijd heb ik alle laatste troepjes opgeruimd, gezaaid, (uit)geplant en mijn nieuwe 'moestuinbak-eiland' geïnstalleerd. De tuin is back in business!

 

Eerst weer het overzicht:

 

overzicht87991492628194.jpg

 

Goed, ik geef toe, aan die groene aanslag moet nog iets gebeuren, maar wat voelt het heerlijk dat al die vieze bakjes en hoopjes troep van vorig jaar opgeruimd zijn! Nu binnenkort nog verder met 'inrichten': bovenop het ijzeren frame ga ik een blad maken van steigerhouten planken, en het andere, kleinere tafeltje krijgt een nieuw likje verf en komt op het cirkelterras.

 

Helemaal achterin de tuin tegen het hekje zie je een zwarte emmer. Daaronder staat mijn nieuwe roos (nu nog een roosJE:)), de Guirlande Rose! Ik hoop dat de emmer in de komende koude nacht een beetje bescherming kan bieden. Verder ziet de roos er perfect uit, hij staat er pas vier dagen, maar ik zweer dat ik hem nu al zie groeien!

 

terras146351492628214.jpg

 

Dit is het vierkante terras, naar het huis toe gefotografeerd. In de oranje bak onder glas heb ik vandaag gezaaid: palmkool, drie soorten stokbonen, en petunia's. Altijd weer spannend! Ik moet nu nog zaaien: snijbiet, stamboon, komkommer en twee soorten pompoen. Die laatste twee ga ik dit jaar ook buiten onder glas zaaien, begin mei. Dit in het kader van Het Nieuwe Realisme (zie een eerdere post): ik wil niet meer allemaal van die monsters binnen.

 

zaaibak43491492628223.jpg

 

Mijn zaaibak onder het keukenraam. Links tuinbonen, rechts mosterd (de bedoeling was een slamix, maar alleen de mosterdzaden zijn ontkiemd. Vandaag bij de Lidl maar een nieuwe armvol slazaad gekocht). De tuinbonen gaan ergens de komende week de border in en staan daar dan dik twee maanden. Ondertussen laat ik twee pompoenen en drie palmkolen in grote potten 'slakbestendig' groeien. Tzt. plant ik die tussen de tuinbonen, die ik dan al bijna kan oogsten. Althans, dat is het plan:).

 

Binnen nog meer planning: daar staan in de vensterbank diverse pepers en tomaten.

 

roosjes44971492628206.jpg

 

Naast de zaaibak staat een emmer met kleine roosjes, die ik bij een verhuizende vriendin uit de tuin meegenomen heb (SuusP heeft de andere helft gekregen:)). De wat grotere roos is een stek die ik genomen heb van de rode roos tegen de schuur. Ik ben superbenieuwd wat hier gaat bloeien!

 

terras289741492628217.jpg

 

Dan zijn we bij het cirkelterras: opgeruimd hè! Links de bloeiende palmkool, rechts de pan met (helaas niet bloeiende) blauwe bessen.

 

radijsaardpeer86191492628202.jpg

 

Dit is de bak die op het cirkelterras tegen de schutting staat. Achterin een paar (bloeiende!) aardperen van Goldfish, ervoor een rijtje radijsjes van eigen zaad. Die in minder dan een week zijn gekiemd! Ik ben altijd weer zo euforisch als ik die groene puntjes boven de aarde uit zie komen

 

vijg43351492628220.jpg

 

Naast de bak staan vijgen. De kleine heb ik vandaag van de kluit van de grote gescheurd en apart opgepot. Vorig jaar had ik niet echt veel vijg, laten we kijken wat dit jaar brengt!

 

rabarber92751492628199.jpg

 

Ook even aandacht graag voor de rabarber: wat een joekel dit jaar! Ik heb nog niet geoogst, dit weekend ga ik langs mijn zus en neem ik in plaats van een bos bloemen een 'boeketje' verse rabarber mee!

 

border26671492628185.jpg

 

Hier de border rechts. De spruitbroccoli's zijn gerooid en de gekregen wijnbessen en daslook van de MTFD geplant. Op de lege plekken die je hier ziet komen echinacea, rode melde, palmkool, tuinbonen en uiteindelijk 1x pompoen. Rechts zie je (tussen de bloemetjes door) de snijbiet staan die de winter heeft overleefd; vandaar dat ik de tweede lichting dus laat ga zaaien, want deze doen het nog!

 

daslook59021492628190.jpg

 

Daslook van weknow bloeit! Ernaast wat sneue geraniums die ik uit een boomspiegel in de buurt heb gehaald - die helemaal overgroeid was met het spul, dus het was een goede daad - en die nog niet zeker weten of ze willen aanslaan.

 

bak99501492628179.jpg

 

En dan achterin de tuin links, last but not least - MIJN NIEUWE BAK!!

Het zijn 5 cementkuipen van de Hornbach van 65l, waarover ik alle grond opnieuw verdeeld heb. Er komen komkommers, pompoenen, verschillende soorten tomaten en pepers, en een courgette in. De bak rechtsvoor is al ingezaaid met bieten en worteltjes. Oooooh ik kan niet wachten! In het klimrek heb ik ook nog draad gespannen zodat de grijpstengeltjes van eea. wat meer houvast hebben.

 

sugarsnaps77661492628210.jpg

 

Hier de eerste bewoners, de sugar snaps! Ook een soort van 'voorteelt'. Tegen de tijd dat mijn pompoentjes/komkommers 20 cm groot zijn, plant ik ze in het midden tussen de sugar snaps uit. Hopelijk zijn die, tegen de tijd dat de komkommers en pompoenen dan echt blad gaan maken, uitgesugarsnapt. Ben benieuwd of het allemaal werkt, maar leuk is het wel!

 

bloesem35071492628182.jpg

 

Dit staat niet in mijn tuin, maar mooi is het wel: bloesemboom op de hoek van de straat. Elke keer als ik er langsfiets word ik even helemaal gelukkig. Wat een fijne tijd van het jaar is dit toch!

 

Tot volgende keer!

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Wat fijn dat je er weer zo van genieten kunt!

'k Wens je dit jaar een goede oogst (met de rabarber zal dat zeker lukken )

Link to comment

Leuk om te lezen en vooral leuk om te zien! Onvoorstelbaar wat je om je huis kunt doen! Geniet van je opgeruimde mooie tuin en succes!

Link to comment

De mysteryroosjes staan hier ong een week in de volle grond. Ze lijken de vorst hier tot nu toe goed aan te kunnen. Gelukkig maar, want het is vannacht aan de grond -8 C geworden. Keikoud, op z'n Brabants dus.

Ben best een beetje jaloers op jouw rabarber; die van mij in de achtertuin staat te kwijnen in de schaduw en op de volkstuin is ie nog te jong om van te oogsten.

Link to comment

Zo, supernetjes!

 

Als er dit jaar niks gebeurt met die blauwe bes, dan zou ik hem dit najaar uit die pan halen en in zo'n bak plaatsen. De wortels van een blauwe bes groeien vrij oppervlakkig en gaan dus graag de breedte in plaats van de diepte in.

 

Grappig om te lezen dat jij de stokbonen eerder zaait dan de stambonen. Ik doe het precies andersom, naar mijn gevoel geven de stambonen eerder boontjes omdat ze niet zo groot hoeven te groeien. Slaat nergens op natuurlijk, stambonen groeien bij warm weer echt wel tientallen centimeters per dag!

Link to comment

Ha, bedankt allemaal!!

 

SuusP, leuk van die roosjes, ben zo benieuwd wat er van komt!:)

 

Balkontuinder, je hebt volgens mij gelijk, stambonen zijn sneller. Maar daarom zaai ik ze juist nog niet, want ik moet ze straks nog ergens tussen proppen als de tuinbonen alweer weg zijn...en die zijn nu 10cm hoog...

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...