Wijn 2017. Alleen nog bottelen, over klein 1/2 jaartje ...
Wijn 2017. Alleen nog bottelen, over een paar maanden / klein half jaartje …
Vandaag alles voor de laatste keer overgestoken. Steeds naar eenzelfde maat fles, dus je komt iets tekort: aangevuld met een beetje witte respectievelijk rode wijn.
De eerste smaaktesten, van overhevel-restjes:
Vlnr:
Appelwijn, rood Cabernet cortis+Pinotin. rood Rondo. En Adobe Carmenere als referentie:
De appelwijn. Die was eerst wel behoorlijk zuur (de appels waren ook erg zuur), daarom ontzuurd, een weekje geleden.
Nu:
Kleur: nog net niet helemaal helder, komt wel goed.
Geur: friszure appel.
Smaak: droog, appel, bitterje, friszuur, niet te zuur,
Afdronk: blijft redelijk hangen (zuurtje, appel, bittertje)
Alcohol: voldoende, op gevoel ca 11%
Opmerking: bittertje is wat hard. Komt waarschijnlijk wel goed bij narijpen. Waarschijnlijk ga ik een gedeelte van bubbels voorzien.
De rode wijn Cabernet cortis + Pinotin:
Die miste wat tannine (de pulpgisting van 8 dagen was misschien te kort?), een weekje geleden heb ik een beetje tannine toegevoegd.
Nu:
Kleur: Lichtrood, nog iets troebel
Geur: kersen
Smaak: droog, fris, beetje pinot noir achtig, een licht zoetje, ook iets aan de zure kant. Weinig body.
Afdronk: weinig blijvend, op de tannine na (die zal door narijping afnemen)
Alcohol: op smaakgevoel: 12 %
Opmerking: waarschijnlijk best licht gekoeld drinken. Zomer, terrasje.
De rode wijn Rondo:
Nu:
Kleur: Diep rood, wel nog troebel
Geur: alcohol, rode bessen
Smaak: droog, friszuur, toch richting vol.
Afdronk: bittertje, zuurtje, Bittertje blijft wat te lang hangen. Nog te hard.
Alcohol: op smaakgevoel: 12 %
Opmerking: gaat misschien richting eetwijntje, in ieder geval BBQ.
Voor alle drie: geen rare geurtjes, geen rare smaakjes (muf / azijnachtig / anderszins viezig). Dus tot nu toe geen infecties.
De referentie (Adobe Carmenere): die is makkelijk, in balans, niet te hard, misschien iets te zoet voor mijn smaak.
Zeer voorlopige conclusie (ik heb immers nog niet nagerijpte wijn geproefd, en alleen de restjes van het oversteken waardoor verhoudingsgewijs veel gistresten en troebeling). Alledrie gaan ze zeker niet door de gootsteen. Wel afwachten hoe de smaak zich ontwikkelt.
(In de gootsteen? Ja, in de loop van vele jaren is daarin menig kerstpakkettenwijntje geofferd aan de goden, ik hoop niet dat ik ze daarmee beledigd heb)
De zes vijfliter flessen gaan nu naar een wat koelere plek. Over een paar maanden / klein half jaartje bottelen.
Ik heb nu 6 flessen a 5 liter = 30 liter. Dat zou 37 standaard flessen a 0,75 l moeten geven (geen rekenfout: er is altijd wat verlies).
Veel? Het is wel voor een heel jaar, en een aantal flessen / flesjes zal ik weggeven. Net zoals veel moestuinige dingen: alles bij elkaar kan het niet uit (hoe is het eigenlijk met Jette Kleinsma?). Gewoon fatsoenlijke flessen bij b.v. Appie kopen (rondom de 5,- per fles) is goedkoper, en veel makkelijker.
Maar ja, makkelijk vind ik aardappels en uien rapen ipv zelf telen. Wijndruiven telen en wijn maken is meer mijn ding.
Wat een gedoe? Valt wel mee. Een begin met fris zoetzure appels of zoete druiven kan al iets leuks opleveren, zonder ontzuren of toevoegen van het een en ander.
0 reacties
Aanbevolen reacties
Er zijn geen reacties om weer te geven.