Ga naar inhoud

Helly's Urban Homestead

  • updates
    63
  • reacties
    252
  • bezoekers
    2707

De 2e oogst & stroop


Helly

16748 weergaven

Oogst

Gisteren hebben we wederom geoogst uit de tuin. Heerlijke raapsteeltjes stamppot

We hebben er een lekker bio worstje en een kloddertje mosterd bij gegeten.

 

dsc987240131335083987.JPG

 

Volgend jaar wil ik het graag in januari al zaaien onder een tunnel of in koude kas. Dan kunnen we het eerder eten en vaker.

Ik zet het alvast maar in mijn tuin-maand overzicht van volgend jaar.

 

Stroop

Miranda vroeg in een reactie hoe het met mijn paardebloemenstroop was afgelopen.. hierbij het verlossende antwoord.. eehm.. foto's.

Allereerst het mengsel na het koken en uitwringen in een theedoek.

Er bleef maar liefst bijna 3 liter van over! Een mooi geel geheel. Niet grijzig of groenig.

En ik vond het koken van de paardebloemen ook niet echt vies ruiken. Meer een geur als gekookte andijvie of spinazie.

Maar ik ben dan ook geen zeur wat betreft de geur van gekookte groenten. Niet echt storend voor mij.

 

dsc986786321335084127.JPG

 

En dan volgt het toevoegen van suiker, en het uitkoken van flesjes en potjes.

Wat ik inmiddels wel al begrepen heb is dat je beter geen potjes met plastic deksel moet gebruiken

Gezien dat dit een voormalig honing potje was, wou ik het daar graag in doen.

Ach scheelt dat het niet op de kop moet met zoveel suiker in het recept.

Inmiddels was het met veel suiker toevoegen en een flink geschuim tijdens het rondroeren in de pan (blij dat ik het in een pan had gedaan van +5L. anders had ik ook een plakkerig fornuis gehad) al ingekookt tot bijna 2 liter.

Maar het bleef maar een waterig vloeibaar geheel..

Dus maar weer wat suiker toevoegen... en nog wat... en nog wat... tot het een donker geheel werd en ik het welletjes vond met al die suiker

 

dsc986977941335084562.JPGdsc987169801335084591.JPG

 

Laten af koelen... en toen... was het suikerstroop

Dat hebben we wel in dat mooie honing potje gestopt (en andere kleinere potjes).

 

dsc987365601335084878.JPG

 

Oftewel, geen paardebloemenstroop, ja er zit een extract in, maar dat is niet meer te proeven, enkel suiker

Note to self: eerst de volgende keer een echt recept opsnorren voor ik van losse elementen een recept probeer te maken.

En geen 2 liter om mee te beginnen. Ik kan mezelf wel voor mn kop slaan.

Had ook niet ergens gelezen (of overheen gelezen?) dat het vloeibaar bleef en niet echt als stroop eruit kwam te zien tijdens het koken.. ik mis hier zo'n emo die zichzelf met een hamertje tegen t koppie staat..

9 reacties


Aanbevolen reacties

Rantje

Geplaatst:

Ooowww ik moet zo lachen en volgens mij een beetje hetzelfde als wij. De eerste zooi te dun, maar dat potje was echt omdat de pan veel te klein was

 

En de rest heeft jouw kleur en volgens mams net iets te lang gekookt.

 

Maar smaakt het bij jou niet naar honing? Want dat doet het wel bij ons.

Zit nu heerlijk een bammetje te eten

 

Als we weer maken doen we een tusseninnetje qua kookduur.

En weet je wat ook heerlijk is??? Een grote theelepel in een glas, kokend water erbij en je heb paardenbloemensmurrie-thee

 

En eindelijk ook je raapstelen gegeten!!!!!!!!

En heeft het gesmaakt?

Helly

Geplaatst:

Ik had me zóóó verheugd op de paardebloemenstroop

Idd, te lang doorgekookt en te veel suiker. En dan gaat het echt niet meer naar honing smaken hoor. Was dat maar waar! Want ik houd niet eens van suikerstroop

Als ik weer paardebloemenstroop ga (proberen) te maken, dan wordt het ook een 'tusseninnetje' qua kooktijd. Gewoon even koken, afzetten en kijken wat het doet als het af is gekoelt. Deeltijd-koken

Thee van paardebloemenstroop..

 

De raapsteeltjes waren erg lekker hoor!

Rantje

Geplaatst:

Anders maak je het toch nog een keer. Doe je 450 ml water, 200 bloempjes, en dan denk ik iets van een kg suiker?

Zo gebeurd nu blijkt dat je de bloemhoofdjes kan laten zitten

 

Misschien is jou goedje nog geschikt als thee?

 

En anders lijmplankjes voor vervelende insecten

Flor

Geplaatst:

Misschien kan je die suikerstroop hergebruiken voor een nieuwe lading paardenbloemen? In plaats van de suiker?

En 3 liter, das inderdaad wel veel! Hoeveel blommen had je daarop gebruikt dan? Ik had 600 g bloemen op 1,5 l H2O, bleef 1,25 l afkooksel van over. En 't leek wel sinaasappelsap, zo geel .

Jorieke123

Geplaatst:

Haha ik moet er wel om lachen, sorry. Dat heeft vast iedereen met de 1e keer stroop maken. Het lijkt nog zo dun in de pan, en dan blijf je maar koken. Maar idd: zodra het afkoelt wordt het al dikker.

Ach, gewoon nog een keer! Het is echt de moeite waard hoor!

Erny

Geplaatst:

Ik lig in een deuk. De grote suikerstroopsoap...

Volg zowiezo vol interesse al de paardebloemperikelen. Bijna de neiging om ook te gaan plukken etc...maar... eet geen honing, eet geen jam, eet nix zoetigs op brood... Zo besmettelijk is dat paardebloemvirus dus. ... die paardebloemwijn... hmmm... das nog wel een idee...

(ondertussen onweert het hier nu...)

Helly

Geplaatst:

Miranda, daar zeg je me wat

Als je daar nou ook slakken mee kunt vangen

 

Flor, heb er echt niet bij stil gestaan dat het teveel liters was. Of ik het kan hergebruiken lijkt mij niet, het is best donker. Dan krijg je toch geen lichte stroop meer? Heb 3 diepvrieszakjes vol geplukt. Maar niet geteld. Was wel een flinke bak vol (zie een vorige post). Mijn aftreksel was idd mooi geel, maar ik had er dan ook een citroen en een sinaasappel bij gekookt.

 

Jorieke, ik ben denk ik gewoon een ongeduld. Maar... we willen het heus nog wel eens weer proberen. Gewoon weer op dat paard stappen.

 

Erny, het hele forum is besmettelijk. Als ik al die reakties over de paardebloemen recepten al lees. Wie weet ga jij nog s die wijn maken. Zien we hoe dat jou vergaat

Wat dat onweer betreft, hier in Kampen is er al genoeg over getrokken. Morgen de foto's afhalen

Rantje

Geplaatst:

 

Zie het helemaal voor me...van die beestjes die de pootjes optillen en dan die mega lange draden eraan

Oma vond de jam heel erg lekker, mama en opa de dunne die heel snel uit de pan moets omdat het te vol was en ik vind de dikke zware stroop met lange draden heerlijk. En die thee was ook een succes

 

Probeer dat ook eens, misschien dat je dat nog wel lekker vindt

Helly

Geplaatst:

Maar dan heb je toch gewoon suikerthee

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...