De 2e oogst & stroop
Oogst
Gisteren hebben we wederom geoogst uit de tuin. Heerlijke raapsteeltjes stamppot
We hebben er een lekker bio worstje en een kloddertje mosterd bij gegeten.
Volgend jaar wil ik het graag in januari al zaaien onder een tunnel of in koude kas. Dan kunnen we het eerder eten en vaker.
Ik zet het alvast maar in mijn tuin-maand overzicht van volgend jaar.
Stroop
Miranda vroeg in een reactie hoe het met mijn paardebloemenstroop was afgelopen.. hierbij het verlossende antwoord.. eehm.. foto's.
Allereerst het mengsel na het koken en uitwringen in een theedoek.
Er bleef maar liefst bijna 3 liter van over! Een mooi geel geheel. Niet grijzig of groenig.
En ik vond het koken van de paardebloemen ook niet echt vies ruiken. Meer een geur als gekookte andijvie of spinazie.
Maar ik ben dan ook geen zeur wat betreft de geur van gekookte groenten. Niet echt storend voor mij.
En dan volgt het toevoegen van suiker, en het uitkoken van flesjes en potjes.
Wat ik inmiddels wel al begrepen heb is dat je beter geen potjes met plastic deksel moet gebruiken
Gezien dat dit een voormalig honing potje was, wou ik het daar graag in doen.
Ach scheelt dat het niet op de kop moet met zoveel suiker in het recept.
Inmiddels was het met veel suiker toevoegen en een flink geschuim tijdens het rondroeren in de pan (blij dat ik het in een pan had gedaan van +5L. anders had ik ook een plakkerig fornuis gehad) al ingekookt tot bijna 2 liter.
Maar het bleef maar een waterig vloeibaar geheel..
Dus maar weer wat suiker toevoegen... en nog wat... en nog wat... tot het een donker geheel werd en ik het welletjes vond met al die suiker
Laten af koelen... en toen... was het suikerstroop
Dat hebben we wel in dat mooie honing potje gestopt (en andere kleinere potjes).
Oftewel, geen paardebloemenstroop, ja er zit een extract in, maar dat is niet meer te proeven, enkel suiker
Note to self: eerst de volgende keer een echt recept opsnorren voor ik van losse elementen een recept probeer te maken.
En geen 2 liter om mee te beginnen. Ik kan mezelf wel voor mn kop slaan.
Had ook niet ergens gelezen (of overheen gelezen?) dat het vloeibaar bleef en niet echt als stroop eruit kwam te zien tijdens het koken.. ik mis hier zo'n emo die zichzelf met een hamertje tegen t koppie staat..
9 reacties
Aanbevolen reacties