Jump to content
  • entry
    1
  • comments
    14
  • views
    1,240

De aanleg, opstart en uitbouw van mijn 2000 m2 biotuin :)


De Biotuin

32,917 views

Na de voorbije jaren gepassioneerd maar eerder kleinschalig bezig geweest te zijn met moestuinieren, zie ik de zaken dit jaar net ietsje groter..

Ik doe de carriereswitch van 20 jaar vrachtwagenchauffeur naar fulltime bioboer

 

Een goede vriend van mij, die ook de chef is van restaurant L'Histoire 32, een gastronomisch restaurant in het centrum van Aalst (B), bracht de bal ergens midden vorig jaar aan het rollen met 1 simpel vraagje.. "seg kunde gij azo geen groenten kweken voor ons ?"

 

Ondertussen zijn we 6 maand en een heleboel (soms héél lastige) hindernissen verder, maar zoals het gezegde zegt, de aanhouder wint, en zodoende begin ik dus volgende week eindelijk aan de aanleg van een moestuin van 2000 m2!

 

De grond is minimum 12 jaar onaangeroerd geweest en staat er om het zacht uit te drukken "lichtjes verwildert"bij..

 

grond20421515894469.jpggrond420851515894493.jpg

 

Omdat ik niet alle groenafval wil afvoeren met containers ga ik het perceel aanpakken met een zware klepelmaaier die ook de kleine opschietende boompjes de baas kan, en alle vegetatie die er nu staat superfijn zal verhakselen. Dit materiaal ga ik mooi verdelen over het terrein om het dan 1 à 2 weken te laten rusten, Dan keer ik terug met tractor en rotoreg om het in te werken in de grond zodat het mij alvast voorziet van een mooie dosis gratis compost. Na het bewerken met de rotoreg zal het perceel ongeveer zaaiklaar zijn. Dan begin ik aan het aanleggen van de bedden en het aanleggen van paden tussen die bedden.

Volgens plan komen er 2 serres van 21 m2 voor onze tomaten, 70 percelen van +- 22 m2 voor de buitengroenten en 1 hexagon zelfbouw kruidenkast... oppervlakte nog te bepalen

 

trakteur95161515895663.jpgtrakteur-met-klepelmaaier57921515895662.jpg

 

Achteraan in de tuin staat een natuurlijk gevormd mini berkenbosje dat ik licht ga uitdunnen en waar ik een 30 tal kippen zal huisvesten, voor de eitjes, en voor de opkuis van het perceel na het seizoen.

Ondertussen wacht ik nog op de startdatum van mijn cursus imker, want ik wil sowieso bijen houden in onze tuin, maar indien deze er niet op tijd zijn komen er ook enkele hommelkasten van Biogroei..

 

Alle zaden die ik gebruik zijn heirloom en komen van overal op de wereld... De eerste 3 paprikasoorten staan sinds 2 dagen in de propagators

Maw, we zijn vertrokken voor het grote avontuur

Wish me luck mede-moestuiniers

 

Oh en trouwens, een hexagon kast ziet er zo uit

 

hexagon-serre52091515900918.png

14 Comments


Recommended Comments

Wow, 2000 meter da’s meteen goed beginnen Erg benieuwd ook naar je geodome. Ik heb er afgelopen jaar ook een gebouwd, mocht je op voorhand wat vragen hebben, kan ik ondertussen een hoop beantwoorden ik heb het bouwproces in meerdere blogs beschreven, maar het meeste staat hier:

 

blog/dennis78d/kas_update_b-6876.html

 

Succes!

Link to comment
Prachtig hoor ! Zéér benieuwd naar verdere update's

 

Zie mijn voorlopige reactie hier : eerste-jaar-bio-op-een-nu-verwilderde-grond-t23433.html

 

Bedankt voor je input Bit

We hebben ondertussen het besluit genomen om voor de rotoreg het perceel ook nog machinaal om te spitten tot op een diepte van 35 cm zodat de meeste zaden wel diep onder de grond zullen komen. Het plan is ook om de kipjes tijdens het rusten van het gehakselde materiaal die paar weken hun gang te laten gaan op de grond En als slot ga ik ook zoveel mogelijk dingen kweken op worteldoek om mij zoveel mogelijk toekomstig schoffelwerk te besparen

Link to comment
Wow, 2000 meter da’s meteen goed beginnen Erg benieuwd ook naar je geodome. Ik heb er afgelopen jaar ook een gebouwd, mocht je op voorhand wat vragen hebben, kan ik ondertussen een hoop beantwoorden ik heb het bouwproces in meerdere blogs beschreven, maar het meeste staat hier:

 

blog/dennis78d/kas_update_b-6876.html

 

Succes!

 

Bedankt Dennis, dat kan zeker van pas komen

Link to comment

Wat supergaaf dat je fulltime kan gaan moestuinieren, ik ben echt jaloers!

 

Bedankt voor je input Bit

We hebben ondertussen het besluit genomen om voor de rotoreg het perceel ook nog machinaal om te spitten tot op een diepte van 35 cm zodat de meeste zaden wel diep onder de grond zullen komen. Het plan is ook om de kipjes tijdens het rusten van het gehakselde materiaal die paar weken hun gang te laten gaan op de grond En als slot ga ik ook zoveel mogelijk dingen kweken op worteldoek om mij zoveel mogelijk toekomstig schoffelwerk te besparen

 

Het is jouw keuze natuurlijk, maar waarom al dat gespit en rijen met zware machines? Bij een biotuin denk ik zelf aan wat meer aandacht voor de bodem. En bedenk je wel dat je met dat spitten oudere onkruidzaden - die echt bizar lang levensvatbaar blijven - juist naar de oppervlakte haalt. En wortelonkruiden geef je echt een boost door al dat bewerken.

 

Ik zou al dat gehakselde materiaal lekker laten liggen als mulch en die grond verder met rust laten.

Link to comment

Ik zou ploegen zeker ook afraden. Je koop 12 jaar ongeroerde grond, dus de bodemstructuur zal heel goed zijn. Ik kan begrijpen dat je alle vegetatie weg wilt, maar dat kun je met een éénassige trekker met maaibalk gemakkelijk voor elkaar krijgen. Als je de grond nu bedekt met worteldoek dan kun je de groenten er waarschijnlijk nog net op tijd redelijk onkruidvrij in krijgen. Het beetje onkruid wat ook uit het gat komt (in worteldoek) kun je dan gemakkelijk met de hand weghalen.

 

Als je bijen wilt houden dan zou ik het berkenbosje omvormen naar een lindebosje.

 

Leuk dat je van beroep kunt wisselen. Dit is heerlijk meer buiten, maar zeker lichamelijk een stuk zwaarder. Dat gezegd mentaal denk ik een stuk rustiger. 2000m2 klinkt veel, maar het lijkt mij zeker voor een restaurant een klein begin. Ik zou dan toch met name voor snel producerende gewassen gaan. En eventueel voor soorten met een grote opbrengst. Tomaten... zou ik dan zeker afraden, omdat de uitval door bv. phytophtora nogal groot kan zijn. Zonder spuiten krijg je eigenlijk gegarandeerd phytophtora en meestal krijg je het voordat je tomaten rijp zijn.

Edited by permanatuurtuin
Link to comment

Zo ! Dat ziet er al een stuk beter uit Morgen gaan we verder met het verwijderen van de overtollige boompjes.

Volgende week maak ik de afscheiding van de kippenren met de takken van de gerooide boompjes.. Dat is toch het plan

Ondertussen laat ik het verhakselde plantafval een weekje rusten, en volgende week gaan we frezen, Ik weet dat er hier mensen zijn

die de grond zo zouden laten, maar dit is echt niet mogelijk. Ten eerste moeten er wel wat genivelleerd worden, en de resten van de wortels van de massa boompjes die overal in het rond stonden moeten ook aangepakt worden,, Het zal dus frezen worden

 

grond-met-tractor-na-maaien-213621516396513.jpggrond-met-tractor-na-maaien12511516396515.jpggrond-met-tractor-na-maaien-361331516397129.jpg

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...