Ga naar inhoud

Flup's Blog

  • updates
    41
  • reacties
    146
  • bezoekers
    5212

Rommeltuin :-)


Flup

11263 weergaven

Het gaat ondanks de droogte best goed in de tuin, heb wat dat betreft helemaal niks te klagen. Het is puur genieten om te zien hoe alles groeit en bloeit en natuurlijk hoe lekker alles smaakt. Heb in vergelijking tot voorgaande jaren al veel eerder kunnen oogsten uit de tuin.

 

Natuurlijk gaan er ook dingen fout, zo heeft bijvoorbeeld de koolvlieg al veel romanescoplantjes kapotgemaakt, zoals deze:

 

45Koolvliegschade43691528199251.jpg

 

Dat is jammer, maar eenvoudig te verhelpen met koolkragen. Die zal ik voor het komende seizoen dan ook gaan gebruiken.

Mijn tuinindeling begint altijd behoorlijk gestructureerd, maar door plaatsgebrek en zaden / planten die nog van het vorige jaar opkomen, ziet het er al snel rommelig uit, kijk en oordeel zelf.

 

2Overzicht14581528198156.jpg

 

Maakt mij niet zo uit, ik laat ook veel staan om zaden te oogsten voor de zaadgoedvereniging waar ik lid van ben. Zoals de zaden van de schorseneren die midden tussen de aardbeien staan, maar ook Valeriaan. Daarnaast worden er nog zaden geoogst van tomaten, peper, aubergine, rode zonnenhoed, bonen en nog meer. Als alles natuurlijk allemaal lukt.

 

49Schorseneren-Duplex87121528198223.jpg

 

27Valeriaan98541528198296.jpg

 

Er zal ook weer flink gestekt gaan worden. De aardbeien doen het voor het eerst in jaren heel erg goed. Heb Ostara en Frau Mieze Schindler doorelkaar staan. Na de oogst zullen de uitlopers weer mogen groeien en zal ik er veel stekjes van maken. Niet zozeer voor mijzelf, maar ook voor de buren. Mocht iemand nog weten hoe je deze soorten uitelkaar kunt halen, dan hoor ik het graag. Ik heb vorig jaar alles lekker laten groeien en dat is voor een overzicht niet echt handig. Maakt mij niet uit, de aardbeien smaken heerlijk!

 

9Aardbei26171528198520.jpg

 

Heb vorig jaar voor het eerst stengelsla gezaaid. Dat beviel erg goed , daarom heb ik er zaden van gewonnen. Die heb ik dit jaar weer gezaaid en ook nu groeit het weer erg goed. Kortom, daar zal ik weer zaden van oogsten. Ja, de slaplanten staan te dicht op elkaar, maar dat maakt mij minder uit. We kunnen nu al bijna geen sla meer zien, zoveel sla eten we nu. Al is slasoep wel heel erg lekker om te maken. Vanavond eten we dus ook sla.

 

7Stengelsla-Celtic-Lettuce38411528198660.jpg

 

Heb ook nog andere slasoorten in de tuin, die laat ik ook doorschieten voor de zaden.

En natuurlijk veel knoflook, want dat moet gewoon.

 

4Knoflook-overzicht35651528198729.jpg

 

Heb zoals normaal, chronisch ruimtegebrek, dus de moestuin zal komend jaar nog groter gaan worden. Zoals elk jaar. Ook maak ik ietwat plaats door de roosmarijn eruit te halen, die groeit wat wild en we gebruiken er helemaal niet zoveel van.

 

36Roosmarijn19771528198830.jpg

 

Heb voor het eerst dit jaar ook droogbonen gezaaid, Stregonta en Borlottibonen. Ben heel benieuwd hoe die het gaan doen. Ook heb ik voor het eerst Blauhilde en Berner Landfrauen gezaaid. Ben ook heel benieuwd hoe die gaan smaken, de Blauhilde groeit in ieder geval heel goed.

 

8Bonenhoek40131528198965.jpg

 

Heb wel een vraag hierover, sommige onderste bladeren van de Blauhilde zien er bruingespikkeld uit. Is dat een ziekte?

 

14BoonbladBlauhilde44081528199044.jpg

 

En nog een laatste vraag om mee af te sluiten. Ik strooi regelmatig zaaigoed in de tuin, meestal aan het begin van het seizoen. Nu komt er op veel plekken dit op (foto). Volgens mij is het onkruid, maar ik twijfel vanwege mijn wildzaaiacties. Weet iemand welke plant dit is?

 

32Onkruid12471528199184.jpg

5 reacties


Aanbevolen reacties

Een dahlia wellicht?

En ja, wat een zooitje!

 

Maar daar hou ik wel van

Leuk dat je zelf zaad wint, dat ga ik ook steeds meer doen.

Link naar reactie

Zooitje??? Waar zooitje? Noem het gezonde begroeiing van de aarde.

Geen idee of het een ziekte is.

Het plantje ken ik niet als groenteplant. Lijkt op onkruid wat bij mij ook groeit. En inderdaad ook een beetje op dahlia. Maar die kan alleen tegen een heel klein beetje vorst.

Link naar reactie

Ja, kale aarde is minder goed, maar wel makkelijker. Ik vind het gewoon zonde om alles uit te trekken, dus zolang het niet in de weg staat, of andere planten teveel belemmerd, laat ik het staan. Zoals de goudsbloem, ananaskers, bieslook en tomatillo die elk jaar wel opkomen.

Link naar reactie

Dat blad van die boon hoort gewoon bij die soort komt door het kleurtje zeg maar.

Je andere plant is onkruid daar komt een wit bloempje in.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...