Jump to content
  • entries
    63
  • comments
    252
  • views
    549

Something old, something new, something buzzing...


Helly

14,111 views

 Share

Laten we beginnen met "the old".

Gisteren heb ik weer raapsteeltjes 'geoogst'. Dit keer voor de zaden. Het scheelde een bak vol die in de weg stond. Uit de volle grond heb ik ook een aantal takken getrokken. Er staan er nog een paar in die nog wat verder mogen groeien.

Ik heb op zolder een haak in een balk gedraaid en daar een camping wasrekje aan gehangen. Perfect voor het drogen van zaden. Inmiddels hangen de bossen op hun kop.

 

dsc029956991339519925.JPG

 

Ik heb stukjes envelop gerecycled om te laten zien om welke soort zaden het gaat. Zeker niet onbelangrijk!

 

dsc030134681339519971.JPG

 

En dan "the new".

Vorige week vrijdag heb ik dan eindelijk een slacentrifuge gekocht. Die stond al een paar weken op mijn verlanglijstje. En dit is m geworden:

 

dsc028897281339520243.JPG

 

Een best wel redelijk groot ding met een inklapbaar oogje waarmee je de korf ronddraait. Erg handig ook bij het stapelen. Intussen al een paar keer gebruikt en moet zeggen, ik wil niet meer zonder

Is ie niet prachtig?

 

dsc028745741339520391.JPG

 

Komen we bij het "buzzing". En ja, zowaar hebben we weer een nieuw insect ontdekt tussen de bloempjes. Die had ik dit jaar nog niet gezien in de tuin.

 

dsc029286451339520683.JPG

 

Nu moet ik erbij zeggen dat het een kruising tussen een bij en een vlieg lijkt. En het likt met een tongetje in de bloemetjes. Wat t is...? Dacht dat bijen iig 'pluizig' waren. Dus wie t weet mag t zeggen.

 

En dan t laatste wat kan aansluiten aan de rij.. something true (ik heb niets wat blauw is). Ofwel een vaststaand feit. De oogst van vandaag

 

dsc030322181339520883.JPG

 

En daarbij nog een mooie oogst van peterselie (37 trosjes).

 

dsc030429491339521027.JPG

 

Beide oogsten liggen in een ruime zak met lucht in de diepvries. Om de paar uur even schudden, dan wordt het geen grote klont en kan je het doseren naar wens.

 

Tuin(bezigheden) van vandaag

Tomatenplanten zijn weer gediefd, aardappelplanten hebben een 'rekje' gekregen om de salie niet te overgroeien, de stokboon Blauhilde heeft zowaar als 1e de stok gevonden, binnenkort kunnen we smullen van de 1e snijbietoogst (ik zie er al naar uit), en de vraag van vandaag.. wat ga ik als nateelt van de peultjes gebruiken. Na de 3e oogst vandaag ziet het er niet uit dat er nog zo'n oogst in zit. De bloemen raken zo'n beetje op, en ik heb een paar dikke peulen laten hangen om er zaden van te oogsten. De Chinese kool zaden zijn bijna allemaal opgekomen en al tot kleine zaailingen uitgegroeit. Is het mogelijk dat ik die daar op dat stukje kan uitplanten?

 

Teveel roos

Nee, niet die planten met die mooie bloemen. Alhoewel de 3 stokrozen zaailingen nog even moeten doorgroeien voor ik ze in een bak kan uitplanten. Maar.. roos als in die nare witte vlokjes op je hoofd én je schouders, en die verschrikkelijke jeuk dat dat oplevert

Zit ik me teveel te stressen, dan komt dat naar boven. Niet een onderwerp waar veel mensen over praten, of überhaupt over willen beginnen, maar ik doe dat toch. Want vandaag proberen we een middeltje dat we zelf hebben 'gebrouwen'. Niet á la heks, maar gewoon met een theezakje Uit mijn boek "Verstandig leven voor een gezond milieu" (een Reader's Digest boek). Ooit gekocht op de boekenbeurs (gratis entree en héél veel boeken!).

Ik ben niet zo'n typje dat met een chemisch Head & Shoulders shampoo de strijd wil aanbinden met mijn hoofdprobleem, of beter gezegd, stressprobleem. Als je bijna dagelijks gillende en schreeuwende (als-een-kip-zonder-kop-pratende) kids moet vervoeren naar en van school, is dat bijna onvermijdelijk.

Maar goed, on-topic, het middel. Met nemen gekookt water (250ml) en doet daar een theezakje zwarte thee in. Het kan natuurlijk ook met losse zwarte thee. De thee laten we staan tot het goed is getrokken en is afgekoeld. Daarna zeven we het geheel door een doekje (schoon en goed uitspoelen voor gebruik) en doen we in een potje, aangevuld met 10 druppels pure Tea Tree olie (ik heb Dr. Organics). Dit masseer je voor het slapen gaan in de hoofdhuid (niet het hele potje uiteraard ) en laat dat 's nachts intrekken. De volgende ochtend uitspoelen. Dit herhalen tot de roos onder controle is, ofwel verdwenen.

Nu ga ik dat vanavond voor het eerst proberen, dus of t werkt weet ik niet maar we merken het gauw genoeg. Stay tuned

 

Citroenmelisse en Tea Tree olie

Ik heb ook al een middeltje tegen de koortslip gevonden. Een beetje laat voor nu maar het plantje wat het werkend bestanddeel is, moet nog even doorgroeien. Citroenmelisse. Een ander bestanddeel van dit middeltje is Tea Tree olie. Tea Tree olie heeft een sterk anti-septische werking. Zodra de citroenmelisse flink is gegroeid gaan we er mee aan de slag.

 

En dan nog wat aanvullende informatie (vooral voor mezelf).

 

Gegeten uit de tuin:

Zondagavond (10-6)heb ik lekker gewokte peultjes gegeven en van losse sla bladeren een salade gemaakt.

Gisteren (11-6) hebben we zoetzure kip met rijst gegeten, waar in de saus peultjes waren verwerkt.

Vandaag (12-6) weer een heerlijke salade (kropsla) gegeten, opgevuld met cherrytomaatjes, gele paprika, appel, Welsh onion, peterselie, saladekruiden en sesamzaadjes. Uiteraard met een (yoghurt)dressing. En vergezeld met gekookte aardappeltjes en visfilet á la asperges.

Morgen staat er een Chinees tomatensoepje op het menu. Made by zoonlief. Ik ben benieuwd

 

Weer het weer

Afgelopen weekend wisselvallig weer. Zaterdag hebben we zelfs de winterjas weer van stal moeten halen voor we op de fiets stapten, terwijl we zondag in een dun jasje rond konden fietsen Heel apart dat het ene moment warm kan zijn en het andere moment zo fris.

Gisteren (11-6) was het ondanks wat bewolking nog een mooi dagje. Niet heel zonnig maar wel warm. En een drup regen in deze regio.

Vandaag (12-6) begon het fris en bewolkt, maar tegen de middag verdwenen heel langzaam de wolken en ging er toch een schraal zonnetje schijnen. Ondanks dat de tuinslang in de schaduw hing kwam er in het begin toch lauw water uit. Ik spoel altijd de groentes die ik eet buiten boven de wasbak af en daarna gaat het water zo de tuin in. Het idee van een buitendouche is dus zo gek nog niet!

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Jij lekker zon vandaag,hier niet hoor, en het wordt eens tijd voor wat warme weer, voor al die planten die van warmte houden. Maar een lekkere oogst peulen had je zeg! Heb je die met wortels gegeten of alleen de peulen,is ook lekker. nu gaat goed bij je n

Link to comment

Wat kl*te Helly, die roos! Goed dat je geen head and shoulders gebruikt! (als je t ergens voor wil gebruiken, ik gebruik het voor hardnekkige vlekken in witte kleding, niet in iets anders, want het bleekt!)

Een vitamine B complex doet ook wonderen bij roos!

 

Je insekt is een zweefvlieg, een vlieg die zich voordoet als bij, "mimicry" zoals dat zo mooi heet... Hij kan niet steken, maar doet alsof ie gevaarlijk is zeg maar... (slim! )

Link to comment

Jeanne, we wachten allemaal op het lekkere warme zomerse weer. Vanmorgen scheen zowaar de zon tijdens t werken, maar tegen de tijd dat ik bijna thuis was, was ie al weer verdwenen Het is nu grijs bewolkt.

 

Wat kl*te Helly, die roos! Goed dat je geen head and shoulders gebruikt! (als je t ergens voor wil gebruiken, ik gebruik het voor hardnekkige vlekken in witte kleding, niet in iets anders, want het bleekt!)

Een vitamine B complex doet ook wonderen bij roos!

 

Je insekt is een zweefvlieg, een vlieg die zich voordoet als bij, "mimicry" zoals dat zo mooi heet... Hij kan niet steken, maar doet alsof ie gevaarlijk is zeg maar... (slim! )

Ik heb niet eens Head & Shoulders in huis. Echt troep! En troep wil ik niet gebruiken op mijn lichaam. Dat t bleekt wist ik niet. Nog slechter dan ik dacht. Ik probeer geen complexen te slikken, tenzij het echt nodig is. Tenslotte zitten al die pillen ook vol met vulstoffen.

 

Kijk, weer wat geleerd. Vond het wel een apart beestje. Hoef er niet bang voor te zijn dat ie steekt, ook weer een pluspunt

Binnenkort wil ik wel iets voor bijen ophangen. Want die mis ik echt wel hier.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...