Jump to content
  • entries
    63
  • comments
    252
  • views
    549

Foto update, oogst en voortuin make-over


Helly

42,727 views

 Share

Zomerse temperaturen

Vandaag weer een mooi dagje om de camera erbij te halen en wat plaatjes te schieten. De zon scheen heerlijk, het was zelfs warm in de achtertuin. De temperatuurmeter gaf flink boven de 20 graden aan.

 

Fruit in aantocht

De tayberry heeft vorige week de 1e trossen met bloemknopjes laten zien en deze week gingen ze eindelijk open. Door slecht snoeien (inmiddels heb ik mij wat beter ingelezen! ) duurde het even voor ze kwamen. Ik verwacht na de stroom aan info dat ze volgend jaar eerder zullen gaan bloeien.

 

dsc031965921340210792.JPG

 

De framboos heeft hier en daar een trosje framboosjes. Volgend jaar komt ook deze struik tegen de schutting aan waar hij geleid kan worden. Vorige week heb ik de vergeelde bladeren eruit geknipt en daardoor is beter zichtbaar geworden waar de trosjes framboosjes hangen.

 

dsc032249501340210937.JPG

 

De bosbes heeft toch al echte vruchtjes. Ik zit er aan te denken deze volgend jaar uit te graven en met speciale grond in een grote kuip te zetten.

 

dsc032045841340211010.JPG

 

En tot slot de aardbeien. De 1e vruchtjes krijgen een blosje. Vorige week heb ik de gewone aardbeien (Elsanta?) verpot van een lange bak naar 2 grote potten. Wel met t risico dat de aankomende vruchtjes eronder zouden lijden, maar zo te zien blijft alles prima groeien en bloeien in de grotere ruimte met nieuwe potgrond. Ze stonden echt te krap in de bak en waren blij met hun nieuwe voedingsbodem. Een bijkomend voordeel is dat de vruchten nu over de rand hangen en niet op de grond liggen.

De ananas aardbeien echter heb ik in de lange bak laten staan. Deze waren een stukje groter qua plant en ik was bang dat deze wel minder zouden presteren na een verplanting. De vruchten zijn niet heel groot en krijgen ook een miniem blosje. Ik vraag me nu af of ik ze al kan oogsten, ik weet niet wanneer ze oogstbaar zijn en gezien we alleen de rode gewend zijn is het nu de vraag wanneer we ze kunnen plukken.

 

dsc033038661340211620.JPG

 

Kruidenhoek

De kruiden die ik gekregen heb gaan fantastisch!

Heerlijk om daar water te geven en even langs te lopen. Het ruikt heerlijk. Binnenkort gaan we voor t eerst de colakruid proberen door de salade. Ik ben benieuwd naar de smaak. De cola geur vind ik wel lekker.

Wat ik me bij de munt afvraag, is of die munt-uitlopers die flink groeien, afgeknipt moeten worden

 

dsc031493651340211125.JPGdsc031684221340211144.JPG

 

Groenten in aantocht

De 1e tomaatjes zijn hier al goed zichtbaar. Het is het plantje dat ik van Geedee heb gekregen en ik heb geen idee wat voor soort het is, ik weet niet eens of Geedee het nog wel weet. Dus mocht je t weten..

 

dsc033558121340211844.JPG

 

De erwten gaan ook prima. Mooie lange donkere en hier en daar ook dikke peulen hangen aan de planten. Vanochtend heb ik een peul los gemaakt om te kijken of de dikkere al oogstbaar zijn. Ik heb maar liefst 7 heerlijke zoete erwtjes op gesmikkeld. Binnenkort liggen ze door de salades

 

dsc033872581340211950.JPG

 

De meiraapjes zijn denk ik ook bijna oogstbaar. Ik heb de grootste op de foto gekregen. Ik denk dat hij in doorsnede afmeting golfbal haalt.

 

dsc034129491340212061.JPG

 

Gele courgette

Jet's vraag van deze week, of de gele bladeren van de gele courgette plant wel zo (knal)geel hoorden te zijn, is ruim beantwoord. Gele courgette geeft gele bladeren, groene courgette geeft groene bladeren. Logica

Hier een foto van mijn eigen gele prachtplaatje(s) de groene willen hier absoluut niet uit het zaad schieten, heb al meerdere keren gezaaid zonder resultaat

Voor mij zien ze er geweldig uit. Heel anders als die groene, dat wel, maar ze krijgen genoeg water en voedingsstoffen, dus daar kan het niet aan liggen. Hooguit krijgen ze te weinig zon

 

dsc030793871340212177.JPG

 

De 1e goudsbloem!

En hier is eindelijk een knopje open gegaan om een prachtige goudsbloem te laten zien. Daar hebben we lang op gewacht

Ik wil ze gaan drogen om een theemix te maken. Beetje Jet-style. Ik vond haar potje losse thee er heel mooi uit zien toen ik die in beheer had voor de MTFD. Die wil ik ook!

 

dsc031245391340212453.JPG

 

Oogst

Vandaag was t geen zaai- of plant dag, maar oogstdag: 218 gr. peulen (ik denk de laatste oogst van dit jaar, er hangen alleen nog dikke peulen aan voor de zaden oogst), 195 gr. (grote) spinazie bladeren (die ga ik apart invriezen voor over de pizza, zo kunnen we er nog lang van genieten) en voor de maaltijd van vandaag 342 gr. snijbiet (bladeren én stelen). Oh ja, en die erwtjes. Niet gek voor 1 dag.

Binnenkort weer sla en peterselie oogsten. En hopelijk ook de meiraapjes en meer erwten.

 

dsc031397201340212773.JPG

 

Voortuin make-over

De voortuin krijgt dit jaar ook een make-over. Ik ben er gisteren mee begonnen.

De 1e stap is de vierkante vakjes te vullen met buxus en een lavendel, en het geheel mooi en onkruidvrij te maken met de laatst gratis verkregen kiezels. De lavendel volgt zodra die kan worden verplant. Tot dan ziet het er zo uit:

 

dsc035064931340213151.JPG

 Share

15 Comments


Recommended Comments

Ja, ziet er heel goed uit ! Die tomaat, zou het alleszins al geen kerstomaat zijn? Door die kleine kroontjes ...

Edited by Yentl
Link to comment

Wat een prachtplaatjes! Heerlijke tuin heb je toch Helly!

 

Die witte aardbeien kun je aan voelen of ze rijp zijn volgens mij (pa had witte alpen aardbeitjes, die zien er weer heel anders uit...) Maar een onrijpe aardbei is hard, en een rijpe zacht... Dus daar zou ik op gokken En ander probeer je er toch gewoon een, issie zuur, dan ben je te vroeg

 

Laat je weten hoe ze smaken??

Link to comment

Wauw, prachtige foto's! Al die fruitsoorten, heerlijk zeg.

 

Colakruid? Daar heb ik nog nooit van gehoord, wat klinkt dat leuk! Smaakt dat echt naar cola?? Hoe kom je daaraan? Ik zie nooit van die bijzondere dingen ergens... Maar echt heel leuk, die kruidenhoek Volgend jaar ga ik ook een kruidenhoek thuis maken, vind het er zo gaaf uitzien! En kan gewoon lekker in potten, staat ook zo gezellig.

 

Je hebt echt een mooie tuin!

Link to comment

Thanx allemaal

 

En om de vragen te beantwoorden:

Of die tomaat een kerssoort is, geen idee.

 

Ik zal vandaag s voorzichtig knijpen en proeven. Eva, zaait je pa zelf die alpen aardbeien? Ik krijg ze hier niet uit de grond

 

Druk, ach wat is druk. Ja oogsten, dat is druk, maar wel leuk druk. Ik probeer het er zo 'mooi' mogelijk bij te laten staan als ik kan, ten slotte is t wel mijn achtertuin waar ik op uitkijk. Maar ook ik heb slappe/vergeelde/aangevreten bladeren/planten, en bakken vol met planten waarvan ik t zaad wil opvangen. Maar daar krijg je geen mooie foto's van

 

Dat colakruid heb ik dit jaar van Jorieke gekregen. Nog niets van geproeft dus ik ben ook heel benieuwd hoe dat smaakt. Het ruikt er iig wel naar. Vraag even aan Jorieke of ze nog heeft. Of kom volgend jaar naar de MTFD

Link to comment

Ja Helly, die heeft ie zelf gezaaid, vorig jaar, hebben heel het jaar in de (onverwarmde) kas gestaan, en geven nu vrucht. Pa vind er niks aan, dus ik weet wie die stekjes mee naar huis neemt! Als je er graag een paar wil, dan kan ik die toch als kale wortelstokjes versturen? (eind van dit seizoen, of begin volgend??)

Link to comment
Of kom volgend jaar naar de MTFD

Dat lijkt me erg leuk Toen jullie die dag hadden, was ik pas net aangemeld, dus vond het beetje gek om al te komen. Volgend jaar heb ik dan misschien ook wel wat dingen om te ruilen, dat is toch eerlijker dan alleen maar meenemen hè

Kunnen we carpoolen Helly!

Link to comment

Eva, lijkt me geweldig

Ben heel benieuwd. Kan ik misschien dan de zaadjes die ik heb liggen (rode en gele alpenaardbei) naar jou sturen zodat je vader ze uit de grond kan krijgen? Heb jij ook wat meer kleur in de tuin.

 

Wendy, gelukkig maken we ons op de MTFD niet zo heel druk wat er mee wordt genomen. Men is al gelukkig dat iemand anders wordt blij gemaakt. Maar ruilen is idd wel leuk. Wij hebben een soort van kleine station uitvoering tot onze beschikking, dus dat moet lukken. Wel opletten dat we niet te vol (met plantjes) komen te zitten zoals Geedee en Jet het hadden. Was echt onhandig, en vast niet veilig om mee te rijden

Link to comment

Hoi Helly, het ziet er prachtig uit jouw Urban homestead! Inderdaad groeien de kruiden heel goed in je potten, en ook je tayberry ( ik moet me ook nog inlezen..is er hier ergens een topic van?) je framboos en de aardbeien..mmm heerlijk seizoen hè. De thee is leuk om te maken maar vooral lekker. Ik heb de hele winter van mijn eigen zomerthee gedronken. Hoe ik het precies gemaakt hebt staat hier: gemengde-kruidenthee-t2250.html?hilit=kruidenthee%20appelvrouw..tegenwoordig is er ook een nieuw topic over thee, maar dat weet je vast wel. Ik ga in ieder geval proberen de thee van vorig jaar weer te benaderen..die is lekker toegankelijk. Daarbuiten ook nog theetjes voor de hoest en zo.

Link to comment

Ik zat n keer in een restaurantje in Haria, Lanzerote. En wat lag daar op mn bord....jawel....een cherry-tomaatje. Ik natuurlijk het tomaatje niet opeten maar meenemen.......thuis zaadjes oogsten.....uitzaaien..... komen er heeeel veel van op ..... weggooien??.....nee da's jammer...dus allemaal oppotten....en dan weggeven

 

Hier staat op het kaartje: cherrytomaat Haria

Edited by geedee
Link to comment

Jet, de hele winter van je zomerthee gedronken. Dat klinkt geweldig

Ik ga eens in dat thee topic duiken.

 

Geedee, ik noteer m! En ze zeggen.. wat van ver komt..

Ik denk wel dat die van jou al veel groter is. Hier staat ie buiten en nu moet ie tegen de elementen vechten om te blijven staan. Het regent nu hard!

Link to comment

Wat gaat het goed bij jou!

 

Welk ras erwten heb je? Ze lijken wel een beetje op de mijne, geweldig veel peulen komen daaraan

 

De tayberry groeit hier wel maar moet echt wachten tot volgend jaar eer er vruchten komen

Kan ik bij jou een beetje volgen hoe die het doet

 

Ik vind je kruidenhoekje er echt super leuk uit zien.

Maarre cola kruid Vertél

Klinkt alsof ik dat toch ook minstens in mijn tuin moet hebben

Link to comment
Wat gaat het goed bij jou!

 

Welk ras erwten heb je? Ze lijken wel een beetje op de mijne, geweldig veel peulen komen daaraan

 

De tayberry groeit hier wel maar moet echt wachten tot volgend jaar eer er vruchten komen

Kan ik bij jou een beetje volgen hoe die het doet

 

Ik vind je kruidenhoekje er echt super leuk uit zien.

Maarre cola kruid Vertél

Klinkt alsof ik dat toch ook minstens in mijn tuin moet hebben

Thanx!

Die erwten heten dacht ik Karina. Aankomende week maar s 'rammelen' om te kijken of ik ze ga oogsten.

Ik heb de colakruid nog steeds niet geproefd. Geen salade gegeten dit weekend. Maar aankomende week hoop ik ook dat te gaan proeven. En dan zet ik t wel in een blogje

Link to comment

Oke, die van mij zijn de Liitle Marvel, veel peulen met veel erwten erin en erg lekker

 

Nou ik ben benieuwd naar je cola plant hoor, hoe groot wordt enzo???

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...