Foto update, oogst en voortuin make-over
Zomerse temperaturen
Vandaag weer een mooi dagje om de camera erbij te halen en wat plaatjes te schieten. De zon scheen heerlijk, het was zelfs warm in de achtertuin. De temperatuurmeter gaf flink boven de 20 graden aan.
Fruit in aantocht
De tayberry heeft vorige week de 1e trossen met bloemknopjes laten zien en deze week gingen ze eindelijk open. Door slecht snoeien (inmiddels heb ik mij wat beter ingelezen! ) duurde het even voor ze kwamen. Ik verwacht na de stroom aan info dat ze volgend jaar eerder zullen gaan bloeien.
De framboos heeft hier en daar een trosje framboosjes. Volgend jaar komt ook deze struik tegen de schutting aan waar hij geleid kan worden. Vorige week heb ik de vergeelde bladeren eruit geknipt en daardoor is beter zichtbaar geworden waar de trosjes framboosjes hangen.
De bosbes heeft toch al echte vruchtjes. Ik zit er aan te denken deze volgend jaar uit te graven en met speciale grond in een grote kuip te zetten.
En tot slot de aardbeien. De 1e vruchtjes krijgen een blosje. Vorige week heb ik de gewone aardbeien (Elsanta?) verpot van een lange bak naar 2 grote potten. Wel met t risico dat de aankomende vruchtjes eronder zouden lijden, maar zo te zien blijft alles prima groeien en bloeien in de grotere ruimte met nieuwe potgrond. Ze stonden echt te krap in de bak en waren blij met hun nieuwe voedingsbodem. Een bijkomend voordeel is dat de vruchten nu over de rand hangen en niet op de grond liggen.
De ananas aardbeien echter heb ik in de lange bak laten staan. Deze waren een stukje groter qua plant en ik was bang dat deze wel minder zouden presteren na een verplanting. De vruchten zijn niet heel groot en krijgen ook een miniem blosje. Ik vraag me nu af of ik ze al kan oogsten, ik weet niet wanneer ze oogstbaar zijn en gezien we alleen de rode gewend zijn is het nu de vraag wanneer we ze kunnen plukken.
Kruidenhoek
De kruiden die ik gekregen heb gaan fantastisch!
Heerlijk om daar water te geven en even langs te lopen. Het ruikt heerlijk. Binnenkort gaan we voor t eerst de colakruid proberen door de salade. Ik ben benieuwd naar de smaak. De cola geur vind ik wel lekker.
Wat ik me bij de munt afvraag, is of die munt-uitlopers die flink groeien, afgeknipt moeten worden
Groenten in aantocht
De 1e tomaatjes zijn hier al goed zichtbaar. Het is het plantje dat ik van Geedee heb gekregen en ik heb geen idee wat voor soort het is, ik weet niet eens of Geedee het nog wel weet. Dus mocht je t weten..
De erwten gaan ook prima. Mooie lange donkere en hier en daar ook dikke peulen hangen aan de planten. Vanochtend heb ik een peul los gemaakt om te kijken of de dikkere al oogstbaar zijn. Ik heb maar liefst 7 heerlijke zoete erwtjes op gesmikkeld. Binnenkort liggen ze door de salades
De meiraapjes zijn denk ik ook bijna oogstbaar. Ik heb de grootste op de foto gekregen. Ik denk dat hij in doorsnede afmeting golfbal haalt.
Gele courgette
Jet's vraag van deze week, of de gele bladeren van de gele courgette plant wel zo (knal)geel hoorden te zijn, is ruim beantwoord. Gele courgette geeft gele bladeren, groene courgette geeft groene bladeren. Logica
Hier een foto van mijn eigen gele prachtplaatje(s) de groene willen hier absoluut niet uit het zaad schieten, heb al meerdere keren gezaaid zonder resultaat
Voor mij zien ze er geweldig uit. Heel anders als die groene, dat wel, maar ze krijgen genoeg water en voedingsstoffen, dus daar kan het niet aan liggen. Hooguit krijgen ze te weinig zon
De 1e goudsbloem!
En hier is eindelijk een knopje open gegaan om een prachtige goudsbloem te laten zien. Daar hebben we lang op gewacht
Ik wil ze gaan drogen om een theemix te maken. Beetje Jet-style. Ik vond haar potje losse thee er heel mooi uit zien toen ik die in beheer had voor de MTFD. Die wil ik ook!
Oogst
Vandaag was t geen zaai- of plant dag, maar oogstdag: 218 gr. peulen (ik denk de laatste oogst van dit jaar, er hangen alleen nog dikke peulen aan voor de zaden oogst), 195 gr. (grote) spinazie bladeren (die ga ik apart invriezen voor over de pizza, zo kunnen we er nog lang van genieten) en voor de maaltijd van vandaag 342 gr. snijbiet (bladeren én stelen). Oh ja, en die erwtjes. Niet gek voor 1 dag.
Binnenkort weer sla en peterselie oogsten. En hopelijk ook de meiraapjes en meer erwten.
Voortuin make-over
De voortuin krijgt dit jaar ook een make-over. Ik ben er gisteren mee begonnen.
De 1e stap is de vierkante vakjes te vullen met buxus en een lavendel, en het geheel mooi en onkruidvrij te maken met de laatst gratis verkregen kiezels. De lavendel volgt zodra die kan worden verplant. Tot dan ziet het er zo uit:
15 Comments
Recommended Comments