5-12-2020
Net op tijd voor de voorspelde nachtvorst aan het begin van deze week had ik alle Nieuw-Zeelandse spinazie binnen.
Ik dacht een gedeelte in te vriezen maar er werd een groot bakblik quiche achtig iets van gemaakt.
Vanwege die nachtvorst heb ik de platte bak weer dichtgedaan met de eenruiters.
Ook de andijvie moest worden afgedekt.
Gelukkig heb ik veel troep op de tuin, soms komt dat toch nog van pas.
Op maandag lag er een bultje verse mest te dampen.
Het is paardenstalmest met vlas.
Mooi spul maar het broeit veel minder als mest met stro.
Dat kwam goed uit want ik had de compostbak weer aardig vol met groen afval van de spinazie en witlof en veel onkruid.
Ik heb het groen er af gehaald en de bak opnieuw opgezet met laagjes mest.
Ook ging er mest bij de rode bessenstruik nadat ik al het onkruid daar verwijderd had.
Ook het aspergeveldje kreeg een lading mest.
Het is wel verse mest maar het kan nog 4 maanden liggen voor ik de ruggen ga vormen.
Gelukkig regent het nu regelmatig wat de afbraak bevordert.
Ook de vogels zijn er blij mee, iedere dag scharrelen de merels er doorheen.
Op de foto ligt het nog op een bult, maar ondertussen heb ik het al netjes verspreid.
'S avonds hadden we tuinboontjes en Triplo aardappeltjes.
Vanwege de vorst, die hier aan de kust erg meeviel, moesten ook de pompoenen van de tuin naar de schuur.
Helaas was deze muskaatpompoen toch nog te jong om te bewaren, hij was bij de steel gescheurd en aan het rotten.
Een klein deel was nog goed en is verwerkt, de rest ging ook weer terug naar de composthoop.
De pepers hadden een flinke tik gekregen van de nachtvorst, alles is er nu af.
De andijvie is voor een gemengde salade, met o.a. welsh onion.
Maar ook jonge radicchio, raketsla, een venkeltje,
En radijsjes van de nateelt.
Bij de pasta saus met de laatste paprikaatjes en tomaatjes.
Ook gelijk maar wat nieuwe radicchio zaailingen tussen de opkomende knoflook gezet.
Hopelijk kan ik er in de lente van oogsten.
- 4
1 Comment
Recommended Comments